14 d’agost de 2020 14/8/20

Burriana acollirà al vaixell de rescat de migrants 'Alan Kurdi’ que estava bloquejat a Itàlia

Burriana acollirà al vaixell de rescat de migrants 'Alan Kurdi’ que estava bloquejat a Itàlia - (foto 1)
  • L'ONG Sea Eye agraeix a les autoritats espanyoles les gestions realitzades per a poder navegar fins al port espanyol, on està previst que arribe en els pròxims dies

Burriana serà el port de destinació de l'Alan Kurdi, el vaixell de rescat de migrants d'origen alemany que havia estat retingut en el port italià de Palerm des del passat 5 de maig. Tal com explicava l'ONG Sea Eye, qui gestiona aquesta embarcació, la guàrdia costanera italiana havia detingut el vaixell després de rescatar 150 vides en les aigües internacionals enfront de Líbia: “Després d'un bloqueig d'onze dies i una subsegüent quarantena de dues setmanes de la tripulació, la guàrdia costanera italiana va afirmar haver detectat greus deficiències de seguretat”.

Les pròpies autoritats alemanyes van descartar que aquestes deficiències de seguretat existiren. L'argumentació italiana apuntava en particular al suposadament inadequat sistema de clavegueram, banys i instal·lacions d'eliminació de deixalles en el vaixell, alguna cosa que experts en dret marítim van rebutjar i de fet van qualificar aquestes mesures com a il·legals. “Itàlia ha de ser conscient que amb tals detencions il·legals de vaixells alemanys, estan violant els drets de la República Federal d'Alemanya”, declarava l'expert en dret marítim Valentin Schatz (Institut de Dret de la Mar i de Dret Marítim, Universitat d'Hamburg).

Una detenció que va causar una onada de solidaritat: Amb la petició "Free the Ships", es va exigir l'alliberament dels vaixells de rescat Alan Kurdi i el vaixell espanyol Aita Mari, que també va ser detingut a Palerm. Més de 55,000 persones es van unir a aquesta demanda en una petició a la qual es va adherir el propi alcalde de Palerm.

Rumb al port de Burriana

El passat 10 de juny es va acordar amb la guàrdia costanera italiana que el vaixell podria abandones el port de Palerm si les autoritats espanyoles acceptaven la seua arribada, alguna cosa que finalment ha ocorregut, confirmen des de l'ONG: “Estem agraïts amb les autoritats espanyoles i alemanyes per ajudar-nos a alliberar-nos d'aquest domini devastador”, afirma Gorden Isler, president de Sea-Eye.

Així, després del “alliberament” del vaixell, aquest posa ara rumb a Burriana, tal com han confirmat des de l'ONG de rescat espanyola ProemAID: “L'Alan Kurdi ha salpat rumb a Burriana, Castelló, des d'on Sea Eye en coordinació amb les autoritats alemanyes decidirà en quines condicions el vaixell podrà tornar a rescatar sense córrer el risc de ser retingut de nou per Itàlia”.

Mentrestant, l'ONG que gestiona el vaixell està estudiant amb les autoritats alemanyes com podrà navegar en la seua pròxima missió sense nous riscos de detenció: “Som lliures, però no estem lliures de més problemes. Ens van amenaçar que segurament seríem detinguts novament”, afirma Gorden Isler, president de Sea-Eye.

La incertesa legal causada per Itàlia ara està frustrant el desplegament planejat d'aquesta embarcació al juliol, denuncien: “Un altre bloqueig encara més prolongat podria arruïnar l'associació. Trobarem una solució, ja que ho hem aconseguit una vegada i una altra, i estem decidits a salvar vides humanes novament prompte", conclou Isler.

Pujar