23 de setembre de 2020 23/9/20

Ixen a la llum les restes de l’antiga església del S.XIV-XV

Ixen a la llum les restes de l’antiga església del S.XIV-XV - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Ixen a la llum les restes de l’antiga església del S.XIV-XV - (foto 2)

  Enmig de les obres de pavimentació de la Plaça Major i de la Plaça de l’església, els treballs duts a terme pels operaris han destapat valuoses restes arqueològiques del passat de Betxí.  Davant la sospita de la més que probable aparició d’estes troballes, l’Ajuntament de Betxí ja havia realitzat amb antelació el pla de seguiment arqueològic i havia sol·licitat a la Diputació de Castelló la supervisió per part del Servei d’Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques, a través de la seua funció d’assistència tècnica a municipis.

  D’esta forma, i amb l’arqueòleg en cap Gustau Aguilella, al llarg del desenvolupament de les obres s’han identificat restes arqueològiques a la plaça de l’església, just davant de la porta d’entrada al temple, sota l’escalinata d’accés, cosa que ha comportat efectuar excavacions arqueològiques les últimes dues setmanes del mes de març consistent en un xicotet sondeig al cantó dret de l'església i d’una zona més amplia a la part esquerra de la porta principal, lloc on es te previst la construcció d’una rampa d’accés.

  En paraules d’Aguilella, “les restes recuperades han consistit en gran quantitat d’ossos humans acumulats al subsòl sense ordre, formant part d’un rebliment de terra aportada de més d’un metre de fondària. Coberts per este paquet de terra i ossos s’han documentat murs que han de correspondre a l’anterior església, de la qual sabem que se situava al mateix lloc, si bé de menors dimensions i diferent orientació a l’actual”.

  Provisionalment s’interpreta que les restes humanes procedeixen de l’antic cementiri dels segles XIV-XV, que se situava en les proximitats de l’antiga església. El camp sant va ser possiblement desmuntat amb motiu de la construcció de l’actual església a finals del segle XVII, moment en què part dels enterraments foren acumulats al subsòl de la Plaça.

  A partir de la documentació de les troballes, l’Ajuntament de Betxí ha procedit amb el consentiment de la Generalitat Valenciana al tapat de la zona amb les corresponents mesures de protecció.  d’esta forma i amb la conclusió dels estudis arqueològics, l’obra està disposada per continuar amb la planificació prevista.

  Pujar