elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Arts presenta una nova temporada carregada d'excel·lència i reflexió sobre la resiliència humana

Les Arts presenta una nova temporada carregada d'excel·lència i reflexió sobre la resiliència humana
  • El Palau s'adapta a la ‘nova normalitat’ per a garantir la seguretat del públic i que puga gaudir d'una de les temporades més destacades del panorama actual a nivell europeu

MÉS FOTOS
Les Arts presenta una nova temporada carregada d'excel·lència i reflexió sobre la resiliència humana - (foto 2)
Les Arts presenta una nova temporada carregada d'excel·lència i reflexió sobre la resiliència humana - (foto 3)
Les Arts presenta una nova temporada carregada d'excel·lència i reflexió sobre la resiliència humana - (foto 4)

Mozart, Wagner, Rossini, Verdi… Òpera d'excel·lència però també sarsuela, dansa, propostes simfòniques, líriques, flamenc, activitats culturals per a tots els públics i un gran etcètera de propostes componen la temporada 2020-21 del Palau de les Arts. La pandèmia va obligar a suspendre les actuacions que s'estaven realitzant però es reobri el teló i el fa carregat de diferents propostes artístiques que ens proposaran una reflexió sobre la resiliència de l'ésser humà.

Així s'ha destacat en la presentació de la 15 temporada que ha tingut lloc aquest dimarts amb la presència de la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit; del president del Patronat, Pablo Font de Mora; i del seu director artístic, Jesús Iglesias Noriega.

Aquesta temporada, amb un pressupost de 6,1 milions d'euros, pretén reflexionar sobre la capacitat de l'ésser humà de sobreposar-se a l'adversitat, tal com ha destacat Jesús Iglesias Noriega: “Un exercici molt necessari davant els reptes que afronta el món després de la irrupció del coronavirus”.

Públic amb màscara

Com s'adapta Les Arts a aquesta ‘nova normalitat’? Ho fa amb un aforament del 75% i amb l'obligació de portar màscara per a poder assistir a l'espectacle. El president del Patronat, Pablo Font de Mora, ha tingut unes paraules de record a les víctimes del coronavirus i ha volgut reconéixer la implicació dels treballadors de Les Arts durant la pandèmia i ara en la reactivació del centre.

Font de Mora ha ressaltat durant la seua compareixença que la temporada 2020-2021 es caracteritzarà per ser continuista amb el treball que va iniciar el director artístic, Jesús Iglesias Noriega. “Es preval l'excel·lència amb una programació que torna a estar en primer nivell”, ha ressaltat el president al mateix temps que ha destacat la varietat de propostes, la necessitat d'impulsar la comunicació per a buscar nous públics, especialment joves, i atraure a veïns de tota la Comunitat Valenciana i d'altres capitals espanyoles.

Un altre repte en el qual vol bolcar els seus esforços Les Arts és el de potenciar la digitalització. Precisament, durant el confinament, els continguts generats a través de la web i els streamings han aconseguit un gran impacte, la qual cosa serà determinant per a marcar l'orientació futura del centre.

Major suport empresarial i del Govern central

El president del Patronat ha demanat una major implicació tant del Ministeri de Cultura com del teixit empresarial valencià: “Agraïm el seu suport a la Conselleria d'Educació però trobem a faltar el suport del Ministeri de Cultura”, ha reconegut el president. Temporada 2020-2021 La programació arrancarà amb la proposta de Romeo Castellucci per al ‘Rèquiem’ de Mozart, la visió coreogràfica de María Pagés en ‘Una oda al temps’, la simfonia ‘Leningrad’ de Xostakóvitx en el primer concert o l'estrena a Espanya de ‘Fi de partie’ de Kurtag, basada en l'obra homònima de Beckett.

El discurs artístic se sustenta també en la referència a grans autors, creadors i renovadors i la seua aportació al gènere operístic: Shakespeare i Arrigo Boito per a ‘Falstaff’; Charles Perrault en ‘La Cenerentola’, de Rossini; Metastasio i ‘L’isola disabitata’, de Manuel García; ‘Cavalleria rusticana’ com a cim del ‘verisme’; el drama musical wagnerià; la innovació teatral de Samuel Beckett o la revolucionària dramatúrgia de Castellucci.

