18 de gener de 2021 18/1/21
ENTREVISTA

Amaral: “Hem tornat a aqueix esperit d'intentar transmetre una emoció amb la nostra música”

Amaral: “Hem tornat a aqueix esperit d'intentar transmetre una emoció amb la nostra música” - (foto 1)
  • A tan sols unes hores d'actuar en la Comunitat, repassem al costat de Amaral el panorama musical actual per a conéixer com s'estan adaptant a la nova realitat

Viure de la música sempre ha sigut per a valentes, i en els temps que corren ho és encara més. La crisi sanitària ha canviat la manera de fer les coses, també musicalment parlant. Els aforaments, la distància i tota una llarga llista de mesures de seguretat han obligat els artistes a reinventar-se o, com és el cas del grup Amaral, tornar als seus orígens.

En elperiodic.com parlem amb el seu cantant, Eva, hores abans que es pugen a l'escenari a Burriana (Castelló) on actuaran davant d'al voltant de 800 persones. Repassem al costat d'ella, com han canviat les coses i com es presenta el futur més pròxim.

Pots llegir l'entrevista completa, a continuació:

Pregunta: La pandèmia ha canviat moltes coses, també la manera de fer cultura Com esteu afrontant aquesta nova etapa?

Resposta: La veritat que com la resta de la població, amb desconcert. Uns dies amb molta il·lusió i altres amb menys. Durant el confinament vam veure com tota la gira que teníem preparada no anava si pot ser dur-la a terme, i ens va donar una garrotada encara que després aqueix va ser el menor dels nostres problema perquè conforme avançava la situació tot era més crític.

El que si ens va portar molta il·lusió i ganes d'eixir a la carretera va ser el fet que poguérem fer aquests concerts acústics i amb aforament reduït, i que almenys tinguérem aquesta finestra de poder fer música en directe. Ens cap a il·lusió eixir a la carretera i d'alguna manera donar vida a part del nostre equip que d'una altra manera anava a estar absolutament parada. Preparem aquests concerts amb molta il·lusió.

P: Molts dels vostres companys de professió s'han vist obligats a suspendre els seus concerts, però vosaltres heu seguit avant En què han canviat les vostres actuacions?

R: Els nostres concerts anaven a ser en grans escenaris, amb una escenografia molt artística on havia intervingut un equip humà molt gran. Era tot un gran projecte artístic que ens havia il·lusionat moltíssim en els últims mesos i que portàvem pràcticament dos anys preparant, però això no podrà ser.

És veritat que en reduir tot aqueix projecte ens hem anat a l'essència de les cançons, i les hem preparades amb guitarra i veu que en el fons van nàixer així. El nostre últim disc, si que és veritat que era més en aqueix món de sons electrònics, però en el fons no deixaven de ser cançons que tenien aqueix vestit.

P: Podríem dir que heu tornat una mica als vostres orígens…

R: Sí, i la veritat que gaudim molt recreant-nos en la bellesa de la melodia o d'un arranjament de guitarra que combinat amb la veu genera un ambient. Hem tornat a aqueix esperit d'intentar transmetre una emoció, alguna cosa que és molt senzill perquè estem tots molt fàcils d'emocionar, sincerament.

De seguida estem amb els pèls de punta i fins i tot amb el nus en la gola abans del concert…. Estem més sensibles en general com a societat, a les verdes i a les madures.

P: Vosaltres heu adaptat el vostre espectacle però ha canviat també la manera de reaccionar del públic?

R: Nosaltres teníem aqueixa part de concerts en saletes xicotetes que féiem sense anunciar amb dues guitarres, Juan i jo, que això no ho hem perdut mai. Ho féiem de manera molt esporàdica, però aquest estiu ha sigut l'única cosa que hem pogut fer (riures).

La forma del públic de reaccionar és especial, molt especial. És una sensació com que tots hem passat junts per una cosa molt forta, que ens ha colpejat a tots. Tots hem viscut aquesta situació junts i hi ha una necessitat de posar en comú això, encara que no ens puguem acostar i només ens hàgem pogut veure per les pantalles dels mòbils o l'ordinador en molts casos. Però si que és veritat que estar junts en un concert, encara a distància i amb màscara, no impedeix aqueixa proximitat i el notes des del primer moment en el qual sales a l'escenari.

Hi ha aqueixa necessitat d'emoció i de gaudir d'alguna cosa encara que només siga durant un moment i d'intentar oblidar per un ratito el que ens ha passat. L'ànim a partir d'ara va ser molt important per a poder aguantar el que ens queda.

P: Malgrat aqueixes ganes de la gent de poder tornar a fer coses que no hem pogut en els últims mesos, continua donant cert respecte acudir a un concert Què li diries a aquesta gent perquè aposten per això i per la cultura espanyola?

R: Durant la nostra experiència en aquests concerts hem estat damunt per a saber com s'organitzaven, també per a tindre aqueixa seguretat perquè som humans i tots hem de ser molt escrupolosos.

Aquests concerts sempre s'organitzen amb una entrada escalonada de gent perquè no hi haja cap contacte ni possibilitat d'aglomeració, la gent se senta a distància, presa de temperatura, gel… està tot molt ben organitzat.

Si algú té por, no em sent capaç de convéncer-li perquè cal respectar els sentiments de les persones, però si algú té ganes de gaudir-ho ha de saber que no és com abans, no és un concert com això d'abans, és una possibilitat de gaudir de la música i de la cultura adapta a les circumstàncies que estem vivint. No s'esperen, ni per al bo ni per al dolent, alguna cosa com això d'abans.

Però si que és veritat que té moments emocionants i que es pot gaudir d'aquests concerts. La màgia està en un altre lloc, no està en el fet que estiguem tots junts de la mà, però bo estem tots junts en esperit d'alguna manera.

P: Des de l'escenari noteu que la gent està compromesa amb les mesures de seguretat?

R: Si, per descomptat. Tothom és molt acurat i molt respectuós. Crec que tot això és una qüestió no sols de no emmalaltir un mateix, sinó de no ser participe d'un contagi general. Això s'està notant moltíssim.

P: Aquest dijous estareu a Burriana Com serà el concert?

R: Farem un recorregut per la nostra carrera combinat cançons d'abans amb les del nostre últim disc, i portades a aquest territori de com són les cançons quan naixen a través d'un diàleg amb el públic mostrant-los com són els fils per dins de les cançons. També deixant molts moments a la improvisació i on ens porte la cançó sobre l'escenari. És una cosa molt bonica que nosaltres gaudim molt.

P: Finalment, què us ofereixen els pròxims mesos? Teniu algun disc nou en ment?

R: Tenim pendents algunes col·laboracions amb amics - que de moment seran a distància - moltes idees de cançons noves que anirem posant en comú i maquetant, i no sabem si es podran tornar a reprendre els concerts. Anirem enfocant la nostra creativitat cap a coses més íntimes.

Pujar