elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Constituït el Consell Municipal de Xiquets i Xiquetes de Xàtiva per al present curs

Constituït el Consell Municipal de Xiquets i Xiquetes de Xàtiva per al present curs
  • Està conformat per una trentena d’alumnes de 5è i 6è de Primària de tots els centres educatius de la ciutat

  • Es realitzaran sessions mensuals amb metodologies participatives i en juny tindrà lloc altre plenari per traslladar el treball realitzat

MÉS FOTOS
Constituït el Consell Municipal de Xiquets i Xiquetes de Xàtiva per al present curs - (foto 2)
Constituït el Consell Municipal de Xiquets i Xiquetes de Xàtiva per al present curs - (foto 3)
Constituït el Consell Municipal de Xiquets i Xiquetes de Xàtiva per al present curs - (foto 4)

Aquest dimecres ha tingut lloc a l’Ajuntament de Xàtiva el plenari de constitució del Consell Municipal de Xiquets i Xiquetes, amb la presència de l’alcalde Roger Cerdà, la primera tinenta d’alcalde i regidora d’Educació Amor Amorós i el regidor de Participació Héctor Cuenca.

Aquest projecte de participació infantil i d’educació en la participació, creat durant la darrera legislatura, busca implicar als xiquets i xiquetes de la ciutat en els processos de presa de decisions a nivell local. L’objectiu és introduir des de ben menuts la importància de la participació i de la implicació en la vida pública, així com també el funcionament de les institucions locals. A més a més, també serveix per a informar i conscienciar sobre els drets de la infància i assolir capacitats i habilitats com l’organització, el respecte o el diàleg, necessàries per a la convivència social.

Aquest projecte, inclòs a la Xarxa de Consells locals d’Infància i Adolescència de la GVA, està impulsat i potenciat des de les regidories de Participació i Educació i dinamitzat per un equip professional. Al Consell participa alumnat de 5è i 6è de Primària de tots els centres educatius de la ciutat, i es renova parcialment cada curs, escollint dos representants de cada centre de 5è de Primària (mentre que els que passen a 6è continuen formant-ne part).

«D’acord amb la convenció dels drets de la infància, considerem els xiquets i xiquetes com a persones amb dret a participar en els assumptes públics. Amb aquest Consell obrim un canal directe de participació entre els representants de la infància i els representants municipals per a escoltar la seua veu», ha explicat el regidor de Participació Héctor Cuenca, qui ha remarcat que «participar en el consell suposa una experiència educativa que creiem que contribuirà a formar futurs ciutadans més compromesos amb la seua ciutat».

Durant el passat mes de gener es va realitzar la primera sessió amb representants de l’any passat i una reunió amb les famílies, a més de sessions informatives a tots els centres representats al Consell explicant el procés electoral. Es va obrir un termini de candidatures i es van dur a terme sessions de votació a tots els centres, participant l’alumnat de 5è i 6è de Primària, i resultant escollits 15 nous consellers i conselleres.

A partir d’aquest moment estan previstes sessions mensuals fins al mes de juny a la Casa de la Joventut, amb metodologies participatives per escollir un tema sobre el qual investigar, donar la seua opinió i elaborar propostes de millora. En juny se celebrarà un plenari en el qual els xiquets i xiquetes traslladaran a l’equip de govern el resultat final del seu treball.

«Educar per a la participació és garantir l'estima a la ciutat. Tenir un espai on xiquets i xiquetes parlen dels problemes de la ciutat i proposen solucions des de la seua mirada creativa i corresponsable és un luxe i hem de mimar-los», ha indicat per la seua part la regidora d’Educació i primera tinenta d’alcalde Amor Amorós, qui ha afegit que «comença una nova  etapa del Consell de xiquets i xiquetes que espere siga molt enriquidora per a totes les persones implicades. Com a regidora d'Educació vull donar les gràcies als centres educatius per la participació en el procés de selecció dels consellers i conselleres».

 

Pujar