elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Associacions de comerciants de la Comunitat es mostren en contra de l'obligació d'atendre en valencià als establiments

Associacions de comerciants de la Comunitat es mostren en contra de l'obligació d'atendre en valencià als establiments
  • Assenyalen que “ha de ser sense imposicions el que un establiment atenga en els idiomes que crega convenients segons el client”

Les associacions d'empresaris, hostalers i comerciants de la Comunitat Valenciana, ABRECA, COBRECA, AICO, APTUR CV i JOVEMPA han enviat un comunicat conjunt en què assenyalen d'alarmant la proposta a les Corts Valencianes de la diputada Monica Álvaro que vol obligar per llei als establiments comercials a atendre en valencià.

Indiquen que "el valencià és un idioma important per a la cultura de la nostra regió, però lʻeconomia de la Comunitat Valenciana es basa en la indústria turística que representa una part important del seu PIB".

Tot i això, aclareixen que "la gran majoria dels nostres clients són estrangers i persones provinents de la resta d'Espanya que tornen cada vegada més perquè els oferim un servei molt personal d'alta qualitat".

En el comunicat apunten que el client escull on comprar en base al servei o producte ofert, la seva qualitat, preu i atenció rebuda, i l'establiment busca determinat públic objectiu a qui creu que el seu producte o servei és d'utilitat i aquest client està disposat a pagar el preu que lempresa pretén.

Per tant, “no hi hauria d'haver cap problema o fricció si cada part tria en llibertat dins del mercat de productes i serveis a la Comunitat Valenciana”, afegint que “ha de ser sense imposicions el que un establiment atengui en els idiomes que cregui convenients segons el client ”.

Mentre que, “el client té la mateixa llibertat de comprar o no en un establiment podent establir, com a barrera d'entrada la llengua en què ho atenguin si ho desitja”.

Per tot això, subratllen que tota la resta és una imposició artificial i retrògrada per part de l'Administració Pública. Cal recordar als nostres representants polítics que som empreses privades i no el seu particular mas, som els seus administrats, que no súbdits i que la llibertat és el més bonic que existeix i ha de ser per a totes dues parts en qualsevol relació del tipus que sigui”.

Per tots aquests motius, “veiem completament equivocades les intencions legislatives de Compromís i demanem que es rectifiqui amb propostes inclusives que propulsin la implantació massiva d'idiomes fonamentals per al constant creixement del nostre sector”.

Pujar