Castellano

Alfondeguilla redueix el deute un 262% malgrat augmentar la despesa en educació, serveis socials i infraestructures

Alfondeguilla redueix el deute un 262% malgrat augmentar la despesa en educació, serveis socials i infraestructures
  • La millora dels camins rurals i la catalogació dels béns d'interés cultural seran les principals inversions que l'Ajuntament realitzarà en 2022 amb recursos propis

L'ajuntament d'Alfondeguilla, va aprovar en el ple de gener els pressupostos municipals per a l'exercici 2022, amb els vots favorables de PP (4) i PSOE (1), i en contra de Compromís (2).

Per primera vegada des de l'entrada de l'actual equip de govern l'any 2007, els pressupostos aprovats, superen al deute financer.

Cal recordar que quan l'actual equip de govern va arribar a l'ajuntament, va haver d'afrontar un deute de 2,4 milions d'euros, la qual cosa es traduïa en un endeutament d'un 339,12%, sobre el pressupost municipal.

Al llarg de les últimes 3 legislatures, “aquest equip de govern ha implementat un ferri control de despesa, suportant fins i tot exercici rere exercici, augments de costos en matèria d'Educació, Serveis Socials i Infraestructures, afrontant els mateixos amb recursos propis, sense recórrer a fonts de finançament”, ha assegurat l'alcalde, Salvador Ventura.

D'aquesta manera, el deute financer ha passat dels 2,4 milions d'euros als actuals 550.893,08 euros, que representa un deute del 77,84% sobre el pressupost aprovat de cara a l'exercici 2022, uns comptes que ascendeixen a 707.722,00 euros.

A més, a l'espera del tancament anual, l'actual Romanent de Tresoreria ronda els 250.000 euros, cosa que significa que amb aquest romanent es podria rebaixar el deute financer a 300.000 euros, la qual cosa suposaria un deute net del 42% sobre el pressupost municipal.

Inversions amb recursos propis

De cara a l'exercici 2022, l'Ajuntament d'Alfondeguilla destinarà més d'un 9% dels ingressos a inversions reals, “tot amb recursos propis”, assegura Ventura. Entre elles, “farem un gran esforç econòmic en l'adequació dels camins rurals a conseqüència dels danys esdevinguts per les inclemències meteorològiques i 15.000 euros a la Catalogació dels Béns d'interés Cultural del municipi, que es realitzaran a través d'un tècnic competent”.

D'altra banda “podrem afrontar amb total normalitat els costos financers derivats de l'actual deute pendent de devolució, la qual cosa posa en l'horitzó del 2027, com a data per a un sanejament total de l'ajuntament, deixant el deute a zero”, ha afirmat l'alcalde.

Així, des de l'equip de govern consideren que el camí que està portant és el “idoni per a poder deixar les arques municipals completament sanejades i així poder afrontar nous reptes i desafiaments de cara a poder donar-los  a tots els veïns i veïnes del municipi, la major de les qualitats de vida possibles en l'entorn en el qual ens trobem.”

Pujar