Castellano

Cau una organització criminal que va estafar més de 2 milions d'euros a empreses de tot el món

Cau una organització criminal que va estafar més de 2 milions d'euros a empreses de tot el món
Cau una organització criminal que va estafar més de 2 milions d'euros a empreses de tot el món
  • L'organització operava des de la Vila Joiosa (Alacant) on han sigut detingudes sis persones

MÉS FOTOS
Cau una organització criminal que va estafar més de 2 milions d'euros a empreses de tot el món - (foto 2)
Cau una organització criminal que va estafar més de 2 milions d'euros a empreses de tot el món - (foto 3)
Cau una organització criminal que va estafar més de 2 milions d'euros a empreses de tot el món - (foto 4)
Cau una organització criminal que va estafar més de 2 milions d'euros a empreses de tot el món - (foto 5)

La Guàrdia Civil d'Alacant ha detingut a 6 homes, tots espanyols, d'entre 34 i 52 anys, com a presumptes autors dels delictes d'estafa, descobriment i revelació de secrets, blanqueig de capitals, falsedat documental i organització criminal. Van realitzar una estafa de més de 2.200.000 euros a prop de mig centenar d'empreses d'Espanya, Europa i els Estats Units, dels quals s'ha pogut recuperar la quantitat de 800.000 euros.

La Guàrdia Civil d'Alacant, en el marc de l'operació “*Homes” ha desarticulat una de les organitzacions criminals més actives a Espanya, si no la principal, especialitzada a cometre delictes d'estafa mitjançant el mètode conegut com “man in the middle”.

Aquest tipus d'estafa consisteix a atacar els comptes de correu electrònic de les empreses per a obtindre dades de factures pendents, comptes bancaris i clients potencials. Una vegada dins del sistema informàtic, seleccionen a un d'aquests clients i, després de fer-se passar per l'empresa real, els sol·liciten que els diners siguen ingressats en un compte diferent a l'acordada, propietat de l'organització criminal.

Una vegada realitzat l'ingrés en aquests comptes fraudulents, els estafadors fraccionen els diners i el reparteixen, per mitjà de xicotetes transferències, a comptes de “mules econòmiques” els qui, posteriorment, l'extrauen, després de rebre una comissió que oscil·la entre el 5% i el 10% de la quantitat rebuda.

Han sigut en aquest cas, agents de la Policia Judicial i de l'Àrea d'Investigació de la Guàrdia Civil de la Vila Joiosa (Alacant) els qui han aconseguit desmantellar una de les més importants organitzacions criminals, que opera per mitjà d'aquesta mena de modus operandi a Espanya, després de rebre la denúncia, per part de dos ciutadans dels Països Baixos, sobre una estafa en la compra d'un habitatge en aqueixa mateixa localitat, el mes de novembre passat de 2019.

Durant els mesos que ha durat la investigació, s'ha aconseguit localitzar a més de 40 empreses estafades, per tot el territori nacional, en diversos països europeus (França, Romania i Portugal) i als Estats Units, d'àmbits tan dispars com laboratoris, cooperatives, col·legis privats, hotels, energètiques, transports o, fins i tot, de nòmines de particulars i s'han monitorat i bloquejat 150 comptes bancaris, de diferents entitats financeres.

Però el repte més important al qual s'han enfrontat els agents de la Guàrdia Civil de la Vila ha sigut, sens dubte, arribar fins als capitostos d'aquesta estructurada i jerarquitzada organització, la qual comptava amb més de 60 persones a la seua disposició, per a hackear comptes, distribuir els diners i, el més important, evitar que es coneguera la seua vertadera identitat.

Jerarquia, estructura i operativa de l'organització

Aquesta organització criminal comptava amb una estructura de jerarquia piramidal, que feia un fort ús de la disciplina i control intern i els membres del qual es dividien en caps, controladors de mules econòmiques, trama de falsificació de documents i trama de logística i enllaç amb la cúpula assentada a l'estranger.

La funció dels controladors de mules era la de trobar persones disposades a treballar com a mules econòmiques perquè aquestes obriren un compte en la qual rebre els diners, a canvi d'un percentatge (entre un 5% i un 10%) i d'acompanyar-les als caixers automàtics, per a assegurar-se que els entregaven els diners en efectiu. Si aquestes no eren capaços de traure els diners en efectiu íntegrament o de transferir-lo als altres comptes de l'organització, la mula no cobrava el seu percentatge.

Les mules eren captades d'entre persones amb necessitats econòmiques, moltes d'elles agreujades amb la situació actual de l'estat d'alarma, que facilitaven les seues dades personals als controladors per a l'obertura i gestió de comptes. D'aquesta forma, la persona exposada, la que corria el risc de cara a les autoritats, era sempre la mula, mai el controlador.

El cap de l'organització era informat de la quantitat econòmica procedent de l'estafa i era ell qui seleccionava a una mula principal perquè rebera els diners. Al seu torn, avisava al controlador perquè, quan rebera els diners, el distribuïra entre altres mules.

Una vegada que cada controlador tenia la seua part dels diners en efectiu, apareixia la branca de suport i logística, qui recaptava tot aquest efectiu, el concentrava i se'l portava ràpidament al cap, qui llevava les comissions pertinents i l'enviava a la cúpula.

En el cas que els diners foren retinguts per les entitats bancàries per sospites de blanqueig de capitals, apareixia la branca de falsificació de documents, els qui estenien falsos contractes mercantils a nom de les mules per a tractar de desbloquejar el capital retingut.

Si hi haguera qualsevol classe de problema amb les mules o els controladors (per exemple, que els comptes no quadraren, o si es quedaven amb els diners) llançaven a l'aparell de disciplina de l'organització, que acudia al lloc on estigueren aquestes persones o les seues famílies, per a amenaçar-les.

Saldo final de l'operació Homes: 6 detinguts, tots a presó

El dia 6 de maig es va desplegar un ampli operatiu a València capital i a Mislata (València) on es va detindre als 6 capitostos de l'organització, tots espanyols, d'entre 34 i 52 anys, com a presumptes autors dels delictes d'estafa de més de 2.200.000 euros, organització criminal, descobriment i revelació de secrets, blanqueig de capitals i falsedat documental.

En els diferents registres domiciliaris realitzats, es van confiscar prop de 27.000 euros en efectiu, nombrosos telèfons mòbils d'última generació, agendes amb anotacions de les transaccions econòmiques delictives i un vehicle.

S'ha aconseguit identificar a més de 60 mules i s'ha aconseguit recuperar més de 800.000 euros, bloquejats en els comptes bancaris fraudulents, encara que aquesta quantitat pot augmentar conforme es vaja avançant en la investigació, ja que aquesta contínua oberta. També es preveu desenes de noves detencions.

Tots els detinguts han ingressat a la presó provisional sense fiança, a l'espera de judici.

Pujar