elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant reuneix la seua producció científica, tesis i patents en l’Observatori de la Producció Científica

La Universitat d’Alacant reuneix la seua producció científica, tesis i patents en l’Observatori de la Producció Científica
  • Fins al moment recull més de 100.000 publicacions científiques, extretes de Dialnet, Scopus i Web of Science, 4.400 tesis dirigides i 268 patents

  • Amparo Navarro destaca que és “un aparador de la investigació que es realitza a la UA i una gran eina per al teixit productiu”

MÉS FOTOS
La Universitat d’Alacant reuneix la seua producció científica, tesis i patents en l’Observatori de la Producció Científica - (foto 2)
La Universitat d’Alacant reuneix la seua producció científica, tesis i patents en l’Observatori de la Producció Científica - (foto 3)

Donar més visibilitat a la investigació que es fa a la Universitat d’Alacant i crear sinergies amb altres investigadors i amb el teixit productiu i empresarial és l’objectiu de l’Observatori de la Producció de Científica, que aplega més de 100.000 publicacions, extretes de Dialnet, Scopus i la Web of Science, 4.400 tesis dirigides i 268 patents, obtingudes de les bases de dades de la Universitat d’Alacant i de l’Oficina Espanyola de Patents i Marques.

La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, ha presentat aquest projecte juntament amb el vicerector d’Investigació, Juan Mora; la directora del Secretariat d’Estructures per a la Investigació, Maribel Beltrán, i el director de la Biblioteca Universitària, Juan Pablo Gallo.

Durant la presentació, la rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, ha destacat que a internament «és una eina per als investigadors perquè els permet conèixer l’impacte de les seues publicacions, dades agregades de les seues línies d’investigació amb altres grups de la universitat i conèixer-nos a nosaltres mateixos».

I externament, segons ha afegit, «és sobretot un gran aparador perquè ens coneguen i es conega la ciència que es fa a la UA, i és una eina important per a la societat i de molta utilitat per al teixit productiu i per a les institucions, per a buscar línies d’investigació, però també per a altres universitats espanyoles europees i internacionals, cosa que permetrà generar sinergies posar-se en contacte grups semblants que compartisquen línies d’investigació similars».

«Ens consta que altres universitats, encara que nosaltres hi som capdavanters, faran també observatoris, i això ens permetrà crear entre tots, a través de la CRUE, un gran observatori nacional de producció científica espanyola», ha remarcat.

Polítiques estratègiques

Per part seua, el vicerector d’investigació, Juan Mora, ha afirmat que l’observatori «millora la transparència i incrementa la visibilitat dels resultats d’investigació de la Universitat d’Alacant», fet que comporta «molts avantatges». 

En la mateixa línia que la rectora, ha subratllat que «quant a l’exterior, fomenta la col·laboració interdisciplinària entre investigadores i s’obri al teixit empresarial, a més de mostrar les nostres fortaleses investigadores i de transferència del coneixement».

Igualment, per a la mateixa universitat, Mora ha recalcat que aquest observatori forneix una visió «completa i actualitzada per a conèixer les nostres fortaleses i també les nostres febleses, cosa que ens permetrà dur a terme polítiques estratègiques per a l’avanç de les estructures d’investigació en totes les àrees de coneixement» i «contribuir al més alt nivell d’excel·lència científica».

Segons les dades actuals, la Universitat d’Alacant investiga en col·laboració amb «1.800 centres de tot el món i dels cinc continents, i sols als Estats Units té sinergies amb 302 centres d’investigació».

Així mateix, la directora del Secretariat d’Estructures per a la investigació, Maribel Beltrán, ha indicat que es tracta d’una eina «viva, en creixement continu» i d’una iniciativa que es desenvolupa en el marc de la implementació institucional de l’Estratègia de Recursos Humans en la Investigació (HRS4R).

Beltrán ha demanat al personal investigador la «col·laboració activa perquè la informació que conté siga completa» i ha avançat que es faran cursos per a conèixer-la i poder anar aportant informació.

Aquest projecte és una iniciativa del Vicerectorat d’Investigació, realitzat en col·laboració amb el Vicerectorat de Transformació Digital, la Biblioteca Universitària i la Fundació Dialnet, que ha proporcionat el programari que el suporta, i ha sigut liderat pel Vicerectorat d’Investigació en estreta col·laboració amb Vicerectorat de Transformació Digital, a través del Servei d’Informàtica i amb la Biblioteca Universitària, que és la responsable de gestionar-lo.

En l’observatori, cadascun dels tres mil investigadors de la UA compta amb un perfil personalitzable en el qual es pot sol·licitar la inclusió de noves publicacions o obtenir informes sobre l’impacte de les seues publicacions. Igualment, mostra l’estructura organitzativa de la UA per departaments i instituts, grups d’investigació i àrees temàtiques.

Pujar