elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vint mesures per a evitar morts d'aus en línies elèctriques

Vint mesures per a evitar morts d'aus en línies elèctriques
  • Ecologistes en Acció del País Valencià considera que l'electrocució i col·lisió d'ocells en línies elèctriques és un problema de grans dimensions mediambientals i de pèrdua de biodiversitat

Les electrocucions d'ocells en els suports elèctrics, des de fa uns quants anys, s'han convertit en la causa més important de mortalitat no natural d'ocells, especialment del grup de les aus rapinyaires, tant diürnes com nocturnes. Al mateix temps, les col·lisions d'ocells en les línies elèctriques és un factor que es té en menor consideració, ja que la seua repercussió sobre les aus està molt infraestimada, perquè per diverses circumstàncies no se'n troben els cadàvers (cauen ferides al sòl i es van allunyant a poc a poc del lloc, són depredades per carnívors terrestres i desapareixen, no es prospecten les línies i per tant no es comptabilitzen, hi ha dificultat en alguns recorreguts, falta un protocol específic d'electrocucions, els propietaris dels terrenys les retiren, etc.). Aquestes circumstàncies són denunciades reiteradament per diverses organitzacions naturalistes i ecologistes que formen part d'Ecologistes en Acció, ja que estan assolint unes dimensions enormes, i sobretot per l'afectació a espècies catalogades coma  “vulnerables” o “en perill d'extinció”, com és el cas de l'àguila imperial ibèrica, el trencaossos, l'águila de panxa blanca, l'àguila pescadora, l'aufrany, el milà reial, etc.

Ecologistes en Acció del País Valencià considera actualment l'electrocució és la primera causa de mortalitat d'aus rapinyaires i denuncia que hi ha un gran descontrol i desconeixement sobre quantes aus moren realment per causes d'electrocucions o xocs amb els cables de les línies elèctriques. Recorda que el Ministeri de Medi Ambient, en el seu estudi de 2016, calcula que les morts per aquesta causa a Espanya van ser d'entre 11.000 i 33.000 rapinyaires anuals, però les dades només procedeixen d'11 comunitats autònomes, perquè falten les dades del País Basc, Navarra, Extremadura, Madrid, Balears i Canàries. No obstant això, associacions com ara la Fundación de Amigos del Águila Imperial calculen una xifra de morts anuals per electrocució i col·lisió entre 192.000 i 337.000. La causa d'aquest gran interval és que molts dels cadàvers no es localitzen, especialment quan les morts són per col·lisió; de fet, un estudi a Lanzarote i Fuerteventura de SEO/BirdLife estima que el 86,6% dels ocells que queden ferits o morts desapareixen sense que els compten. Altres organitzacions com l'Asociación de Naturalistas del Sureste, Ecologistes en Acció, Naturactúa, Meles, Anida, Ulula i Stipa, apunten que només es detecta el 3% de les aus mortes per electrocució i col·lisió.

Al País Valencià l'administració xifra les morts anuals per electrocució i col·lisió amb cables elèctrics al voltant de 1.000 rapinyaires, sense fer seguiments exhaustius de les línies i suports, i només referides a les aus trobades de manera casual que entren als tres Centres de Recuperació de les tres províncies, per la qual cosa aquesta xifra podria estar molt infravalorada i podria augmentar significativament amb seguiments intensos i continuats. Per tant, ens trobem davant d'una amenaça a la biodiversitat a gran escala, que hem d'estudiar, valorar, denunciar i aturar, a fi que les empreses elèctriques i particulars s'adapten a l'obligació de les lleis i apliquen mesures antielectrocució i anticol·lisió en les seues línies, ja que són els únics responsables d'aquests milers de morts.

És molt important recordar que “tots els suports i línies elèctriques” poden provocar la mort d'ocells contínuament, és a dir, durant les 24 hores del dia i durant tots els dies de l'any. Aquesta condició fa més urgent prendre decisions i accions ràpides, consensuades i amb evidència científica, per a evitar aquesta alta mortalitat de fauna, especialment d'aus rapaces i altres planadores com ara les cigonyes, entre d'altres.

