30 de març de 2020 30/3/20

Compromís: "Carreteres segueix sense prendre mesures després de dos anys amb el monòlit franquista de la N-340 a Alcalà de Xivert"

Compromís: "Carreteres segueix sense prendre mesures després de dos anys amb el monòlit franquista de la N-340 a Alcalà de Xivert" - (foto 1)
  • Carles Mulet: “El reconeixement a la IV Divisió Navarresa segueix allí per a vergonya dels demòcrates”. Foment segueix a més sense actuar en el perillós tram de la N-340 del Coll, com reclamava la coalició

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha demanat hui al Govern que actue d'una vegada subsidiàriament amb la presència d'un monòlit franquista a pocs metres de l'eix de la carretera N-340 en la perillosa zona del Coll d'Alcalà de Xivert, per a garantir el compliment de la legislació en matèria de Carreteres i alhora de la Memória Històrica. A més la coalició ha sol·licitat un informe gràfic de les afeccions de la carretera i la presència del monòlit al costat d'una de les carreteres més transitades d'Europa.

Mulet ha recordat que al juliol de 2018 el Cap de la Demarcación de Carreteres a la Comunitat Valenciana, Ismael Ferrer, va contestar una missiva de Compromís al Senat assegurant que s'anava a obrir una investigació per a determinar la titularitat de la finca en la qual radica aquesta exaltació commemorativa a l'alçament militar, “per la qual cosa ja fa anys hauria d'estar ja erradicada d'aquest espai”. La Llei de Memòria Histórica 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i amplien drets i s'estableixen mesures en favor dels qui van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura estableix que els «escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d'exaltació personal o col·lectiva de l'aixecament militar, de la Guerra Civil i de la represión de la dictadura» hauran ser retirades dels edificis i espais públics.

“Veiem com després de quasi dos anys aquest monument continua estant en la zona de protecció de la carretera, que inclou el domini públic, de servitud, d'afecció i de limitació a l'edificabilitat, per la qual cosa ens estranya encara la seua presència allí”, ha indicat Mulet que recorda com “el Govern és en moltes de les seues respostes una tremenda contradicció. Mentre en algunes són molt contundents en matèria de memòria històrica, en unes altres es dediquen a desviar l'atenció i tenen el costum de no contestar el que se'ls pregunta. En aquest sentit hem sol·licitat un informe i insistit en aspectes que reclamem per escrit com la millora de la seguretat en aquest punt ja que han decidit, pel que sembla, ignorar el que ocorre en aquest perillós tram viari”.

Mulet ha lamentat que encara en 2020 seguisca allí per a vergonya dels demòcrates tal monument a una organització formada per requetés carlistes, que durant la guerra va ser usada com a tropa de xoc en els fronts de l'Alfambra, Aragó, Llevant, l'Ebre i Catalunya. Són nombrosos els autors que apunten als abusos que van cometre al costat de falangistes en nombroses poblacions contra totes les idees contràries a la seua.

Pujar