4 de juny de 2020 4/6/20

Burriana podria enfrontar-se el seu primer estiu sense l'Arenal Sound

Burriana podria enfrontar-se el seu primer estiu sense l'Arenal Sound - (foto 1)
  • La impossibilitat de garantir les mesures sanitàries aboquen a l'Arenal Sound a suspendre la seua celebració per primera vegada en onze anys

Aquesta setmana coneixíem la suspensió definitiva de les falles de Borriana -com s'han anat suspenent altres festes en tota la Comunitat Valenciana en els últims dies- i són molts els actes que, encara que encara no s'han anul·lat oficialment, van camí de patir la mateixa sort a causa de la crisi sanitària. Un d'ells és l'Arenal Sound que estava previst celebrar-se a l'agost de 2020 però, mancant confirmació oficial, tot apunta al fet que no es puga celebrar.

La pressió mediàtica i la incertesa de molts ‘sounders’ va obligar l'organització a pronunciar-se en un comunicat en el qual explicava que esperaven al que les autoritats sanitàries determinaren. El cost que suposaria assumir les pèrdues seria inviable i, per aquest motiu, el festival espera que siguen les autoritats els qui moguen fitxa.

Aquest divendres ha sigut l'alcaldessa de Borriana, Mª Josep Safont, qui ha tornat a pronunciar-se sobre aquest tema. Fa uns dies reconeixia que els agradaria celebrar el festival però fer-lo “amb totes les condicions sanitàries i de seguretat”, alguna cosa que, donada l'aglomeració de gent que suposa realitzar un festival d'aquest calibre, és més que inviable: “Crec que no es poden garantir les mesures de seguretat amb aqueixa quantitat de gent així que s'haurà de preveure que no es puga fer”, ha sigut la declaració oficial de l'alcaldessa en ser preguntada pels periodistes en roda de premsa telemàtica.

En aquest sentit, la primera edil ha detallat que no li competeix a ella prendre aqueixa decisió però és un tema que té previst abordar en una reunió amb la Conselleria de Sanitat: “Les coses van més lentes del que toca perquè s'han de veure molts detalls, com el tema de les competències o de qui assumiria el fet de suspendre'l”, ha conclòs.

La suspensió de l'Arenal Sound suposarà un cost alt per a l'economia local, que ja viu una situació extrema amb l'estat d'alarma. L'alcaldessa ha detallat aquest divendres que s'estan ultimant unes bases per a ajudes a comerços i autònoms que s'hagen vist afectats per la crisi sanitària: “Tenim previst abonar, de moment, 400.000 euros i volem portar-ho al ple de la setmana que ve”. Aquesta quantitat podria veure's augmentada ja que l'Ajuntament ha demanat que es puga utilitzar el superàvit per a aquestes qüestions.

El món faller prepara l'escenari postcovid

En la roda de premsa també s'ha comentat la situació del món faller de Borriana, que aquesta setmana ja ha confirmat que no hauran falles 2020. El sector està treballant en una manera de continuar mantenint l'activitat fallera adaptada a les noves circumstàncies: “En la reunió en la qual acordem la suspensió de les falles també es va parlar de no trencar el cordó umbilical de les falles, d'intentar reactivar-lo”, explica l'alcaldessa.

En aquest sentit, les comissions estan pensant com fer aquest tipus d'actes evitant que siguen multitudinaris. Des de convocatòries telemàtiques, actes més xicotets quan es permeta fer reunions en els casals o un altre tipus d'activitats adaptades a la realitat: “Fins a setembre no comença a reactivar-se l'activitat fallera amb la batalla de flors però ens agradaria fer alguna activitat a l'estiu, això hem d'estudiar-ho bé”, coincideixen des de la Federació de Falles en converses amb elperiodic.com.

El sector continua recuperant-se d'una pandèmia que ha colpejat durament a les falles de la localitat. Fins al punt que Sanitat estaria preparant un estudi per a analitzar l'impacte del coronavirus en el sector. De moment no s'ha aprovat l'estudi encara que està previst que Salut Pública es pronuncie sobre aquest tema en els pròxims dies.

Especial Coronavirus a Castelló, Valencia y Alacant

Especial Coronavirus a Castelló, Valencia y AlacantEntrar en el especial
Pujar