5 de desembre de 2020 5/12/20
ENTREVISTA

Vetusta Morla: “S'estan donant nits memorables, esperem que succeïsca també en l'Arenal”

Vetusta Morla: “S'estan donant nits memorables, esperem que succeïsca també en l'Arenal” - (foto 1)

  Vetusta Morla arriba aquesta nit a la desena edició de l'Arenal Sound amb un espectacle dissenyat per a transmetre energia i bon rotllo. El grup porta ja quasi un any en la carretera i la pròxima tardor portarà la seua música fins a l'altre continent fent gira pels Estats Units.

  És sens dubte, un dels cap de cartell d'aquesta nova edició del festival i per això en elperiodic.com no hem volgut deixar passar l'oportunitat de parlar amb un dels seus components, Juanma Latorre. A continuació, l'entrevista al complet:

  Pregunta: En plena gira d'estiu i amb moltes parades pels diferents festivals que se celebren a Espanya aquests mesos, la vostra pròxima parada és l'Arenal Sound Com afronteu la vostra participació en la desena edició del festival?

  Resposta: Amb molta il·lusió i les ganes que ens aquesta donant aquest estiu, que la veritat aquesta venint molt carregat d'energia. Estem en un punt molt bo, la gira ja té uns quants mesos i tot ix molt rodat. És una manera, jo crec que molt positiva d'arribar als festivals perquè és un entorn en el qual la gent està en un ambient molt més festiu i més disfrutón, en el qual es deixen portar i que nosaltres estiguem sincronitzats amb aqueixa mentalitat aquesta provocant que s'estiguen donant nits bastant memorables. Esperem que també succeïsca també en l'Arenal.

  P: Amb el treball fet i l'experiència de portar quasi un any en la carretera Què pot esperar el públic de la vostra actuació aquest dissabte?

  R: El que fem és un xou que està desplaçat dels xous de presentació del nostre últim disc. Sempre intentem que els concerts tinguen certa narrativa, que conten una història, en aquest cas és una historia transformació i de la cerca d'identitat.

  Aquest discurs que nosaltres comptem en el nostre xou habitual és en versió diguem condensada, perquè en un festival no hi ha tant temps per a desenvolupar-lo, així que el que fem és condensar-ho i centrar-nos en les parts amb més energia i amb un caràcter més extravertit que és el que correspon en un festival.

  P: Al final es busca que la gent gaudisca més…

  R: Clar, al final en un festival succeeix que hi ha moltes persones que no estan ací per a veure't a tu especialment, la qual cosa té una cosa molt positiva perquè pots conquistar a nous fans, però també una cosa negativa que és que no tothom aquesta a favor en aqueix moment.

  A més, en un festival també el caràcter més lúdic fa que l'atenció aquest més dispersada, i que siga més complicat ficar-te en un discurs artístic més complex. Per això cal basar-se més en l'energia i l'extraversió que en altres coses més adequades per a altres contextos.

  P: El directe de qualsevol grup és un dels seus plats fort, i sobretot el de Vetusta Morla té fama de ser molt potent Ho teniu tot pensat o hi ha espai per a la improvisació?

  R: En veritat les dues coses, aquesta tot pensat i hi ha espai per a la improvisació. Totes dues afirmacions són certes. Aquesta tot pensant perquè és un xou tècnicament molt complex, amb una interacció molt potent entre la música i les visuals i això fa que tot haja d'estar molt mesurat, però també hi ha ventanitas que obrim a la improvisació i en deixar-nos portar. No pot faltar un parell de moments d'aqueixa classe en els nostres xou.

  P: Fa ja any i mig des que vau traure el vostre últim disc ‘Mismo sitio, diferente lugar’ un àlbum en el qual es van començar a notar xicotets canvis de registre Feia on apunta el futur musical de Vetusta Morla?

  R: És difícil saber-ho, perquè fins que no et poses a explorar i experimentar és difícil saber que sentit es produeix una evolució o un canvi. El que si podem dir, com deien els famosos físics, és que l'única constant en l'univers és el canvi i que nosaltres tenim aqueixa voluntat de canvi i de transformació permanent.

  Precisament, una de les conclusions que hem tret fent ‘Mismo sitio, diferente lugar’, i tractant de retrobar-nos amb l'essència és que el que és essencial per a nosaltres és la cerca el repte, l'exploració .. Llavors, el com serà Vetusta Morla en el futur no el sabem. El que sí que sabem és que continuarà sent un projecte aventurer que necessita de reptes i un projecte que continuarà buscant nous camins. Continuar sent nosaltres mateixos, però sempre d'una manera diferent.

  P: Són vint anys d'història el que porteu com a grup. Dues dècades en les quals heu passat per infinitat de llocs, sales grans altres més xicotetes… Fins a arribar a ser un dels cap de cartell de l'Arenal Sound 2019 Com es viuen aquests canvis?

  R: En el nostre cas no han estat molt concentrats en el temps, alguna cosa que ha sigut bastant positiu perquè et permet anar digerint les coses a poc a poc. Els artistes que tenen un èxit sumito i sobtat els ha de ser molt difícil. En el nostre cas, la nostra història ha tingut un desenvolupament molt més gradual al llarg de 20 anys i l'hem anat digerint permetent-nos reenfocar quin és el nostre objectiu.

  També és veritat que quan comença a agafar certa dimensió tot, és molt difícil no perdre de vista què és el que t'agrada fer perquè de sobte hi ha un munt de coses que semblen molt importants, però que en realitat no ho són. Al final això ens ha permés tindre els nostres moments per a posar els peus en la terra, i dir a ‘nosaltres ens agrada emocionar amb la música, fer música per a compartir-la amb la gent’.

  P: Després d'un intens estiu a la tardor torneu als Estats Units Com us reben allí?

  R: Depén molt que país d'Amèrica, però anar als EUA és tornar a la lluita de les sales en un sentit positiu. El context és completament diferent, deixa de ser un gran escenari amb molt de suport visual, però per contra comptem amb un arsenal que ací a Espanya ja no tenim: la proximitat amb la gent.

  L'ambient en una sala és una foia a pressió i l'energia l'assegues molt vibrant. És meravellós poder tornar a aqueix context, perquè també t'ajuda a situar de nou què és el que t'agrada fer del que feixos, independentment de les circumstàncies en les quals ho fan.

  Poder trobar que t'emocionar amb la teua música i les teues cançons el mateix en una sala amb 500 persones que per a 38.000 és molt bonic la veritat, amplia el teu horitzó. Gires com les que farem als EUA ens permeten retrobar-nos.

  P: La pregunta és pràcticament obligatòria Hi haurà nou disc i nous projectes pròximament?

  R: Tenim un munt de projectes, però de moment no es pot explicar res. Som gent inquieta que sempre aquesta tramant coses, però sempre les comptem quan arriba el moment i són una realitat. No hi ha res acabat, són diverses coses però encara no sabem què eixirà ni quan. Sempre estem tramant.

  P: Estarem molt pendents de què és el que traieu i per descomptat de la vostra actuació en l'Arenal Sound

  R: Moltes gràcies.

  Pujar