elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament presenta el pla 'l'Alcora 2030' per a construir el futur de la localitat

L'Ajuntament presenta el pla 'l'Alcora 2030' per a construir el futur de la localitat
  • Falomir: “L'Alcora 2030 no suposa oblidar-se dels problemes diaris, eixa ha de ser sempre una prioritat, però sí que és un full de ruta per tal d'impulsar més serveis"

MÉS FOTOS
L'Ajuntament presenta el pla 'l'Alcora 2030' per a construir el futur de la localitat - (foto 2)

L'Alcora 2030 és un pla estratègic de ciutat, un full de ruta i guia que aglutina i dona coherència als grans projectes transformadors dirigits a donar resposta als principals reptes de la localitat.

Així ho ha definit el regidor de Promoció Econòmica i Projectes Europeus, Robert Tena, en l'acte de presentació, obert a la ciutadania, que s'ha celebrat aquesta vesprada i que ha comptat amb la presència d'una amplia representació dels agents socials i econòmics.

“Si és important saber on estem, encara ho és més saber cap a on anem. Les ciutats, com a espais col·lectius de convivència, de desenvolupament, i de cerca de benestar, necessiten comptar amb objectius clars i estratègies definides per tal d'afrontar el seu futur a mitjà i llarg termini”. Amb eixe afany ha nascut ‘l'Alcora 2030’, tal com ha explicat Tena.

“Després de molts mesos de treball, ha arribat el moment de presentar-lo davant la societat alcorina. Tots vosaltres i vosaltres sou part fonamental del projecte. L'Alcora 2030 és un pla viu que continuarà creixent i enriquint-se, l'important és anar junts cap a aquesta metamorfosi, cap al canvi que ens ajude a evolucionar”, ha conclòs el regidor.

Tena ha donat pas als tècnics, que han presentat els diferents projectes que conformen el pla: Casa de la Cultura, residència per a la tercera edat, actuacions de recuperació patrimonial i natural, Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, regeneració urbana de barris històrics, millora de polígons industrials, 'Smart City', foment i potenciació del turisme cultural, esportiu i de naturalesa, millora de l'eficiència energètica...

L'alcalde ha sigut l'encarregat de clausurar l'acte. Samuel Falomir ha agraït la participació dels tècnics i tècniques i ha posat en valor el seu treball, “vosaltres, junt amb la resta d'empleats públics, sou el motor necessari per a dur a terme tots aquests projectes en els quals volem centrar l'acció de treball de l'Ajuntament de l'Alcora durant els pròxims anys”.

“L'Alcora 2030 no suposa oblidar-se dels problemes diaris, perquè eixa sempre ha de ser una prioritat de qualsevol governant, però sí que és un full de ruta per a impulsar més serveis, fer un poble més atractiu per a empreses i visitants, fer un poble més modern, accessible, segur i orgullós del seu patrimoni històric i natural”, ha destacat Falomir en la seua intervenció.

“Aquest projecte no és de cap partit polític, aquest projecte és del poble de l'Alcora i per a tot el poble de l'Alcora, que sempre ha d'estar per damunt de sigles i ésser l'epicentre de les nostres decisions”.

Finalment, l'alcalde ha ressaltat que “tenim un gran treball per davant. L'Alcora 2030 ens ha d'il·lusionar. Després de dos anys de pandèmia, és el millor llegat que podem deixar a les futures generacions”.

PROJECTES L'ALCORA 2030

Casa de la Cultura

L'edifici que va albergar una de les fàbriques artesanals de ceràmica més emblemàtiques de la província, la Muy Noble y Artística Cerámica, es convertirà en la Casa de la Cultura de l'Acora. Per a això, l'Ajuntament ha adquirit l'immoble, que compta amb aproximadament 1.200 m² i es connectarà amb el magatzem municipal.

Aquest projecte servirà per a donar resposta a diferents necessitats actuals de la població, tant culturals com formatives i d'una altra índole.

L'edifici albergarà la biblioteca municipal, l'Escola de Música i un local d'assaig per a l'Agrupació Musical l'Alcalatén, l'Escola Oficial d'Idiomes, els tallers de l'Escola per a Persones Adultes, un saló d'actes i cafeteria, oficines municipals i un espai d'interpretació.

En traslladar-se aquests equipaments a la Casa de la Cultura, les actuals instal·lacions podran destinar-se a altres usos. D'aquesta manera, el projecte permetrà oferir més i millors serveis.

