elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat d’Alacant presenta la nova col·lecció “ADN” de divulgació científica en la Fira del Llibre d’Alacant

La Universitat d’Alacant presenta la nova col·lecció “ADN” de divulgació científica en la Fira del Llibre d’Alacant

   

  La Universitat d'Alacant presenta la nova col·lecció “ADN” de divulgació científica demà dijous, 25 d'abril, a les 18.30 hores, en la Fira del Llibre d'Alacant (plaça de Sèneca), una col·lecció del Servei de Publicacions del Vicerectorat d'Investigació de la UA. La presentació comptarà amb les intervencions del vicerector d'Investigació, Juan Mora, i del catedràtic Jorge Olcina, director de la col·lecció, els quals donaran a conèixer els dos primers títols de la col·lecció: Matemáticas infinitas. Curiosidades y hechos matemáticos, de Julio Mulero González, Lorena Segura Abad i Juan Matías Sepulcre Martínez; i Arida Cutis. Ecología y retos de las zonas áridas en un mundo cambiante, de Fernando Tomás Maestre Gil, Jaime Martínez-Valderrama i Santiago Soliveres Codina.

  El director del Servei de Publicacions de la UA, Vicente Navarro, explica que “fa ja deu anys el Vicerectorat d'Investigació, a través del Servei de Publicacions, va apostar per la divulgació científica amb la creació de la col·lecció “l'Ordit”, que en l'actualitat compta amb 36 títols, editats en castellà i valencià, sobre les matèries més diverses”. Ara, afig Navarro, “tenint en compte l'evident interès per la divulgació científica entre el públic lector i en línia amb el nostre compromís amb la transferència de coneixement a la societat, hem renovat la nostra aposta amb una nova col·lecció dedicada específicament a publicar treballs de divulgació que es realitzen en la UA i que hem denominat col·lecció “ADN””. 

  La col·lecció, amb el catedràtic de la UA Jorge Olcina com a director, compta amb un consell editorial que inclou divulgadors/es de reconeguda solvència en diversos terrenys científics.

  Matemáticas infinitas. Curiosidades y hechos matemáticos

  Julio Mulero, Lorena Segura Abad, Juan Matías Sepulcre Martínez

  Des de les albors de l'existència humana, les matemàtiques han sigut una eina fonamental per al progrés de la nostra societat. Un avanç incessant consolidat sobre una ciència que és universal. El llibre, que es divideix en capítols autònoms elaborats per reconeguts professionals en el camp de les matemàtiques, arreplega part d'un immens ventall de fets i curiositats que s'entrellacen ací per a regalar-nos bellesa i utilitat. Aquesta publicació satisfarà especialment el/la lector/a que desitja aprendre i divertir-se observant, des de noves perspectives, aspectes de la vida diària aparentment allunyats de les matemàtiques però que, no obstant això, no es poden entendre sense aquestes. Deixe's portar i acompanye'ns en aquest viatge a l'infinit món de les matemàtiques.

  Arida Cutis. Ecología y retos de las zonas áridas en un mundo cambiante

  Jaime Martínez-Valderrama, Santiago Soliveres Codina, Fernando Tomás Maestre Gil

  Les zones àrides ocupen quasi la meitat de la superfície de la Terra. El seu peculiar règim hidrològic, que fa de l'aigua el principal factor limitant, juntament amb altres senyals d'identitat pròpis d'aquestes regions, com les adaptacions morfològiques i funcionals de la fauna i flora i les culturals i socials dels més de 2.000 milions d'habitants, les converteixen en un dels principals i més rellevants biomes del planeta.

  En contra de la imatge que es té de les zones àrides, en les quals se sol equiparar la baixa productivitat amb degradació, aquestes alberguen el 36% dels depòsits de carboni, el 30% de les zones forestals, el 50% de la ramaderia mundial i el 44% de les terres de cultiu. Aquestes xifres donen una idea de la importància social, econòmica i ecològica, i transmeten també la necessitat de conèixer i comprendre’n el funcionament per a permetre el seu desenvolupament i evitar la desertificació.

  Aquest llibre arreplega una selecció de les entrades publicades en el blog Arida Cutis («Una mirada al presente y futuro de las zonas áridas desde la ecología»), en el qual parlem de l'ecologia i la problemàtica ambiental d'aquestes àrees, en expansió pel calfament global. Entendre i conservar aquests llocs és essencial per a lluitar contra el canvi climàtic i la degradació d'aquestes zones, assegurar l'aprovisionament d'aigua en el futur i promoure el benestar de les persones que viuen i viuran en aquests paisatges ocres que tants secrets alberguen. El llibre està prologat per Teresa Ribera Rodríguez, vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

   

  Pujar