elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ximo Puig porta a la Conferència de Presidents la via valenciana de superació de la pandèmia

Ximo Puig porta a la Conferència de Presidents la via valenciana de superació de la pandèmia
  • El president de la Generalitat vol abordar els problemes derivats de la crisi sanitària com el covid persistent i la salut mental però també la recuperació econòmica i social

  • L'ús eficient dels fons europeus i la urgent reforma de el model de finançament, altres temes prioritaris en la reunió que presideix Pedro Sánchez

Arrenca la Conferència de Presidents a Salamanca amb la presència de Rei Felipe VI, el president de Govern, Pedro Sánchez i part dels seus ministres, així com -gairebé- tots els dirigents autonòmics llevat del català Pere Aragonès. Aquesta és la XXIV cita de l'òrgan de màxim nivell polític de cooperació multilateral Estat-comunitats en què es van a abordar els problemes i reptes que té Espanya en aquests moments.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, porta a aquesta conferència de presidents la via valenciana per a la superació de la pandèmia, la reactivació econòmica -que passa pels fons europeus- així com la urgent reforma de el model de finançament. Per a Puig, es tracta d'un "espai de trobada fonamental per a la configuració d'un projecte de país".

Puig considera que s'han d'encarar problemes comuns com el covid persistent i la salut mental en una reunió que és de presidents i no de partits: "Cada territori aporta solucions al conjunt del país, aquest és un mecanisme de caràcter federalitzat". El president ha estat crític amb la presència de Pablo Casado, que s'ha reunit prèviament amb els dirigents populars i ha rebutjat que la trobada es convertixca en "un camp de batalla".

Recuperació econòmica i model de finançament

Per a Puig, l'agenda comuna de totes les regions passa per la superació de la pandèmia i la reactivació econòmica i social: "Hem de veure de quina manera som capaços d'aprofitar al màxim els fons europeus així com aquestes transicions pendents que té Espanya, però ho hem de fer des de la cooperació i el treball conjunt".

Sobre els fons europeus, Puig ha defensat els projectes de caràcter estratègic o pertes (projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica) que vol que siguen autonòmics "perquè tots els sectors autonòmics puguen participar dels fons europeus i arribin així a totes les empreses".

El president també s'ha referit a la necessària reforma del model de finançament "perquè tots els espanyols siguem iguals i no hi haja una Espanya a diferents velocitats". A l'qüestió, ha qualificat de "qüestió cabal i prioritària" aquesta reforma i rebutja que es puga endarrerir més el debat.

Pujar