elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La UA es bolca amb la temàtica cultural en els Cursos d’Estiu Rafael Altamira

  • Patrimoni cultural, música, doblatge i locució, i organolèptica del vi, entre les propostes

 

El programa de Cursos d’Estiu Rafael Altamira de la Universitat d’Alacant dedica enguany un ampli apartat a l’oferta formativa en temàtica cultural, en diferents vessants. El patrimoni cultural des de la perspectiva històrica i d’accessibilitat i inclusió, el doblatge i la locució en valencià, l’organolèptica del vi des del seu origen i elaboració, i la música, abordada des de diverses perspectives, constitueixen aquest apartat en el qual s’ofereixen nou cursos.

Concretament, l’apartat musical inclou cinc cursos: Rock and roll business. El negoci de la música contemporàniadel 27 de juny a l’1 de juliol; III Vocal  Music Week. Tècnica vocal i cant modern (nivell 1) del 4 al 8 de juliol; Música i salut del 4 al 7 de juliol; Curs internacional de música moderna (pop, rock, blues, jazz) guitarra elèctrica, baix, cant modern, informàtica musical, bateria, percussió, piano modern i instruments de vent) XVI del 11 al 14 de juliol, i Introducció a la informàtica musical del 18 al 20 de juliol.

Completen la llista Organolèptica del vi en funció del seu origen i elaboració del 27 de juny a l’1 de juliol;  Accessibilitat i inclusió en el patrimoni natural i cultural, museus i exposicions (I): lectura fàcil i pictogrames de comunicació augmentativa i alternativa del 29 de juny al 2 de juliol; Quan el perill veu de la mar. Davantera i vigilància a la costa alacantina dones dels guerres civils romanes a la Primera Guerra Mundial del 19 al 21 de juliol, i Doblatge i locució en valencià del 20 al 28 de juliol.

Els cursos

Juny

Accessibilitat i inclusió en el patrimoni natural i cultural, museus i exposicions (I): lectura fàcil i pictogrames de comunicació augmentativa i alternativa. Aquest curs té com a finalitat potenciar una museologia i museografia inclusiva mitjançant la preparació en dos sistemes bàsics de comunicació inclusiva: la lectura (o llenguatge) fàcil i els pictogrames de comunicació augmentativa i alternativa. S’h abordaran les principals eines i recursos inclusius en tots els àmbits aplicables a museus, exposicions i llocs del patrimoni natural i cultural, de la mà dels més reconeguts especialistes de plena inclusió, ARASAAC, Vilamuseu i Ibermuseos, institucions líders en els camps de l’accessibilitat a museus i patrimoni en el panorama nacional i internacional. El curs comptarà amb la participació d’un dels més prestigiosos divulgadors de l’accessibilitat universal, Francesc Romeu.

Rock and roll business. El negoci de la música contemporània mostra com les estrelles del rock gestionen els seus negocis i carreres artístiques. Així, els alumnes coneixeran les diferents possibilitats per a fer viable econòmicament la creació musical com a servei propi d’artistes i grups de rock, tot això basat en la correcta gestió empresarial d’aspectes clau com són innovació, producció, màrqueting i fiscalitat.

Organolèptica del vi en funció del seu origen i elaboració

El tema central d’aquesta proposta és el reconeixement en un vi dels caràcters identitaris que en cada procés des del seu origen s’hi han anat inculcant. Es parlarà de les denominacions d’origen, vins de clos o altres agrupacions més representatives i les seues característiques. Focalitzant una sessió en vins tant en els acollits a la DOP Alacant com altres cellers d’aquesta regió que no hi estan integrats. A més, es treballarà en la simbiosi entre vins i plats, així com en certs contrastos sorprenents.

Quan el perill veu de la mar. Frontera i vigilància a la costa alacantina des de les guerres civils romanes fins a la Primera Guerra Mundial Encara que avui la primera línia de costa és sinònim d’oci i un distintiu econòmic i social, en l’antiguitat el litoral era un espai de perill i eventualment de trobades comercials. Des dels romans, mestres en l’establiment de fronteres, fins a la Primera Guerra Mundial, en aquest curs s’analitzen diferents casos en els quals la costa alacantina es va convertir en un espai fronterer i de gran interès geoestratègic per a les rutes de navegació.

Juliol

III Vocal  Music Week. Tècnica vocal i cant modern. Una setmana per a endinsar-se en el món de la tècnica vocal de la mà de grans professionals del cant: Isabel Villagar, coach vocal i divulgadora de la pedagogia científica del cant; l jazz amb la reconeguda cantant i professora Aurora Arteaga; gòspel amb la carismàtica Klau Gandía, veu en l’escenari amb Nando González  i els consells del jove Adrián Martín.

Música i salut. Formació teoricopràctica sobre els diferents recursos que ofereix la Musicoteràpia en els àmbits educatiu i sanitari: els àmbits d’aplicació, mètodes, tècniques i exercicis pràctics per a la seua posterior utilització.

Curs internacional de música moderna (pop, rock, blues, jazz) guitarra elèctrica, baix, cant modern, informàtica musical, bateria, percussió, piano modern i instruments de vent) XVI  oferirà una formació tècnica i teòrica en pop, rock, blues, jazz, música llatina, en les especialitats de guitarra elèctrica i baix, piano i teclats, percussió, bateria, cant modern, vent i informàtica musical. S’hi abordaran els aspectes històrics de cada gènere musical, les seues principals característiques i la interpretació del repertori dels diferents estils.

Introducció a la informàtica musical. Aquest curs pretén donar a conèixer aquest camp en general i també tasques concretes (classificació de música, transcripció d’àudio, composició automàtica, etc.), integrant de manera natural les eines utilitzades típicament (com la intel·ligència artificial i el processament de senyal).

Doblatge i locució en valencià, amb els actors alacantins Tomàs Mestre, Elena Candela i Fele Pastor entre el professorat. S’hi abordaran el doblatge per al cinema i televisió, el doblatge per a pel·lícules de ficció, documentals, animació, la veu al servei del personatge i la seua interpretació.

Pujar