Les mesures proposades es resumeixen en:

  1. Aplicació de la legislació, en especial la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, Llei 26/2007, de 23 d'octubre, de responsabilitat mediambiental, Reial decret 1432/2008 i Resolució de 15 octubre del 2010 de la Conselleria de Medi Ambient, sobre protecció de l'avifauna de les electrocucions i col·lisions.
  2. Canvi de la legislació actual per a ajustar-la a la realitat del moment (altíssima mortalitat d'espècies en perill d'extinció o vulnerables), que afecte totes les línies elèctriques i que faça responsable de la mort d'ocells a qui les produeix (empreses elèctriques i particulars); especialment cal revisar o modificar el Reial decret 1432/2008, la Resolució de 15 d'octubre de 2010, etc. sobre protecció de l'avifauna contra la col·lisió i electrocució.
    Una vegada fetes les modificacions, caldria revisar tota la legislació sobre el tema com a mínim cada cinc anys, per tal d'anar actualitzant-la amb noves normes i articulat, respecte a les evidències científiques que es vagen obtenint.
  3. Anul·lació dels convenis de l'Administració amb les empreses elèctriques, on es minimitza el problema i se les eximeix de la seua responsabilitat total, inclosa l'obligació de rectificar els suports de manera preventiva.
  4. Per a les rectificacions hauria d'elaborar-se un Pla Tècnic de Rectificació i Condicionament dels Suports i Línies Elèctriques, tant a curt (màxim 1 any), mitjà (màxim 3 anys) i llarg termini (màxim 5 anys), independentment de les accions immediates que s'han de realitzar (en dies, cas d'electrocucions).
  5. En una línia on s'ha produït la mort d'un ocell per electrocució, es col·locaran elements antielectrocució i anticol·lisió en tota la línia, evitant i anticipant-nos a noves electrocucions d'espècies catalogades, com ara l'àguila de panxa blanca, l'àguila pescadora, el milà reial, etc. i altres no catalogades (corbs...).
  6. Totes les construccions de línies noves hauran de tindre en els informes previs a la construcció l'obligació d'analitzar com a potencial impacte el seu efecte sobre els ocells, siguen sedentaris, migrants o hivernants, que es plasmarà en l'estudi d'impacte ambiental i en d'altres informes.
  7. Potenciar línies soterrades. Es soterraran les línies a les zones amb alta mortalitat o possibilitat d'electrocució / col·lisió d'ocells (zones de concentracions d'aus, migració de rapinyaires, nidificació d'espècies catalogades, zones d'hivernada, etc.), seguint el traçat de les vies de comunicació (carreteres, pistes o camins), per a evitar els impactes ambientals i també de salut. Per exemple, en el cas de la instal·lació de les MAT (línies de molt alta tensió) i altres línies. En els casos que s'indique per informe tècnic, es faran les línies amb cable aïllat i trenat per a disminuir, de manera molt efectiva, les morts.
  8. No es permetrà la instal·lació de línies elèctriques entre masses forestals i amb els cables per davall de l'altura dels arbres (pins, roures, carrasques, etc.). Les línies hauran d'estar sempre per damunt dels arbres i hauran d'estar indicades amb material anticol·lisió i els suports amb material antielectrocució. Això evitarà la mort d'ocells, especialment rapinyaires forestals jóvens o migratoris, i la generació d'incendis forestals per caiguda d'arbres sobre els cables.
  9. Rectificació preventiva de suports i línies, especialment les ubicades a les zones amb gran afluència i concentració d'ocells, zones de dispersió, zones humides, etc., incloent-hi les zones urbanitzades (urbanitzacions de segones residències, zones periurbanes) i línies pròximes a nuclis urbans i zones industrialitzades.
  10. Els suports i les línies elèctriques de nova instal·lació sempre portaran incorporats els elements aïlladors i de senyalització necessaris, i es prohibiran els dissenys perillosos i sense aïllament.