Recuperació patrimoni cultural i natural

La recuperació i posada en valor patrimonial i natural és una part molt important dins de 'l'Alcora 2030'.

Els diferents projectes que formen part del pla en aquesta matèria són: la consolidació de la coberta i rehabilitació dels paraments exteriors de la Torre del Repés, prevista entre juliol i setembre de 2022; la rehabilitació del Castell de l'Alcalatén (última fase), una actuació que va començar al maig de 2021 i està previst que finalitze aquest estiu; i la recuperació i posada en valor de la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda. Les pròximes actuacions dins d'aquest projecte són la rehabilitació i valorització de la zona fundacional, prevista entre setembre de 2022 i desembre de 2023, i el condicionament de la nau BIC, que s'executarà, previsiblement, entre 2024 i 2025.

L'Alcora 2030 també inclou la recuperació i posada en valor de sendes i paratges naturals… i el foment i potenciació del turisme cultural, esportiu i de naturalesa amb projectes com l'adequació de la zona d'acampada lliure, la creació d'un alberg i zona d'autocaravanes, entre altres.

Residència per a la tercera edat

L'Ajuntament de l'Alcora ha arribat a un acord amb el Grup Pamesa per a l'adquisició del terreny en el qual es construirà la futura residència per a la tercera edat, un altre dels projectes destacats del pla estratègic. Es tracta d'una parcel·la de 3.000 m² situada en la carretera Circumval·lació, una zona d'expansió de la localitat que s'urbanitzarà.

Pla de Mobilitat Urbana Sostenible

Quant a mobilitat, s'inclou la redacció i implementació d'un Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, que perseguirà, entre altres objectius, recuperar espais en la via pública, millorar l'accessibilitat en els itineraris per als vianants i disminuir les barreres per a persones amb mobilitat reduïda.

Contempla els següents projectes: posada en funcionament d'un bus urbà (accessible, regular, sostenible, segur i connectat), implantació de carril de ciclovianants (connexió urbana, interurbana i medi natural), regeneració urbana de tres barris històrics (Sant Jaume, la Calderona i les Creus), recuperació d'entorns industrials periurbans per a la millora de la qualitat de l'espai urbà (nous usos: terciaris, dotacionals i residencials).

Millora polígons industrials

Continuar executant projectes de millora, modernització i dotació d'infraestructures en els polígons industrials de l'Alcora és una altra de les accions que contempla el pla.

Smart City

L'Alcora vol continuar avançant cap a un model de 'Ciutat Intel·ligent', basat en la sostenibilitat i la tecnologia. Un model que implica una gestió més moderna, àgil i eficient dels serveis públics, ús de tecnologies, millores en telecomunicacions, simplificació administrativa… el que redundarà en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania.

Possibles projectes a materialitzar: contenidors intel·ligents per a la gestió de residus, sensors de qualitat de l'aire, CO₂ i soroll; control intel·ligent de l'enllumenat, comptadors d'aigua intel·ligents, càmeres de seguretat i trànsit, panells informatius intel·ligents. Integració amb plataforma provincial Smart Villages.

Millora eficiència energètica

Són objectius del pla 'l'Alcora 2030': millorar l'eficiència energètica d'aquelles instal·lacions que generen consum d'energia elèctrica o tèrmica, reduir l'emissió de gasos per efecte d'hivernacle, disminuir el consum energètic en els edificis i, per consegüent, el cost econòmic, i aconseguir que el màxim nombre d'edificis municipals siguen considerats com a “edificis de consum d'energia quasi nul”.

Altres projectes

Construcció d'un tancament o coberta al parc Germanes Ferrer Bou per a la realització d'activitats festives, culturals, esportives i socials (impuls de la marca 'l'Alcora Viva'), rehabilitació d'habitatges en el centre històric per a lloguer turístic, posada en marxa d'un centre de formació, creació de locals d'assaig per als grups de música…

Molts dels projectes del pla d'acció s'inclouen en la primera Estratègia Europea de l'Alcora, amb la qual l'Ajuntament pretén captar fons europeus amb actuacions que sumen 8,4 milions d'euros.

“Es tracta d'un projecte molt ambiciós, algunes iniciatives es veuran en breu, unes altres es posaran en marxa, unes altres tardaran anys a materialitzar-se, però l'important és establir els pilars, planificar molt bé i assentar en el present les bases de l'Alcora del futur”.

Pujar