elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís proposa avaluar l'impacte de la 'taxa rosa' i combatre aquesta discriminació

    El Grup Municipal de Compromís elevarà al pròxim ple una Declaració Institucional que proposa fer un estudi per a avaluar l'impacte econòmic i social de la trucada 'taxa rosa' sobre la societat valenciana, així com les possibles mesures per a combatre-la. Aquesta 'taxa rosa', segons explica la portaveu adjunta de Compromís, María José Espuch, "va en contra de la igualtat de la ciutadania per raó de gènere i ha de ser corregida, ja que atempta contra els drets fonamentals de les dones".

    María José Espuch ha detallat que el terme 'taxa rosa' es refereix a la diferència de preu que s'estableix en productes i serveis, segons estiguen orientats a homes o a dones. "Aquesta diferència genera que les dones hagen de pagar més que els homes, i no tracta de cap impost específic ni oficial, sinó que és un impost ocult que discrimina i perjudica econòmicament a la dona solament pel fet de ser-ho, elevant el preu dels productes i serveis considerats femenins".

    En alguns països europeus, el fet que un producte estiga dirigit especialment per a dones fa que el seu preu augmente entre un 20 % i un 50 %, encara que la qualitat no siga superior. Exemple d'ells són els xampús, cremes, desodorants o analgèsics que en la seua versió "femenina" són més cars que els comercialitzats per a homes. Sovint l'única diferència és que el producte passe a ser de color rosa, com ocorre amb les fulles d'afaitar dirigides a dones, que són més cares que les dels homes i l'única diferència és que són de color rosa.

    Segons arreplega aquesta proposta, l'estudi més complet realitzat fins ara va ser elaborat a Nova York pel Departament d'Assumptes del Consumidor al desembre de 2015, que va analitzar uns 800 productes de 90 marques en 24 tendes diferents, i va poder constatar una diferència de preu en el 42% dels béns avaluats, amb un 7% de sobre cost de mitjana per als productes dirigits a dones.

    En matèria impositiva, en l'Estat espanyol els productes d'higiene femenina estan gravats amb el 10% d'IVA en comptes del 4% ja que, inexplicablement, l'Estat es considera que aquests productes no són de primera necessitat. Cada dona es gastem de mitjana uns 355€ a l'any en la compra de productes d'higiene relacionats amb el cicle menstrual, la qual cosa multiplicat durant més de 30 anys de la seua vida, sumaria un total de 10.650€.

    «Tenint en compte que són béns de primera necessitat, com el pa o la Llet, és un greuge comparatiu cap a les dones, que ja patim una bretxa salarial respecte als homes, i que fa que una dona guanye un 13% menys que un home en treballs similars. Per tant, les dones patim una doble discriminació econòmica».

    Per açò, Compromís proposa que l'Ajuntament d'Alacant inste al Govern Central a iniciar els tràmits per a reformar la fiscalitat dels productes d'higiene femenina, considerant-los béns de primera necessitat i reduint el seu tipus impositiu al mínim, i que es prenguen les mesures necessàries per a combatre la desigualtat que provoca la 'taxa rosa' i defensar la igualtat de preus dels productes sense discriminació de gènere.

    Pujar