elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ximo Puig alerta del "gran perill" de confiar-se en la fase 1: "Fer un pas arrere seria un error imperdonable"

Ximo Puig alerta del "gran perill" de confiar-se en la fase 1: "Fer un pas arrere seria un error imperdonable"
  • El president ha recordat que la pandèmia ha causat 1.384 morts en la Comunitat, "que són moltes, massa, i, a vegades, en unes circumstàncies finals difícils"

MÉS FOTOS
Ximo Puig alerta del "gran perill" de confiar-se en la fase 1: "Fer un pas arrere seria un error imperdonable" - (foto 2)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que la incorporació del conjunt de la Comunitat Valenciana a la fase 1 a partir d'aquest dilluns obligarà a "més protecció, més prevenció i major prudència". "Aqueix és el camí que ens portarà a tots i a totes, abans i amb més seguretat, a la fase 2, després a la fase 3 i, finalment, a la normalitat definitiva", ha remarcat el president.

Puig ha traslladat aquest missatge durant la seua compareixença davant els mitjans de comunicació després de la reunió mantinguda amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i amb la resta de presidents i presidentes de les comunitats autònomes per a abordar la situació de la pandèmia de COVID-19.

El president ha subratllat que, amb el canvi de fase, "ha arribat l'hora" d'eixir de la hibernació i de començar la primavera de la recuperació. "A partir de demà, tenim l'obligació moral de seguir avant, tenim l'obligació de situar a la nostra terra en la senda del progrés i el benestar", ha manifestat.

Des del punt de vista sanitari, s'entra, no obstant això, en una nova fase "amb més llibertat de moviments, més activitat social i majors possibilitats de reunió". "Això ens obliga a més protecció, més prevenció i més prudència, perquè canviar de fase no significa canviar d'hàbits", ha remarcat. Per això, ha advertit del "gran perill" de caure en un "excés de confiança" després del "gran esforç realitzat". "Això no és un 'sprint', sinó una carrera de fons, i volem arribar bé al final de la pandèmia", ha dit el president.

Tal com ha emfatitzat, a partir d'aquest dilluns, València "queda com la principal ciutat espanyola que entra en la fase 1, i la conurbació d'Alacant-Elx serà una de les 5 més grans d'Espanya en fase 1", la qual cosa exigeix en la Comunitat Valenciana "més responsabilitat en el procés general de desescalada".

"No podem tornar a la part més fosca del túnel. No podem fer passos arrere. Seria un error imperdonable després de punt d'esforç de la ciutadania", que ha demostrat ser "immensament responsable", ha assenyalat el president.

Ximo Puig ha al·ludit en aquest sentit al fet que l'estudi de mobilitat realitzat per la Generalitat indica que el 92% de la població valenciana no s'ha mogut de la seua àrea de residència, alguna cosa que ha evitat, en dos mesos, 400.000 contagis i 42.000 defuncions. "Les víctimes mortals s'haurien multiplicat per 30 sense la responsabilitat individual de la ciutadania", ha indicat.

Una "nova abraçada" enfront dels quals volen "inocular odi" El president ha apel·lat a més al llegat del pintor valencià Juan Genovés, autor de l'obra icònica "L'abraçada" i mort aquesta setmana, per a demanar en la conferència de presidents i presidentes una "nova abraçada" que faça front al "odi" que "alguns volen inocular" als carrers, en al·lusió a les manifestacions que s'han produït en la capital d'Espanya."Mai és moment per a l'odi, però ara encara menys", ha assenyalat Puig.

S'ha referit també a la Comissió per a la Reconstrucció de la Comunitat Valenciana, constituïda aquesta setmana en Les Corts, i ha demanat que prenga l'exemple del personal sanitari i actue amb "responsabilitat, sacrifici, i visió col·lectiva".

"Per què han de ser menys la representació pública, els representants del poble valencià?", s'ha preguntat el president. "Això no va de partidismes. Això va de salvar vides i de salvar el nostre futur", ha indicat Puig, qui ha agregat que "no veure-ho així, per miopia històrica o falta de patriotisme, seria un immens error". "Si obrim una confrontació entre el present i el passat, podem córrer el risc de perdre el futur", ha indicat Puig, que ha realitzat una crida a l'enteniment.

