elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Amnistia Internacional explicarà en Les Corts el seu informe sobre el tràfic a Espanya a proposta de la presidència de la Comissió d'Igualtat

    L'organització Amnistia Internacional exposarà davant la Comissió d'Igualtat de Gènere i Polítiques d'Igualtat de Gènere i del col·lectiu LGTBI de les Corts Valencianes l'informe que ha realitzat sobre la tracta a Espanya. La presidenta d'aquesta comissió i portaveu d'Igualtat de Unides Podem, Cristina Cabedo, ha proposat aquesta compareixença perquè la comissió puga conéixer en profunditat aquesta qüestió, i ha obtingut el compromís de totes les forces polítiques que serà aprovada per unanimitat dimecres que ve.

    El tràfic de persones és una greu violació dels drets humans que afecta a al voltant de 2,5 milions de persones en el món cada any, segons les dades de l'Organització Internacional del Treball (OIT)), que són captades a través de l'engany, amenaces, força, abús de situacions de vulnerabilitat i altres formes de coacció, amb la finalitat de sotmetre-les a explotació sexual, treballs forçats, esclavitud, servitud o extracció d'òrgans.

    A causa de la seua especial situació de vulnerabilitat en una cada vegada més feminitzada pobresa, les dones i les xiquetes són derivades a xarxes de tràfic amb finalitats d'explotació sexual i laboral o es veuen obligades a suportar situacions de risc i abusos afegits.

    Segons Amnistia Internacional, a Espanya no s'han aconseguit grans avanços quant a la protecció efectiva de les víctimes de tràfic. Els principals problemes tenen a veure amb la falta d'informació que reben les víctimes sobre els seus drets, la inexistència de mecanismes d'identificació de les víctimes i la garantia que existisca un període de reflexió per a elles sense que hagen de presentar una denúncia o col·laborar amb la justícia com a condició prèvia a l'ajuda.

    Cabedo ha recordat que el tràfic de dones i xiquetes “continua sent una problemàtica pendent de solucionar, que ataca els drets més fonamentals de les persones. A Espanya, el sistema de la prostitució no s'ha fitat; tot el contrari, amb l'entrada brutal del neoliberalisme, la feminització de la pobresa i les migracions, s'ha incrementat”.

    En el mateix sentit, ha afegit que “les i els responsables polítics no podem girar el cap a aquesta situació. Estem en uns moments on el propi FMI i el Banc Mundial atorguen fons d'ajuda estructural als països posant com a condició que articulen una indústria de l'oci i l'entreteniment per a homes, la qual cosa en poques paraules inclou prostitució de dones i xiquetes”.

    Al seu judici, “aquest és un exemple de com s'està normalitzant aquest sistema prostitucional i des de totes les instàncies i poders públics, com són Les Corts Valencianes, hem de tindre una mirada crítica i solvent dins de les nostres competències”.

    Pujar