  11. Els dissenys perillosos d'antigues instal·lacions (tipus creu amb aïlladors verticals, cables per damunt de la creu, suports de tipus volta, de tipus “T”), han d'anar corregint-se en un termini curt de temps i amb la màxima urgència es rectificaran els suports que porten transformadors i derivacions, que augmenten enormement la perillositat de les línies.
  12. Rectificar immediatament, en dues setmanes màxim, tots els suports elèctrics on s'ha produït la mort d'ocells (rapinyaires, corbs, altres) per a evitar noves morts; en cas contrari, es notificarà a la Fiscalia. En el cas que per circumstàncies tècniques no es puga rectificar tota la línia, se'n modificaran com a mínim tots els suports amb estructura perillosa; en aquest cas s'inclourà a més dels suports amb material antielectrocució, els cables amb material anticol·lisió amb les tècniques i models més efectius.
  13. En el cas de subvencions per a la rectificació de suports perillosos o amb morts d'aus, aquestes només seran accessibles a particulars, amb un informe previ de capacitat d'executar l'obra, i deixant fora a les multinacionals i grans empreses elèctriques que hauran de fer obligatòriament les rectificacions amb fons econòmics propis.
  14. Seguiment de les línies i suports elèctrics de manera sistemàtica per personal de l'administració, operaris o propietaris de les línies elèctriques, a fi de localitzar els “punts negres” i que es rectifiquen immediatament, atés que, actualment els controls en busca de cadàvers d'ocells són nuls o molt esporàdics, per la qual cosa en la seua gran majoria són troballes ocasionals. Això provoca el gran desconeixement real de la quantitat d'aus mortes per aquestes causes que està ocorrent actualment.
  15. Obligatorietat d'informar de la troballa d'un ocell mort quan es realitzen tasques d'aclarida sota les línies elèctriques, per part dels operaris de les empreses elèctriques. També obligatorietat de denunciar la mort per electrocució a la Fiscalia Provincial de totes les morts d'espècies d'ocells catalogats.
  16. Seguiment semestral de les línies rectificades i amb major impacte sobre la fauna, pel fet que s'ha demostrat que molts dels elements antielectrocució i col·lisió es deterioren o desplacen amb el temps, cosa que fa ineficaç la rectificació.
  17. Totes les administracions implicades (Conselleria de Medi Ambient i Conselleria d’Indústria, etc.), portaran un registre únic dels animals morts per electrocució i col·lisió, entre altres causes de mort o ferida, que estarà complet i actualitzat,
  18. Hauran de ser públiques les llistes de les aus mortes per electrocució i col·lisió, fins i tot per altres causes, per a poder ser consultat per la ciutadania i per les associacions conservacionistes entre d'altres, o amb autorització en el cas que no siguen d'accés lliure; per a aquesta finalitat es pot utilitzar la web de la Conselleria.
  19. Caldria augmentar el nivell de comunicació i cooperació de totes les administracions implicades, locals, provincials i regionals, i també de l'administració de justícia i Fiscalia, inclòs el Defensor del Poble, etc., que haurien de tindre accés directe a la base de dades de mortalitat de vertebrats per línies i altres causes. Consensuar accions i utilitzar totes les ferramentes necessàries per a evitar la important pèrdua de biodiversitat per les elèctriques.
  20. Augmentar el nivell de sensibilització i implicació dels propietaris i operaris de les empreses elèctriques i de la ciutadania en general, pel que fa al tema de la pèrdua de biodiversitat per la mort contínua de fauna per electrocució, col·lisió, ofegament, atropellament i caça, de manera que es feren visibles els temes que afecten els ocells i els ecosistemes i indirectament tota la societat.
Pujar