26 de febrer de 2020 26/2/20

Compromís impulsa una moció per a fer de Burjassot municipi promotor del joc no sexista

  • El grup demana que l'Ajuntament reitere el seu suport a les campanyes pel joc lliure realitzades per Espai Dona i garantisca l'accés a aquesta , i que es comprometa amb els valors de l'educació igualitària

Compromís per Burjassot ha presentat al ple del mes de novembre, previst per al pròxim dia 28, una moció per a declarar Burjassot "municipi promotor del joc lliure".

Al text de la moció, el grup demana que l'Ajuntament manifeste el seu compromís "amb una educació igualitària que fomente els valors d'equitat, tolerància i respecte cap a les persones, independentment del seu gènere, ètnia, religió, o opcions polítiques" i que es declare "poble compromés amb els principis del joc lliure d'estereotips i promotor del joc no sexista", a més de fer que aquest principi "estiga present a l'hora de promoure accions lúdiques dirigides als menuts i menudes".

Així mateix, Compromís demana que des del consistori es reitere el suport de l'Ajuntament a la campanya "Deixa'm jugar, deixa'm ser" encetada per Espai Dona i el Servei Psicopedagògic Municipal i garantir que la campanya arribe a tots els centres escolars del municipi, incloses les Escoletes de 0 a 3 anys. Aquesta campanya té l'objectiu de sensibilitzar respecte al sexisme a l'hora de comprar joguets i de jugar, a les mares i pares, en un moment clau, com és el previ a les celebracions del Nadal, el moment de major volum de compra consum de joguets de l'any. Per això també es demana fer arribar aquesta moció a totes les botigues de joguets del municipi.

Es defineix com a aquell que identifica els xiquets o les xiquetes com a usuaris exclusius d'uns productes determinats (jocs de neteja, cuina o criança per a elles i cotxes o armes per a ells), que promou rols diferenciats, que no respecta la diversitat o no té en compte els gustos personals dels xiquets i xiquetes i es guia pel model patriarcal de societat. Segons aquesta moció, per contra, "els joguets no tenen sexe, som nosaltres com a pares, mares i familiars els qui els marquem amb estereotips sexistes a l'hora de triar-los."

Segons ha explicat la portaveu de Compromís, Lluna Àrias, «tendim a no donar al joc la importància pedagògica que té, i per contra, jugar és un assumpte molt seriós. No és només un temps d'esplai per a les xiquetes i els xiquets, sinó que suposen una potent eina d'aprenentatge a través de la qual les xiquetes i xiquets assagen formes de ser i relacionar-se, de fantasiar, de mirar-se a ells mateixos, d'entendre el món». Així, per a la regidora,«mitjançant el joc s'assagen també conceptes socials. Qui és qui i en quina posició està en la jerarquia social. Els rols, el grup, la parella, el treball... La masculinitat i la feminitat s'aprenen també jugant, associant determinats conceptes a cada gènere, com per exemple agressivitat, competència, lideratge per a ells, i comprensió, sensibilitat, cura personal i de la casa per a elles».

Pujar