19 de setembre de 2020 19/9/20

Almenara realitza un homenatge a les víctimes del nazisme commemorant el 74 aniversari de l'alliberament del camp de concentració de Mauthausen

Almenara realitza un homenatge a les víctimes del nazisme commemorant el 74 aniversari de l'alliberament del camp de concentració de Mauthausen - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Almenara realitza un homenatge a les víctimes del nazisme commemorant el 74 aniversari de l'alliberament del camp de concentració de Mauthausen - (foto 2)

  La localitat d'Almenara ha realitzat aquesta vesprada un homenatge a les víctimes del nazisme amb motiu del 74 aniversari d'alliberament  del camp de concentració de Mauthausen, que es complirà el pròxim 5 de maig, homenatge que es realitza en altres llocs d'Europa, i que ja se celebra a Almenara de manera anual. Cal recordar que segons l'acord del Consell de Ministres del passat 26 d'abril i després de la seua publicació el dimarts 30 en el BOE, s'ha declarat el 5 de maig com a dia d'homenatge als espanyols deportats i morts en Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d'Espanya.

  L'homenatge s'ha realitzat al carrer Sant Roc, 7, just enfront de la casa natal de José Sáez Melchor,  natural d'Almenara i que va estar en el camp de concentració de Mauthausen.  Així sobre la placa que recorda a Sáez Melchor situada en el sòl enfront del seu habitatge, s'ha depositat un ram de flors. A més la historiadora Lara Cardona ha llegit un manifest commemoratiu de l'efemèride. Destacar que en l'acte d'homenatge, presidit per l'alcaldessa Estíbaliz Pérez, han estat presents diversos familiars de Sáez Melchor. El primer tinent d'alcalde i regidor de Cultura, Francesc Bargay també ha pronunciat unes paraules en l'acte conmemoratiu. 

  José Sáez Melchor després de participar en la Guerra Civil en el bàndol republicà va acabar arribant a França com a refugiat en acabar la guerra, coneixent la situació dels camps de refugiats, tal com succeeix ara, per a acabar combatent de manera obligada als Nazis. Després de ser capturat va passar per diversos camps de presoners fins a arribar al de Mauthausen on es va enrolar en la brigada César que va ser la que feia les obres exteriors i de la qual afortunadament va haver-hi més supervivents.

  Aquest homenatge realitzat des de l'Ajuntament d'Almenara va ser impulsat per la historiadora Lara Cardona, amb l'objectiu de donar continuïtat als actes que es van realitzar en el seu moment sobre la figura de José Sáez Melchor que van culminar amb la instal·lació de la placa al costat del seu habitatge natal, com succeeix en altres parts d'Europa amb les persones que van estar als camps de concentració.  A més també es busca que no caiga en l'oblit tot el que va passar en aquella època, perquè mai més es repetisca.

  Pujar