Acord amb els bancs per al cobrament de prestacions per ERTE

El president ha assenyalat també que la protecció dels treballadors i les treballadores afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació ha de ser un "repte fonamental" per a la Generalitat, i referent a això ha avançat que, dels 459.000 valencians en aquesta situació, "el 92% ja ha cobrat la seua prestació".

"Només falten per rebre-la 39.000 persones, i hem arribat a un acord amb els bancs perquè la cobren tots abans d'aquest dimecres, dia 20", ha precisat. A més, ha destacat els contractes de suport realitzats per a la Sanitat pública valenciana, especialment per a reforçar l'Atenció Primària amb la finalitat de fer front a la pandèmia.

Espai Schengen sanitari i represa de l'activitat judicial

Ximo Puig ha insistit que "el turisme necessita una solució europea: no valen les solucions nacionals", sinó que s'ha d'apostar per un marc europeu de seguretat sanitària, per un "espai Schengen sanitari", ha indicat el responsable de la Generalitat, que ha valorat que, després de l'anunci realitzat pel Ministeri de Foment aquest diumenge, l'aeroport de Manises vaja a estar operatiu també per a vols internacionals, al costat de l'Altet, per la qual cosa gaudiran d'aquesta condició les dues principals instal·lacions aeroportuàries de la Comunitat.

Puig ha sol·licitat a més reprendre l'activitat judicial. "La justícia és un servei essencial i no podem limitar més aqueix dret dels ciutadans", ha assenyalat el cap del Consell, que ha xifrat en 20.000 els judicis suspesos que s'acumulen en els jutjats valencians. En aquest sentit, ha precisat que la Generalitat ja està incorporant les mesures de seguretat per al funcionariat i per a la ciutadania que permeten donar continuïtat a aquest servei.

El president ha exposat aquesta reivindicació en la reunió amb Pedro Sánchez, on ha incidit en la necessitat de fer front a 10 reptes, entre els quals destaca també la importància d'aprofundir en la codecisió i aplicar el principi de subsidiarietat i la importància de comunicar bé als i les joves, i pels canals que més utilitzen, les normes de cada fase.

Dins d'aquests reptes, també ha remarcat en la reunió que les platges no representen perill, atés que són un espai ventilat en el qual es poden mantindre les distàncies exigides, i ha demanat, així mateix, que, "aplicant el sentit comú", es flexibilitzen els criteris per a poder fer senderisme i practicar ciclisme o altres activitats individuals.

De la mateixa manera, ha subratllat "la indústria de la mobilitat, la de l'automòbil o l'aèria necessita ajuda", i ha valorat les mesures anunciades pel Govern per a la renovació del parc automobilístic i la transició ecològica.

"Normalitat millorada"

Puig ha afegit que no es pot renunciar a tornar a una "normalitat millorada", assumint les lliçons d'aquesta crisi, amb "millors serveis públics, especialment sanitaris, major producció local en aspectes estratègics, més protecció social, major respecte al planeta, més suport a la ciència, a la innovació i la investigació i més Europa". "No busquem una nova normalitat, sinó la normalitat millorada", ha declarat.

Respecte a l'evolució de la pandèmia, Puig ha exposat dades "esperançadores", com els que reflecteixen que, al llarg d'aquest mes, les persones ingressades per coronavirus s'han reduït un 45% i les ingressades en les UCI han caigut a la meitat.

A més, com també ha destacat, en un mes s'han triplicat les altes hospitalàries i es registra la sisena part de les hospitalitzacions que existien en el pitjor moment de l'expansió de COVID-19.

No obstant això, ha recordat que la pandèmia ha ocasionat la mort de 1.384 persones en la Comunitat, "que són moltes, massa, i, a vegades, en unes circumstàncies finals difícils", ha indicat també el president, que s'ha mostrat partidari que de flexibilitzar el nombre de persones que poden assistir a tanatoris i enterraments.

Pujar