elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aprovat el pagament del 50% de les ajudes a les festes de carrer

Aprovat el pagament del 50% de les ajudes a les festes de carrer
  • L’Ajuntament destina 20.000 euros a donar suport a aquesta arrelada tradició xativina

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Xàtiva ha aprovat el pagament del 50% de les ajudes corresponents a les subvencions de les festes de carrer de l’exercici 2023. Una vegada finalitzat el període d’esmena de la documentació requerida a les associacions culturals que organitzen les dites festes, la comissió de valoració ha procedit a l’estudi de totes les sol·licituds i comprovació de la documentació presentada per tal de fer la valoració pertinent en funció de les bases de la convocatòria.

Del total dels 20.000 euros destinats a aquestes ajudes, es farà un primer pagament d’un 50% de l'ajuda econòmica durant els mesos de juliol i agost. El 50% restant es farà prèvia justificació de la subvenció concedida.

Són un total d’11 festes de carrer aquelles que s’han presentat a la convocatòria d’ajudes. Concretament es tracta de les festes dels carrers Sant Josep, Sant Cristòfol, barri de Sant Feliu, carrer Puig, carrer Blanc,  Ardiaca Alta i Menor Cuesta,  barri de l’Hort de Mora, Ardiaca Baixa i voltants, carrer Sant Gaietà, carrer Caputxins i Grup de Vivendes Manuel Casesnoves. La novetat d’enguany és que aquestes darreres festes del Grup Casesnoves es reprenen després d’alguns anys sense activitat, gràcies a la iniciativa d’un grup de veïnes i veïns del barri que han agafat el testimoni de l’organització dels festejos.

Les festes de carrer de Xàtiva suposen una tradició molt arrelada a la cultura popular de la ciutat. La major part dels festejos es concentren després de la Fira de Xàtiva, entre els finals del mes d’agost i setembre, allargant-se el calendari festiu fins a octubre, en alguns casos.

Les més matineres són les del barri de Sant Feliu, que coincideixen amb la celebració del patró de Xàtiva, l’1 d’agost amb processó pel barri. Immediatament després de la Fira d’Agost, entre el 24 i el 28, és el torn de Sant Gaietà. Ja en setembre, durant la primera quinzena solen celebrar-se les festes al carrer Blanc, al carrer Caputxins, al barri de l’Hort de Mora i enguany també al Grup de Vivendes Manuel Casesnoves. Les següent setmanes, els calendari festiu ofereix actes a les festes del carrer Vernisa, el Barri Nord-Oest i l’Ardiaca Baixa.

Cap al final de setembre, arriba el torn de les festes dels carrers Sant Pasqual, Sant Cristòfol i Sant Josep. Ja en el mes d’octubre, les darreres festes en celebrar-se són les dels carrers Puig, Ardiaca Alta i Sant Joaquim.

Pujar