27 d’octubre de 2020 27/10/20

Xàbia aprova el seu pla local de prevenció d'incendis forestals

Xàbia aprova el seu pla local de prevenció d'incendis forestals - (foto 1)

  L'Ajuntament de Xàbia va aprovar ahir en ple i de forma unànime el Pla Municipal de Prevenció d'Incendis Forestals, un document tècnic que estableix les mesures generals per a la prevenció d'incendis forestals, la defensa de les muntanyes i terrenys forestals inclosos en el terme municipal, la protecció de les persones, béns i nuclis rurals així com la promoció i adopció d'una política de prevenció adequada.

  L'extens document ja ha sigut validat per la Conselleria de Medi ambient pel que aquesta aprovació definitiva en ple suposa la seua engegada i que puga començar el seu desenvolupament, previst per als pròxims deu anys. I és que el pla, que culmina dos anys de treball i estudis previs, posa sobre paper els principals factors que augmenten el risc en matèria d'incendis i proposa actuacions de defensa per a minimitzar-los, tant en matèria forestal o hídrica com de formació i conscienciació de les persones.

  Geogràficament, es determina que les zones més complicades són en les quals existeix un contacte entre vegetació forestal i habitatges: faldes del Montgó, entorn de la muntanya de la Granadella, est del Tossal Gross, penya-segats del sud-est del terme municipal i zona del Rafalet i Capçades. Per a elles se suggereix elaborar plans d'autoprotecció propis i crear un document base amb les directrius per al manteniment i conservació de les parcel·les forestals privades i de la vegetació de les parcel·les urbanitzades. Així mateix s'aconsella que els residents en general (i especialment els que viuen en les zones més properes a masses forestals) reben formació en relació a la prevenció d'incendis. En aquest sentit, i tal com ja es va assajar l'any passat, la regidoria de Seguretat Ciutadana engegarà a partir de la setmana vinent la segona fase de la campanya informatiu-divulgativa dirigida als habitants de la interfície urbà-forestal per a recordar-los les mesures més addients que es poden adoptar per a prevenir/minimitzar el risc d'incendis i fomentar la seua autoprotecció.

  Seran el dijous 5 de juliol a les 10’30 hores en el parc de Pinosol i el dimecres 11 a les 10’30 hores en les instal·lacions dels bombers de Balcón al Mar.

  Segons ha destacat l'alcalde, José Chulvi, Xàbia és un dels primers municipis de la Comunitat a tenir llest un pla de prevenció d'incendis, la qual cosa deixa clar la preocupació existent en l'Ajuntament després dels dos grans incendis patits en el Montgó i la Granadella els últims cinc anys.

  Chulvi així mateix ha recordat que Xàbia està fent un esforç a conscienciar als veïns i turistes que són els primers interessats a estar ben preparats per a afrontar un hipotètic foc (amb les campanyes formatives i l'edició d'una guia d'autoprotecció) pel que ha animat als residents en la zona urbà forestal a assistir a les xarrades previstes aquest estiu.

  D'altra banda, en el ple d'ahir també es va donar llum verda per unanimitat a la sol·licitud del Consistori d'incloure la construcció d'un pavelló esportiu cobert en el Freginal dins del pla provincial de subvencions d'obres i serveis per a 2019 i a l'acceptació de competències en matèria d'infraestructures educatives per a poder licitar directament les obres de millora en els col·legis de l'Arenal i Port.

  Pujar