elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Quatre-cents estudiants de secundària participen en el programa Vull Ser Enginyera de la Universitat d’Alacant

Quatre-cents estudiants de secundària participen en el programa Vull Ser Enginyera de la Universitat d’Alacant
  • La iniciativa arranca aquest divendres 20 de maig al Paranimf amb la participació de les enginyeres Nuria Oliver, Susana Soler, Cristina Ávila i Ana Alonso

  • L’objectiu d’aquest programa és promoure l’interès de l’alumnat, especialment en xiques, en la formació en carreres d’enginyeria

MÉS FOTOS
Quatre-cents estudiants de secundària participen en el programa Vull Ser Enginyera de la Universitat d’Alacant - (foto 2)

 

La Universitat d’Alacant (UA) reprèn el programa Vull Ser Enginyera, divendres que ve, 20 de maig, al Paranimf, en un acte que reunirà quatre-cents estudiants de tercer i quart d’educació secundària obligatòria (ESO). Un total de dotze centres de tota la província tornen a participar en aquest projecte amb l’objectiu de promoure l’interès de l’alumnat, especialment en xiques, per l’estudi en carreres d’enginyeria i arquitectura.

Vull Ser Enginyera pretén trencar les barreres de gènere en l’àmbit de l’enginyeria, així com enderrocar els rols que condicionen l’elecció dels estudis i les professions. Espanya pot presumir de ser un dels països europeus amb un nombre més elevat de científiques i enginyeres, entorn del 50 % de les persones que treballen en aquests àmbits, segons l’oficina estadística de la Comissió Europea Eurostat (vegeu mapa). No obstant això, si focalitzem aquest estudi de gènere a l’àmbit de l’enginyeria, el resultat és alarmant: a Espanya només el 25 % de les persones matriculades en Enginyeria són dones, segons dades recents del Ministeri d’Educació i Formació Professional.

La iniciativa Vull Ser Enginyera, promoguda des de la direcció de l’Escola Politècnica Superior (EPS), compta amb la col·laboració i el suport del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica i del Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social de la UA. A més, s’hi han unit diferents empreses i institucions, entre les quals hi ha Vectalia, Aludium, Teralco Group, FacePhi, BBVA, Banc Sabadell, Accenture i Bras del Port.

Captació de talent femení

L’enginyeria és una opció de futur, però la presència de les dones és molt baixa en les carreres tècniques. «Ens convé com a societat captar talent cap als àmbits STEM (traduït de les seues sigles en anglès: Ciències, Tecnologia, Enginyeries i Matemàtiques), talent femení igual que masculí. En aquest sentit, hem de fomentar la diversitat en els equips d’empreses amb persones formades en carreres tecnològiques. Més xiques en les STEM també reduirà bretxes salarials», explica la coordinadora de Vull Ser Enginyera a la UA Encarnación Gimeno.

Programa

El programa Vull Ser Enginyera arranca aquest divendres 20 de maig de 2022 a les 10.30 hores al Paranimf de la UA de la mà de la vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, Eva Espinar, i la coordinadora de Vull Ser Enginyera a la UA, Encarnación Gimeno. A continuació, intervindran quatre enginyeres que compartiran qui són, què els apassiona o la seua experiència com a enginyeres.

En concret, hi participaran l’enginyera informàtica i directora del Centre de Competències Tecnològic d’Alacant del Banc Sabadell, Susana Soler; l’enginyera de telecomunicació i cofundadora i directora de la Fundació ELLIS Alacant, Nuria Oliver; l’enginyera de camins, canals i ports, amb vuit anys d’experiència en el sector de la construcció i el seu desenvolupament innovador, Cristina Ávila, i l’enginyera química de SABIC, una de les principals companyies petroquímiques del món situada a Cartagena, Ana Alonso.

Durant l’esdeveniment, amb monòleg inclòs, hi haurà una mostra de plafons i vídeos amb dones referents.

Activitats als laboratoris

Posteriorment, la segona setmana de juny, tindrà lloc una nova fase del programa Vull Ser Enginyera, amb quatre campus diferents: Campus Gigabytgirl, Campus Construgirl, Campus IQ Women Week i TechCampus, en la qual al voltant d’un centenar de xiques podran participar en activitats i tallers pràctics en els laboratoris de l’EPS de la Universitat d’Alacant.

Als campus es comptarà amb enginyeres i dones d’empreses col·laboradores que presentaran els seus projectes professionals i compartiran espais i interessos amb les joves. A més, estudiants i professores de la UA guiaran les xiques participants en les diferents activitats i els explicaran, amb un llenguatge adaptat a la seua edat, què han fet com a treball de final de grau o final de màster per a despertar l’interès per les ciències, la tecnologia, les enginyeries i les matemàtiques.

Pujar