elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La LGTBIfòbia en l’esport, a debat en la taula redona que ha tingut lloc a la UA

La LGTBIfòbia en l’esport, a debat en la taula redona que ha tingut lloc a la UA
  • Activistes i esportistes han coincidit en la necessitat de visibilitzar el col·lectiu LGTBI+ en el món esportiu

La Universitat d’Alacant s’ha volgut unir als actes de commemoració del Dia contra la LGTBIfòbia en l’esport, que es va celebrar el passat dia 19, amb una taula redona en la qual han participat activistes i esportistes. D’aquesta manera, Catalina Iliescu, vicerectora de Cultura, Esport i Extensió Universitària, ha mostrat en les paraules d’obertura de l’acte el suport de la UA al col·lectiu LGTBI en tots els àmbits i ha destacat el fet que la universitat forma part de ‘La Lliga Arc de Sant Martí’, un protocol que té com a objectiu promoure que els centres esportius siguen espais segurs sense cap mena de discriminació i afins a la diversitat sexual i de gènere, com també l’erradicació de qualsevol manifestació LGTBIfòbica.

Per part seua, Eva Espinar, vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social, ha assenyalat el paper important que fan els esportistes com a referents per a la societat i com la comunitat LGTBI no en té. Una fatal situació que ha viscut en primera persona Elena González, estudiant del grau de Química i portera de l’equip de futbol sala femení de la UA, qui ha explicat que durant la seua infància i adolescència no disposava de cap referent femení i molt menys LGTBI que l’animara a practicar l’esport que l’apassiona. La futbolista ha contat que en l’actualitat en la seua disciplina ha viscut la seua realitat amb absoluta normalitat i sense cap mena de discriminació.

L’activista LGTBI en l’àmbit esportiu Toni Travieso, vicepresident del Club Esportiu ‘Les Panteres Grogues’ de Barcelona i de l’Agrupació Esportiva Ibèrica, ha assenyalat sobre les entitats a què pertany que «existim perquè volem respecte». Travieso ha explicat les activitats que duu a terme el Club que, entre altres accions, acaba de signar un conveni amb el FC Barcelona per a dur a terme un pla de formació.

«Continuem tenint un sistema cisheteronormatiu i patriarcal important» ha assegurat per part seua Javier Gil, president del Club Esportiu LGTBI+ ‘Samarucs’ de València, una afirmació que ha secundat amb dades de la Xarxa d’Investigació LGTBIQ+ Educació Física i Esport, a la qual pertany la UA, que apunten, per exemple, que mentre el 72 % de dones trans i el 79 dels homes trans fan activitat física, només el 6% es federen.

La taula redona ha finalitzat amb la intervenció de José Ferri, activista LGTBI i tècnic de Màrqueting, que ha explicat la importància dels ‘Gai Games’, l’esdeveniment esportiu internacional que es farà a la Comunitat Valenciana l’any 2026.

Pujar