Així mateix, el director artístic de Les Arts ha remarcat la irrenunciable aposta de Les Arts pels artistes espanyols, “imprescindible en aquest moment”, en totes les seues facetes: direcció musical, escena, dansa, ‘lied’ i repartiments. Opera del segle XXI (‘Fi de partie’), el repertori de Mozart (‘Mitridade’) i de Verdi (‘Falstaff’), la restitució dels compositors centreeuropeus (‘Tristan und Isolde’, de Wagner), així com la reivindicació del patrimoni espanyol (‘Il tutoritze burlato’, de Martín i Soler; ‘L’isola disabitata’, de Manuel García; i ‘El barberillo de Lavapiés’, d'Asenjo Barbieri).

El debut de cotitzats directors d'orquestra en ‘Les Arts és Simfònic’ com Fabio Luisi o Daniele Gatti, s'uneix a la presència dels espanyols més internacionals com Gustavo Gimeno, Pablo Heras-Casado o Juanjo Mena i de prestigiosos especialistes en el fossat, com Mikko Franck, una de les més sòlides batutes wagnerianes per a ‘Tristan und Isolde’ o Marc Mikowski, reconegut mundialment pels seus treballs amb el Barroc i el Classicisme.

En l'escena, Les Arts presentarà a grans renovadors, que juntament amb Castellucci, dirigeixen per primera vegada a València: Pierre Audi i la seua minimalista ‘Fi de Partie’, Àlex Ollé amb el seu impactant ‘Tristan und Isolde’, Laurent Pelly i el seu brillant exercici de teatre musical en ‘La Cenerentola’ o la trencadora i fresca adaptació de ‘Falstaff’ de Mario Martone.

En l'apartat de veus, Iglesias Noriega ha subratllat la nòmina d'experts intèrprets en les diferents propostes. Des de les més cobejades veus per a ‘Les Arts és Lied’ com Lise Davidsen, Ainhoa Arteta, Christian Gerhaher, René Pape, Anita Rachvelishvili i Sonia Yoncheva passant per l'esperat concert de Joyce DiDonato en ‘Les Arts és Grans Veus’.

En aquest sentit, els repartiments d'òpera inclouen a cantants especialistes en cadascun dels repertoris. Les Arts presenta a Espanya ‘Fi de Partie’ amb el mateix elenc de la seua estrena absoluta a Milà, mentre que els més especialistes rossinianos, com Anna Goryachova, René Barbera i Carlos Chausson conformen l'elenc de la nova producció de ‘La Cenerentola’.

Igualment, per a Verdi, cantarà a la Sala Principal el Falstaff de referència, Ambrogio Maestri, acompanyat de Violeta Urmana, que debuta en el paper de Mrs. Quickly. Wagner també torna amb primeres figures: Stephen Gould, Tristan de referència, el debut com Isolda d'Elena Pankratova i la presentació en Les Arts de, possiblement, el millor baix de la seua generació, René Papa. Mentre que en ‘Cavalleria rusticana’ i ‘Pagliacci’, que tanca ‘Les Arts és Òpera’, Jorge de Lleó realitza la proesa d'interpretar els exigents rols de Turiddu i Canio, acompanyat de solistes com Sonia Ganassi o l'emergent Misha Kiria.

Sarsuela, dansa o flamenc

De la mateixa forma, ‘Les Arts és Sarsuela’ manté el seu compromís per restaurar la importància del gènere amb les seues millors credencials artístiques, amb la presentació de la reeixida producció de ‘El barberillo de Llavapeus’ d'Alfredo Sanzol, sota la direcció musical de Miguel Ángel Gómez Martínez. La dansa, per part seua, es consolida com a capítol amb entitat pròpia i es presta especial atenció a les diferents disciplines de la mà de primeres figures del panorama nacional.

El flamenc de ‘Una oda al temps’, de María Pagés Companyia, inicia un cicle que compta també amb el debut de la Veronal i el seu espectacle ‘Sonoma’, ideat per l'artista i coreògraf valencià Marcos Morau, amb la clausura al juny de la Companyia Nacional de Dansa amb ‘Giselle’, en una proposta del seu director Joaquín de Llum.

‘Les Arts és Flamenc’ creix també en diversitat i nombre de concerts per a reunir els artistes més rellevants del cant flamenc: José Mercé, el talent del cantaor Duquende, la puresa de la Macanita, la internacional Argentina o el flamenc innovador de Xiquet d'Elx.

A més, ‘Les Arts és Altres Músiques’ continua amb la seua labor per oferir la varietat de gèneres més completa, des del fado amb l'escruixidora Mariza; l'essència del cabaret berlinés de Ute Lemper o el ‘jazz’, amb la visita d'una llegenda viva com el guitarrista Pat Metheny.

Pujar