10 d’abril de 2020 10/4/20

Alerta per un focus de febre Q a Vila Joiosa

Alerta per un focus de febre Q a Vila Joiosa - (foto 1)
  • Aquesta malaltia es transmet de manera natural d'animals a humans. De moment hi ha sis casos diagnosticats, entre ells una xiqueta

La Conselleria de Sanitat ha confirmat l'existència d'un focus de febre Q en la partida de Gasparot pertanyent a la localitat de Vila Joiosa (Alacant). De moment, hi ha sis casos diagnosticats i s'estan estudiant quatre possibles brots més en la zona. Aquesta malaltia es transmet de manera natural d'animals a humans, i té un període d'incubació que ronda entre els 14 i els 39 dies.

Entre els efectes que poden tindre en l'ésser humà destaquen les esgarrifances, la cefalea, malestar general, miàlgies i sudoració profusa. A més, una altra de les possibles causes de contagi pot deure's a la presa de llet crua procedent d'animals contaminats, o a través de paparres.

De moment, es desconeix quals han sigut les raons per les quals s'han detectat ja sis casos de febre Q a la província d'Alacant – entre els quals es troba una menor – i des de l'Ajuntament i la Conselleria s'aquesta treballant per erradicar el focus.

Actuacions previstes

Seguint les recomanacions descrites en aquest informe, l'Ajuntament de la Vila Joiosa realitzarà les següents actuacions:

  • Eliminar el fem, excretes i restes de parts o avortaments de bestiar del *aprisco on es trobaven els animals, per trobar-se pròxim a àrees poblades.
  • Tractar amb antiparasitaris mitjançant acaricides en el supòsit de presència de paparres en la zona de risc.
  • Control de l'hàbitat: esbrossat de mala herba i control de rosegadors. o Evitar l'entrada de persones a la zona de risc fins a la desinfecció i desinfectació d'aquesta.
  • Evitar també l'entrada de gossos i gats en la zona d'aïllament fins a la seua neteja i desinfecció, ja que ells també es poden infectar i disseminar després de la infecció.
  • El personal que es faça càrrec d'aquesta neteja ha d'utilitzar mesures de bioseguretat.
Pujar