elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Trinidad Sanchis serà la directora de l'himne i Carlos Merchán, l'autor del cartell de Festes

Trinidad Sanchis serà la directora de l'himne i Carlos Merchán, l'autor del cartell de Festes
  MÉS FOTOS
  Trinidad Sanchis serà la directora de l'himne i Carlos Merchán, l'autor del cartell de Festes - (foto 2)
  Trinidad Sanchis serà la directora de l'himne i Carlos Merchán, l'autor del cartell de Festes - (foto 3)
  Trinidad Sanchis serà la directora de l'himne i Carlos Merchán, l'autor del cartell de Festes - (foto 4)

  L'Ajuntament d'Alcoi ha anunciat el nom de dos dels protagonistes, amb els càrrecs festers 2019, de la pròxima Festa de Moros i Cristians d'Alcoi. D'una banda, cal destacar que la ciutat tindrà en 2019, una directora de l'himne, la quinta des de 1965. L'altre nom destacat és el de Carlos Merchán, nascut en Salamanca, aquest pintor viu des de fa anys a Alcoi on ha format una família, i on sempre ha destacat per la seua implicació amb diferents entitats de la ciutat. Merchán serà el que conceptualitze la festa en el cartell de Festes que l'1 d'abril presidirà la façana de l'Ajuntament d'Alcoi.

  L'alcoiana, establerta en Mèxic, Trinidad Sanchis Picó, serà l'encarregada de portar la batuta, una direcció que s'ha realitzat cinquanta-dues vegades de manera interrompuda amb anterioritat. Sanchís ha tingut una prolífica carrera internacional com a pianista i, abans d'ella, només tres dones han dirigit el himne alcoià: Pilar Mompó en 1981; Carmina Verdú en 1991; Marisa Blanes en 2007 i Consuelo Colomer en 2008. Sanchís ha sigut alumna del Rafael Casasempere, Pilar Mompó (la primera dona en dirigir l'himne de Festes), Jaime Mas Porcel i Hans Graf.

  Trinidad Sanchís és molt coneguda en Àustria, ja que va ser durant 7 anys, professora de piano dels «Niños cantores de Viena»; i va rebre la Menció Honorífica en la Escuela Superior de Música de Viena en els anys 70. També ha actuat en Alcoi en diferents ocasions, moltes d'elles de la mà d' «Amigos de la Música». En 1983, i després en 1986 amb el seu marit, el violinista mexicà Carlos Marrufo, tornant a repetir en el Aula de Cultura de la CAM en 1995 amb el violista Emilio Mateu. La visita més recent va ser en 2013, en la 'Semana Grande del Piano', realitzant un concert amb el professor alcoià, Juan Antonio Recuerda.

  La seua carrera com a pianista també ha sigut relevant en altres països com Estats Units, Perú, Mèxic i Espanya. Premi 'Maria Canals' en Barcelona en 1973, compta a més a més, amb diferents reconeixements internacionals.

  L'altre protagonista serà l'autor del cartell: Carlos Merchán, que va nàixer a Salamanca l'any 1962. Allí es va llicenciar en Belles Arts i va obtenir el títol de professor de Dibuix i Pintura en la Facultat de Ciències de l'Educació de la Universitat de Salamanca. També ha fet el Curs de formació del professorat, Estructura del sistema educatiu espanyol, Disseny i desenvolupament curricular, Psicologia de l'educació i Didàctica especial.

  Ha participat en una vintena d'exposicions tant individuals com col·lectives a municipis com Salamanca, València, La Corunya, Ontinyent, Otos i Alcoi. Actualment és articulista i il·lustrador en el periòdic «El Nostre Ciutat», anteriorment ho va ser del «Diario Información» i el «Ciudad de Alcoy». També és professor de dibuix i pintura en les Aules de la Tercera Edat d'Alcoi. Merchán va ser l'autor del cartell de la Verge dels Lliris de l'any 2011 i també ha estat autor del cartell de la Penya Bon Humor d'Alcoi, entre molts altres. Un artista que ha format una família a la ciutat, molt vinculat amb l'associacionisme i conegut i estimat per gran part de la societat alcoiana.

  El regidor de Festes Raül Llopis, comenta: «En el cas de la música, aquest any comptem amb una figura internacional que demostra la gran capacitat que té aquesta ciutat de crear figures internacionals úniques. També, sens dubte, cal donar rellevància a que siga de nou una dona la que alce la batuta el Dia dels Músics. Només hem tingut fins ara, quatre dones d'un total de 52 directors i, enguany, Trinidad Sanchís portarà la batuta per quinta vegada. És de justícia evidenciar que la música alcoiana també té gran figures femenines, artistes de gran rellevància, amb mèrits sobradament reconeguts que cal visibilitzar».

  Llopis també explica: «Carlos Merchán tot i haver nascut a Salamanca, està totalment integrat en el societat alcoiana, ja que duu molts anys vivint en la nostra ciutat formant part de moltes iniciatives culturals. Merchan és com molts altres persones que viuen a Alcoi exemple d'eixa gent que s'ha instal·lat a la ciutat no només físicament sinó també des de l'estima i amor a aquesta societat, compartint la seua idiosincràsia, i participant de la mateixa amb més interés, ímpetu i il·lusió que ningú. Amb una trajectòria professional consolidada i un treball i predisposició personal total per ajudar, participar i projectar les arts plàstiques alcoianes, pensem que Merchán és també un molt merescut autor del cartell».

  Pujar