elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Felins cremats, enverinats o desnodrits: El calvari dels gats de carrer de Borriana

Felins cremats, enverinats o desnodrits: El calvari dels gats de carrer de Borriana
  • L'Ajuntament ha signat un conveni per a controlar les colònies del municipi

La Coordinadora CER de Borriana va denunciar davant el Seprona a principis de gener el brutal enverinament de mig centenar de felines llistes de carrers del municipi que van aparèixer morts o moribunds.

El succés va ocórrer en la zona de Sant Joan Bosco, on l'Ajuntament ha instal·lat cartells advertint que enverinar a animals implica dos delictes tipificats en el Codi Penal: el d'ús de verí i d'esquers enverinats i el de maltractament animal.

Des de la coordinadora lamenten que “no s'ha pogut salvar a cap” al mateix temps que la Policia Local ha intensificat la seua vigilància per les zones on s'agrupen els animals. En aqueixa línia, l'Ajuntament de Borriana també adverteix als veïns i veïnes perquè “vigilen i estiguen alerta si deixen eixir als seus gats i mascotes de casa, i al fet que estiguen pendents per si hi ha més gats que emmalalteixen”.

No obstant això, no ha sigut l'únic atac que han rebut els felins en la capital de la Plana Alta, ja que, com recorden des del consistori, s'han detectat fets similars en altres zones del municipi.

Inés, una particular que rescata gats per tota la província i que col·labora amb veïnes de Borriana, explica que no és el primer cas d'atac a aquests mamífers.

I és que la situació viscuda en La Bosca s'ha repetit en altres llocs, com en la zona del Port. “Hi ha hagut més enverinaments en els últims mesos, els han llançat àcid, han aparegut gats cremats durant les festes i a uns altres els han arribat a tallar la llengua”, relata aquesta voluntària.

Un cas recordat és el de 2019 quan es va produir un altre enverinament massiu de gats a la ciutat, tal com van denunciar les entitats Tara Verda i Aspac, que van portar al Seprona l'atac a una quinzena d'animals.

Inés va acudir a Borriana fa unes setmanes per a arreplegar a onze gats que havien soltat al carrer quan es va trobar “una situació lamentable en una nau industrial abandonada”.

“Hi havia bastants gats desnodrits, amb diarrees, paràsits i problemes greus en el coll derivats d'otitis i estaven entre cadàvers d'altres gats que jeien en el sòl”, recorda Inés.

“Em vaig trobar amb una situació que no m'esperava”, relata Inés, que treballa amb una protectora de València i sol acudir on rep un avís de veïns que es troben amb animals en estat precari per a cercar-los una llar.

Per això, en els últims mesos ha tret a uns quaranta gats d'aquesta colònia, per la qual cosa demana ajuda particular per a realitzar acolliments urgents i que aquests felins puguen tenir una llar on viure.

A més, aquesta voluntària, que treballa amb la protectora ‘Petjades trobades’, recorda que es necessiten donacions per a poder sufragar els milers d'euros gastats en els tractaments a aquests animals malalts.

Arran de la situació viscuda, Inés assegura que existeix en el municipi “un problema seriós” pel que demana més implicació de les administracions, amb mesures com la creació de santuaris on els animals puguen estar tranquils sense que siguen atacats i gestionar les colònies per a millorar la vida d'aquests animals.

Un conveni per a les colònies del municipi

Davant aquesta situació, l'Ajuntament ha subscrit aquesta setmana un conveni amb l'Associació CER per a tractar de millorar la qualitat de vida dels gats que viuen als carrers de Borriana.

El consistori aportarà 11.280 euros euros sufragar la compra de pinso i el servei de veterinari, així com per a campanyes per a reduir els abandons i el maltractament als animals.

La idea és executar el mètode CER (Captura- Esterilització-Retorn) i fer un seguiment de les colònies felines per a millorar les seues condicions sanitàries i higièniques.

A més, mitjançant l'acord subscrit, el consistori i l'Associació Coordinadora CER s'acullen al principi de ‘Sacrifici 0’ i només es podrà ordenar l'eutanàsia dels animals per a evitar el seu sofriment de no existir tractament curatiu o pal·liatiu per a la seua malaltia o lesió.

Segons es desprèn del conveni, també està previst crear un cens de colònies felines existents en via pública a partir de la informació que siga facilitada per l'Associació. Segons l'últim cens realitzat, d'estiu de 2022, s'estima que la ciutat compta amb 30 colònies i 250 felins, encara que la xifra és aproximada.

El regidor de Medi Ambient, Bruno Arnandis, ha assegurat que aquest acord és la “avantsala d'un pla més ampli de control i atenció de les colònies felines”, un pla integral pensat per a posar-se en marxa “més a llarg termini”.

Cal recordar que fins ara només s'havia fet una prova pilot d'esterilització en 2020 i una altra campanya en 2021, per la qual cosa Borriana comença a fer els primers passos per a millorar la vida dels seus gats de carrer, una tasca que fins ara requeia en les protectores particulars.

Pujar