elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ximo Puig demana 150 rastrejadors de l'Exèrcit per l'àrea metropolitana de València

Ximo Puig demana 150 rastrejadors de l'Exèrcit per l'àrea metropolitana de València
  • És en aquesta zona on s'estan concentrant la majoria de nous casos

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dijous que el Consell, a través de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, realitzarà la petició de 150 rastrejadors de l'Exèrcit a la Delegació del Govern per a intensificar les labors de detecció precoç del coronavirus en la Comunitat Valenciana.

Segons el màxim responsable de l'Executiu autonòmic, el suport dels rastrejadors militars s'orientarà, "en una primera fase", al treball a València i la seua àrea metropolitana, "on es residencia el major nombre de casos".

El president ha explicat que es preveu que una altra part del contingent sol·licitat es destine, "com a grup d'acció directa", en aquelles zones de la Comunitat Valenciana en què es puguen produir brots prou importants per a comptar amb aquesta col·laboració de l'Exèrcit, que ha definit com "molt positiva" per a l'interés general.

Puig ha realitzat aquestes declaracions en la seua compareixença davant els mitjans de comunicació després de la reunió mantinguda en el Palau de la Generalitat amb representants dels organismes que integren el Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi), una trobada al qual ha assistit també la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el president de la Federació Valenciana de Municipis i províncies, Rubén Alfaro, i responsables de les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

El cap del Consell ha informat també sobre el primer mes de funcionament del règim disciplinari i sancionador aprovat pel Consell. "En aquests moments s'han produït al voltant de 20.000 denúncies en l'àmbit de la Comunitat Valenciana", ha detallat Puig, qui ha subratllat que es continuarà treballant "conjuntament" i s'aprofundirà en la labor de "control" per part de cossos i forces de seguretat de l'Estat, Policia Local i Policia Autonòmica, per a assegurar el seguiment "de les mesures que ens protegiran a totes i tots: ús de la màscara, distància social i compliment de normes en llocs amb determinades restriccions".

Respecte a les mesures anunciades pel president del Govern, el cap de l'Executiu valencià, ha valorat la possibilitat de sol·licitar la declaració de l'estat d'alarma per part de les comunitats autònomes perquè, en la seua opinió, "garanteix una via de seguretat jurídica i d'iniciativa política per part de les autonomies per a desenvolupar un projecte de protecció i seguretat".

Suport dels ajuntaments

El cap del Consell ha destacat el paper "fonamental" dels ajuntaments per al desenvolupament de les diferents actuacions i "molt especialment de les polítiques de prevenció i seguretat enfront de la covid". En aquest sentit, el president ha al·ludit a l'oferta de col·laboració dels consistoris i autoritats locals de la Comunitat Valenciana, realitzada pel president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro, davant la volta a les aules en les pròximes setmanes.

"La labor de la Federació és molt important donant suport als consells escolars i la direcció dels centres", ha afirmat Puig, qui ha agraït el "gran esforç d'adaptació" dels col·legis i instituts. "La Federació i els ajuntaments poden recolzar en diferents accions per a garantir la màxima presencialitat, la màxima seguretat i la màxima capacitat de desenvolupament d'una activitat educativa que és fonamental i és la base del progrés d'una societat com la valenciana", ha conclòs Puig.

Pujar