elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Xàtiva organitza un cine fòrum sobre la realitat de les persones sense sostre

Xàtiva organitza un cine fòrum sobre la realitat de les persones sense sostre
  • Es projectarà el film «Yo tenía una vida», d’Octavio Guerra, al CCX, amb una taula rodona posterior on participaran expertes en el tractament de casos de sensellarisme

El departament de Benestar Social de l’Ajuntament de Xàtiva ha organitzat un cine fòrum per abordar la problemàtica de les persones que no tenen una llar. La pel·lícula sobre la que s’articularà el debat és «Yo tenía una vida», de Octavio Guerra, film amb candidatures als premis Feroz i Goya. L’activitat tindrà lloc el proper 27 de febrer, a les 18:30 hores, al Centre Cultural Xàtiva (CCX).

“Yo tenia una vida” és un llargmetratge documental que pretén oferir una visió humanista, una aproximació antropològica i allunyada de paternalismes sobre persones que en algun moment de les seues vides han patit una situació de carrer i ara estan en un procés de reinserció.

En acabar la projecció, es crearà un espai de reflexió i sensibilització en què intervindran Xelo Angulo, com a regidora de Benestar Social, i Elena Matamala, treballadora social i professora en la Universitat de València, especialista en el fenomen del sensellarisme, qui ha publicat diversos estudis respecte a aquesta temàtica. Actualment dirigeix  el centre per a persones sense sostre El Carme, en València. També participarà Jero Garcia León, professional amb una dilatada experiència de la Direcció Territorial de la Conselleria de Serveis Socials,  Igualtat i Habitatge.

L’activitat és gratuïta i està oberta al públic en general. S’espera que compte amb l’assistència de les associacions del Consell d’Acció i Polítiques Socials i altres col·lectius interessats.

Protocol per als casos de sensellarisme

El departament de Benestar Social de l’Ajuntament de Xàtiva aborda aquestes situacions des d’un protocol de treball que coordina l’acció tant dels serveis socials com de la Policia Local. Ambdues instàncies coneixen la realitat del municipi i detecten aquells casos de sensellarisme que puguen donar-se, identificant a les persones que ho pateixen i localitzant els llocs d’ubicació permanentment.

Quan apareix un cas de sensellarisme, es visita a la persona afectada per conèixer la seua situació i convidar-la a una entrevista de diagnòstic en dependències municipals. L’entrevista serveix també per a registrar a la persona com a usuari de serveis socials i per oferir-li la sol·licitud de plaça en un centre d’atenció per a persones en situació o risc d’exclusió social. Mentre arriba aquesta possibilitat, o en cas de que la persona la rebutge, es monitoritza la seua situació i li se procuren petites millores de benestar, com ara roba d’abric i mantes, higiene i menjar calent quan no puga obtenir-lo pels seus propis mitjans. Xàtiva disposa de solucions habitacionals públiques d’emergència per a acollir persones en casos d’emergència climàtica o similars.

 

Pujar