20 de febrer de 2020 20/2/20

Compromís per Alboraia va presentar una moció, que va eixir endavant, per a homenatjar a l'escriptor i veí d'Alboraia Cristòfor Martí Adell

Compromís per Alboraia va presentar una moció, que va eixir endavant, per a homenatjar a l'escriptor i veí d'Alboraia Cristòfor Martí Adell - (foto 1)
  • El ple de l'Ajuntament d'Alboraia va aprovar la moció amb els vots favorables de PSOE, Ciudadanos, Compromís, Esquerra Unida i Vox

En dates recents, malauradament, Alboraia va donar l'últim comiat a l'escriptor i veí d'Alboraia Cristòfor Martí Adell. Cristòfor Martí i Adell (Alboraia, 1940), doctor en Filologia Moderna, va ser mestre de Francés i Alemany, tant en terres valencianes com a Suïssa, França i Alemanya. És autor de més de quinze llibres, entre els quals destaquen El nostre refranyer (2009), Les nostres endevinalles (1984), La xufa i els gelats tradicionals valencians (2003) i Compromís Social i Polític (2013). També és coautor, amb el periodista Agustí Hernàndez (Alboraia, 1977) dels dos volums del llibre Alboraia Memòria Gràfica, publicats en 2011 i 2017 Recentment, a març de 2019, va presentar a Alboraia tres llibres: Raó d'Estat, Contes Extravagants i Els contes de l'Horta (dels 51 contes populars de l'Horta Nord, 38 són d'Alboraia).

L'obra de Martí Adell va ser prolífica i va destacar la preocupació per a conservar el patrimoni i la història del nostre poble i de tota la comarca de l'Horta (reculls de refranys, endevinalles i contes; el llibre dedicat al producte alboraier més destacat, la xufa, i els gelats; la publicació de les fotografies cedides per nombrosos veïns i veïnes del poble que amb molt d'orgull veien com les seues famílies formaven part de la història d'Alboraia).

Tampoc s'ha d'oblidar la seua implicació amb els moviments associatius i veïnals del poble, i la seua col·laboració en el periòdic municipal en diferents etapes. Cristòfol Martí Adell també va destacar la promoció del valencià en la seua obra i pel domini de llengües com el francés i alemany. L'acord que va aprovar el Ple incloïa que l'Ajuntament d'Alboraia instava als tècnics municipals a l'inici de l'expedient, d'acord amb el Reglament d'honors i distincions, per a què es nomene fill predilecte a Cristòfol Martí Adell i/o la rotulació d'un carrer, d'una instal·lació escolar o d'una instal·lació bibliotecària al nostre poble amb el nom de Cristòfol Martí Adell.

També incloïa que l'Ajuntament d'Alboraia es comprometia a recolzar (en la mesura dels seus recursos) les iniciatives impulsades per les associacions del poble que es puguen impulsar per a homanetjar a l'escriptor Cristófol Martí Adell.

Pujar