elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aquestes són les zones volcàniques de la Comunitat Valenciana

Aquestes són les zones volcàniques de la Comunitat Valenciana
  • Podríem viure en la nostra terra un episodi com el que s'està produint a la Palma?

L'erupció del volcà de la Palma, amb més de 5.000 persones evacuades i la mirada posada en milers de veïns més de la zona que podrien ser desallotjats davant l'evolució, centra la curiositat de si en la Comunitat Valenciana podríem viure un episodi volcànic com el que s'està produint a l'illa de l'arxipèlag canari.

La Comunitat té tres zones amb un passat volcànic, dos d'ells ofereixen una petjada visible, com són les illes Columbretes i Cofrentes, mentre que una altra situada a Picassent es dedueix per alguns materials trobats en la zona.

Però, podrien erupcionar? Tot sembla indicar que no, se'ls considera que estan adormits perquè no han tirat foc i magma en els últims 10.000 anys.

En qualsevol cas, els volcans localitzats a la Comunitat Valenciana estan tècnicament «adormits», tal com es considera quan no han tirat foc i magma en els últims 10.000 anys, i només el relat dels científics que han estudiat sobre el terreny poden alimentar la imaginació del que van poder causar en aquest territori.

Les Columbretes

En la costa castellonenca trobem les illes Columbretes, un conjunt de quatre grups d'illes volcàniques a 48 quilòmetres de la costa, qualificades com a Reserva Natural. L'origen d'aquestes illes es remunta fins fa dos milions d'anys.

Destaquen la Columbrete Gran, la Perforada, la Ferrera i el Bergantí, assentades sobre fons de 80 metres de profunditat i abasten un espai de tres milles marines en el qual abunden els cràters i ximeneres volcàniques.

La geomorfologia, la fauna i la vegetació que ací es troba estan supeditades a l'acció de la mar, esculpint el paisatge de les illes. Es tracta d'un dels tres espais naturals que atresora la ciutat de Castelló de la Plana.

L'illa Columbrete Gran, anomenada Columbrete Major, és la major de totes aquestes illes i té el seu origen en les restes d'antics cràters encadenats, fruit d'una gran activitat volcànica submarina.

Els experts consideren que va haver-hi activitat volcànica fa entre 300.000 i un milió d'anys. De fet encara queden roques en superfície i es pot observar un cràter.

Cofrentes

Per part seua, a Cofrentes trobem el Turó d'Agrás, a 500 metres d'altitud, on es conserva un vestigi inactiu des de fa més temps, i segons els experts no presenta cap amenaça.

De fet, aquest volcà, considerat com l'únic naixement volcànic recent de la Comunitat, va protagonitzar la seua última erupció fa 10.000 anys. I encara que no presenta cap amenaça, si és cert que la seua existència en el subsol ha permés gaudir d'aigües termals aprofitades amb balnearis.

La característica més visibles del Turó d'Agrás és l'expulsió de CO2 (anhídrid carbònic) i CH4 (metanol), a través d'una cambra magmàtica instal·lada en la profunditat que desprén bambolles de gas cap al brollador de Formiguers, on està situat el Balneari de Formiguers, que rep aquesta denominació per la manera d'eixir de l'aigua, ja que sembla que estiga en plena ebullició.

Picassent

Finalment, en el municipi també valencià de Picassent van ser descoberts fa anys materials d'origen volcànic, això sí sense rastre de cràter. Encara que els agricultors van observar com les seues terres s'afonaven en laborar.

Pujar