elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’equip de govern fa balanç del primer any del Pacte de l’Almodí a Xàtiva

L’equip de govern fa balanç del primer any del Pacte de l’Almodí a Xàtiva
  • Roger Cerdà i Amor Amorós destaquen que l’exercici ha estat marcat pels avanços socials, la reivindicació d’inversions i les polítiques de progrés

MÉS FOTOS
L’equip de govern fa balanç del primer any del Pacte de l’Almodí a Xàtiva - (foto 2)

L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i la primera tinenta d’alcalde Amor Amorós han comparegut aquest dimecres en roda de premsa per fer un balanç del primer any del govern, després que el passat mes de juny de 2023, i com a conseqüència del resultat de les eleccions de maig a Xàtiva amb un recolzament majoritari de les forces progressistes, PSPV-PSOE i Xàtiva Unida signaren el Pacte de l’Almodí en el marc d’actuació d’un govern de progrés, de reivindicació i de resistència.

«Hui és 19 de juny, un dia important per a la nostra ciutat perquè fa 317 anys va començar la crema de Xàtiva i l’intent d’extermini. Malgrat les intencions de les tropes borbòniques no ho van aconseguir, i volíem aprofitar eixe esperit de resistència que van demostrar els nostres avantpassats per dur a terme aquesta roda de premsa sobre el primer any de govern, del qual fem una valoració molt positiva», ha explicat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà.

Cerdà ha destacat que durant el primer any el treball del govern s’ha dut a terme de manera coordinada, mantenint reunions periòdiques amb la participació de la totalitat de regidores i regidors que formen part, i ha incidit en les línies principals d’aquest primer exercici de la legislatura: avanços socials aconseguits, la reivindicació d’inversions i millores dels serveis públics i la resistència front a polítiques regressives.

La primera tinenta d’alcalde Amorós ha especificat la línia referent al reforç dels avanços aconseguits, destacant entre d’altres l’adjudicació de la redacció del projecte per a la construcció del nou centre de dia comarcal, les actuacions com a ciutat educadora (xec infantil de 0 a 2 anys, quatre projectes mixtos de formació i ocupació, nous espais d’aprenentatge i més serveis de corresponsabilitat com la LudoTecla Borja); el Pla Edificant (amb l’ampliació de la delegació de competències per a la construcció del nou Centre d’Educació Especial Pla de la Mesquita, l’adjudicació del projecte de reforma de l’institut La Costera, l’adjudicació del contracte de redacció de projecte per a la reforma del CEIP Attilio Bruschetti i la construcció del nou aulari de l’institut Josep de Ribera); i projectes europeus (com el projecte Athena per al desenvolupament de competències digitals, l’adjudicació del contracte per a la gestió del Pla de Sostenibilitat Turística en destí i la redacció del projecte per a la rehabilitació integral de l’Ajuntament).

També s’ha destacat l’agenda cultural amb una programació variada que reivindica el foment de l’ús del valencià en el dia a dia i el treball de la memòria democràtica a través de la millora dels espais, i el compromís amb la igualtat mitjançant la programació de la Casa de les Dones i la implantació de la regidoria de polítiques LGTBIQ+. «Queda molt per visibilitzar però ja tenim quatre nous carrers i un pavelló amb noms de dones, i un Consell de les Dones empoderat que lidera el 25N i el 8M. Estem orgulloses de ser una ciutat diversa i lliure que respecta la diferència», ha expressat Amor Amorós, qui ha destacat també que «ens consolidem com a ciutat educadora i cuidem tots els espais d’aprenentatge, i això ho complementem amb un treball intens amb els centres educatius».

Respecte a la reivindicació d’inversions i millores de serveis públics, Roger Cerdà ha destacat la reunió amb la consellera de Justícia Elisa Núñez per informar de les conseqüències negatives del trasllat de les competències en matèria de violència de gènere als jutjats d’Alzira i també l‘al·legació contra els 765 metres lineals de formigó de quatre metres d’alçada que es pretén construir a la ciutat per part de l’ens autonòmic. A més a més aquest any s’han mantingut reunions per reclamar a la Generalitat Valenciana l’adquisició d’habitatge jove que va ser aprovat als pressupostos participatius i també s’ha reactivat la comissió mixta del Castell de Xàtiva a més de reivindicar l’aprovació definitiva del Pla Especial del Nucli Antic i l’assumpció per part de la Generalitat de la gestió del Conservatori Lluís Milan.

Per últim, pel que respecta a les polítiques de progrés front a les polítiques regressives, Roger Cerdà ha destacat l’aprovació del manteniment dels programes d’ocupació per part de la GVA, el rebuig del plenari municipal a les lleis de concòrdia i de llibertat educativa promogudes pel govern autonòmic i la moció de suport al Dia Mundial contra la lesfòbia, homofòbia, bifòbia i transfòbia. També el plenari va aprovar recentment el recolzament a la moció de l’associació Amics de la Costera per a reclamar l’adquisició d’immobles per a la creació d’un parc públic d’habitatge per a joves al nucli antic de Xàtiva.

«El Pacte de l’Almodí està basat en dues forces que es reconeixen d’igual a igual, que treballen amb lleialtat i que es basen en la confiança i la col·laboració. És positiu fer aquestes reflexions perquè suposa fer balanç del que s’ha fet però també reflexionar sobre el que queda per fer», ha expressat la primera tinenta d’alcalde Amor Amorós. Per la seua part, l’alcalde Roger Cerdà ha tancat la seua intervenció puntualitzant que «hem sigut un govern coherent amb allò que vam dir que anàvem a fer. Un govern que ha treballat de valent durant tot l’any i que té una sèrie de reptes de futur que estem abordant de forma conjunta i col·laborativa per tal de solucionar».

Pujar