26 de novembre de 2020 26/11/20

Ximo Puig, convençut que la Comunitat estarà en condicions de complir els criteris per a l'inici de la desescalada

Ximo Puig, convençut que la Comunitat estarà en condicions de complir els criteris per a l'inici de la desescalada - (foto 1)

  El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat que les dades de l'evolució de la pandèmia de *COVID-19 en el territori valencià permeten assegurar que la Comunitat Valenciana "estarà en condicions de complir" amb els criteris fixats pel Govern per a l'inici de la desescalada.

  El president de la Generalitat ha comparegut davant els mitjans de comunicació després de la setena reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autònomes per a abordar l'evolució de l'actual crisi i les actuacions futures en la lluita contra la pandèmia de *COVID-19.

  Puig ha assenyalat que "en els pròxims dies" -ha precisat que no pot concretar si el termini serà de 10 o de 15 dies- la Comunitat estarà preparada per a complir amb els quatre requisits establits per l'Executiu central per al començament de la desescalada, ja que tindrà capacitat suficient en atenció primària i en UCI i també per a la detecció precoç de nous casos i per al suport fora del domicili a les persones malaltes que hagen d'estar confinades.

  D'altra banda, el responsable de la Generalitat ha subratllat que, en el moment actual, d'especial dificultat, el disseny del procés cap a la nova normalitat, ha de realitzar-se compatibilitzant la unitat d'acció, que "ha funcionat" i que ha de dur-se a terme des de l'acord, amb una "*singularización" adaptada als territoris, i a més avançar cap a mesures de corresponsabilitat ciutadana. "Hem de confiar més en la ciutadania", perquè la societat "ha demostrat la seua maduresa", ha manifestat.

  En aquest àmbit, Puig ha traslladat també en la reunió amb el president del Govern que "els indicadors han de ser clars i determinants per a tots", que "ha de definir-se una estratègia clara de testatge" i que cal buscar una "harmonització" per a "donar seguretat" a la ciutadania. Així mateix, ha incidit en la necessitat de fomentar la resposta tecnològica per a afavorir la detecció precoç de nous contagis, amb la col·laboració entre totes les comunitats autònomes.

  El president de la Generalitat Ximo Puig ha assenyalat a més que el gran pacte valencià que propugna per a la recuperació i la reconstrucció de la Comunitat té tres vessants: una política, entorn dels partits; una altra, relacionada amb el diàleg social, i una tercera de caràcter territorial, que concerneix els municipis.

  Reunions amb partits i agents socials

  En aquest sentit, ha avançat que, de la mateixa manera que ja ha tingut una primera presa de contacte amb representants dels ajuntaments i les diputacions, aquesta setmana vinent iniciarà els contactes amb grups polítics i agents socials per a impulsar aquest pacte, que ha de teixir-se, ha indicat, "amb prudència".

  Puig s'ha mostrat partidari, a més, que arribar a acords de caràcter estatal. "Ara és el moment de la unitat política, social, econòmica i cívica", i la Comunitat Valenciana vol participar en aqueix espai de reactivació econòmica i social aportant les seues propostes, ha agregat.

  "Revolució administrativa"

  També ha demanat una "revolució administrativa" per a agilitar la resposta burocràtica als problemes. Les administracions, considera el president, han de canviar la seua manera de treballar i ser més ràpides.

  El cap del Consell ha sol·licitat a més que les comunitats autònomes i les regions europees tinguen una participació directa en el desplegament del Pla Marshall i ha reivindicat el protagonisme que ha de tindre la UE en l'eixida de la crisi. La disjuntiva és, en la seua opinió, "Europa o misèria".

  Puig ha tornat a insistir, d'altra banda, en la urgència de garantir la suficiència financera de les autonomies amb solucions estructurals a l'infrafinançament de comunitats com la valenciana, i ha defensat que, en l'actual escenari de crisi, és necessari assumir la "corresponsabilitat fiscal" i utilitzar els recursos amb "eficiència", un dels valors "fonamentals" per a la recuperació.

  Pujar