elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Almassora sol·licita 37.000 euros per a la posada en valor del Torrelló en 2023

Almassora sol·licita 37.000 euros per a la posada en valor del Torrelló en 2023
  • L’ajuda preveu consolidar les muralles i potenciar la porta d’accés al jaciment

L'Ajuntament d'Almassora ha sol·licitat una subvenció de 37.169,47 euros a la Generalitat Valenciana per a la consolidació de les muralles del Torrelló del Boverot i la seua posada en valor durant 2023. Així ho ha descrit l'arqueòleg municipal, Gerardo Clausell, amb l'objectiu de conservar les millores realitzades durant l'any passat a l'entorn del jaciment i obrir noves oportunitats turístiques en aquest espai.

Entre la documentació figura el certificat tècnic que justifica la urgència de l'actuació i el projecte tècnic corresponent. Així, consolidarà la muralla ibèrica del segle IV a. C. i la més recent en el temps, que correspon a l'època iberorromana (any 180 a. C.). La intervenció permetrà netejar totes aquestes parets defensives i aplicar morter per a evitar l'aparició d'herbes i l'erosió dels materials pel pas del temps i l'efecte de possibles temporals.

A més, tal com ha indicat Clausell, la intenció de l'Ajuntament d'Almassora passa per efectuar una altra excavació d'una duració aproximada d'un mes per a extraure murs interiors i estendre el perímetre exterior. D'aquesta manera, l'actuació continuarà la intervenció realitzada en 2022 per valor de 17.600 euros i que va concentrar en els treballs en el lateral nord i est de les muralles.

L'excavació executada en l'últim trimestre de l'any va traure a la llum l'accés original a l'antic poblat, així com restes de peces de ceràmica que queden documentades en el Museu Municipal del carrer Major. Entre els objectius, l'empresa especialitzada encarregada de la intervenció es va centrar en revelar noves restes de la muralla per a conéixer amb exactitud la cronologia de la seua evolució i les diferenes civilitzacions que van habitar aquest jaciment.

Els treballs se succeeixen des de 2017 en aquest entorn amb fons municipals, autonòmics i de la Unió Europea per a recuperar els 2.200 metres quadrats de superfície, dels quals a penes són visibles la meitat. El recinte està obert a les visites amb cita prèvia i sota la supervisió del tècnic municipal.

Pujar