elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alfonso Guerra critica a València la falta de consens en la política espanyola actual a l'hora de governar

Alfonso Guerra critica a València la falta de consens en la política espanyola actual a l'hora de governar
  • L'històric dirigent socialista ha reflexionat en un cicle de conferències de la CEU UCH sobre la situació política actual i ha explicat per què la va abandonar

Alfonso Guerra és un històric dirigent socialista que va ser una figura clau en la transició i la democràcia. Vicepresident del Govern de Felipe González entre els anys 1982 i 1991, va ser també diputat a les Corts per Sevilla des de 1977 fins a 2015. Guerra ha viscut moments històrics de la política espanyola i avui, ja retirat de la primera línia, segueix fent-nos reflexionar amb els seus idees.

Aquest dimecres ha estat a València en el cicle de conferències 'Repensant Espanya' que organitza la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH) i allà ha presentat el seu llibre 'L'Espanya en què crec', una defensa a la constitució i als valors que van fundar la democràcia. Guerra ha respost a les preguntes dels periodistes i els allí presents sense pèls a la llengua: ha parlat de la situació política actual, d'un Govern que qualifica de "inestable", del seu nul·la relació amb Pedro Sánchez, del conflicte de les autonomies pel finançament i del problema de la independència.

Entre les idees més destacades, Alfonso Guerra ha reconegut que la situació política actual és "complicada" i això no ajuda la manca d'estabilitat del Govern de Pedro Sánchez: "No crec que mai hi haja hagut estabilitat, sempre hi ha hagut una disputa interna. Si a més es tracta d'una coalició que en si mateixa és inestable ja que és complicat".

Crítica a la incapacitat dels polítics actuals de renunciar pel bé comú

Tampoc veu amb bons ulls la lluita entre comunitats pel finançament: "Les comunitats no haurien de crear nuclis d'enfrontament. [...] Les diferències perjudiquen el conjunt i per afirmar-algú no ha de negar a la resta".

Al fil d'aquesta crítica a la manca de consens entre regions, l'exvicepresident socialista ha recordat com es va articular la transició i la Constitució del 78: "El consens és la suma de les renúncies que han hagut de fer cadascú. Avui renunciar a alguna cosa sembla que és cedir o lliurar-se però no és veritat. Si cadascú renuncia a una mica s'arribarà a un acord ".

Sobre la situació a Catalunya, Alfonso Guerra critica que "no és el problema de Catalunya sinó el problema dels nacionalistes catalans. Han estat uns pocs però molt poderosos que han utilitzat als mitjans, públics i privats, per fer-se les víctimes".

Una transició a l'actualitat?

Considera Alfonso Guerra que si avui en dia haguera de tornar a fer-se la transició, canviaria moltes coses però, si fora en les mateixes circumstàncies, no ho faria: "La transició és una gesta de la qual sentir-nos orgullosos".

Abandonament de la seua vida política

Preguntat per la seua relació amb Pedro Sánchez, el socialista ha dit que tal relació no existeix. A més, Guerra ha criticat que, després d'haver estat diputat durant 37 anys, va decidir marxar-se de Congrés perquè va veure la deriva que tenia: "Ara mateix el parlament és una cosa rara, s'utilitzen qualificatius uns contra els altres. On són els arguments, els parlaments? ", es pregunta.

"Repensant Espanya"

Aquesta xerrada d'Alfonso Guerra forma part del cicle de conferències "Repensant Espanya" organitzat per la Facultat d'Humanitats i Ciències de la Comunicació de la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH) de València. Tal com els ha explicat elperiodic.com, l'objectiu del cicle és crear un fòrum de reflexió entre els estudiants i el món acadèmic amb destacats historiadors, polítics i professionals de la comunicació, per abordar la situació actual d'Espanya des de la perspectiva de la seua història Contemporània, amb especial atenció al període de la Transició ia l'actualitat política i social de la nació.

Polítics com Alfonso Guerra, periodistes com Vicent Vallés i historiadors com Fernando García de Cortázar han estat alguns dels ponents convidats.

Pujar