elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Investigadors de la UA milloren les propietats de sòls destinats a la construcció amb l’ús de residus ceràmics

Investigadors de la UA milloren les propietats de sòls destinats a la construcció amb l’ús de residus ceràmics
  • El projecte persegueix minimitzar l’impacte ambiental derivat de la producció de materials per a obra civil

Una investigació desenvolupada pel Departament d’Enginyeria Civil de la Universitat d’Alacant (UA) obté resultats preliminars reeixits amb la utilització residus procedents de la indústria ceràmica i de vidre per a millorar sòls destinats a la construcció d’obra civil. L’objectiu de l’estudi passa per minimitzar l’impacte ambiental derivat de la producció de materials per a estabilitzar el sòl, amb resultats comparables als obtinguts amb altres tradicionals com el ciment o la calç. Titulat «Millora i estabilització de sòls amb nous materials cementants i revaloració de residus», el projecte és finançat per l’Agència Valenciana d’Innovació en col·laboració amb empreses constructores.

L’investigador de la UA Antonio José Tenza explica que, quan les propietats geotècniques d’un sòl no són les adequades, hi pot estar compromesa la seguretat per a suportar estructures d’obra civil com, per exemple, carreteres o fonamentacions. Perquè un sòl complisca els requisits exigits de durabilitat i resistència hi ha diverses tècniques que en milloren les propietats. Una de les més habituals és l’estabilització química amb l’ús de calç o ciment, però produir-los comporta un consum molt elevat de matèries primeres i de combustibles fòssils i origina altes emissions de CO₂.

La investigadora de la UA Marina Micó, que lidera el projecte juntament amb Tenza, subratlla que amb l’ús de rebuig de la indústria ceràmica i de vidre es minimitza l’impacte ambiental derivat de l’extracció de matèria primera. «A més de revalorar un residu transformant-lo en recurs, estabilitzar el sòl amb aquesta mena de residus comporta una reducció de les emissions de CO₂ i un consum energètic més baix, apunta.

Segons els resultats obtinguts, els materials residuals procedents de la indústria ceràmica i de vidre ofereixen un comportament excel·lent i són eficaços en la millora de sòls de baixa qualitat, ja que incrementen les seues propietats mecàniques sense comprometre la seua durabilitat. El compromís de la investigació amb la millora del medi ambient i el seu impuls a l’economia circular contribueix a aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible marcats en l’Agenda 2030.

A més d’Antonio José Tenza i Marina Micó, en l’estudi participen també, els investigadors Erasmo Cremades, Beatriz del Moral, Andrea Ferre i Francisco José Ibanco. Durant el desenvolupament de la investigació, que va arrancar a mitjan any passat i conclourà el 2025, es treballarà amb les empreses del sector de la construcció Prefabricados Saval Hermanos i Aglomerados Los Serrano, amb l’objectiu de la posada en camp dels resultats per a transferir el coneixement desenvolupat en el laboratori.

Pujar