22 de gener de 2021 22/1/21

Vilavella acorda elevar a ple la petició de Compromís de complir amb la llei de memòria històrica

    L'ajuntament de Vilavella afirma la intenció de portar a comissió informativa i posteriorment a ple la petició del Senador de Compromís, Carles Mulet, de complir amb la llei de memòria històrica. Aquesta resposta es dóna després de la insistència de la coalició que ja va requerir al juny de 2017 actuar, en aquell moment es va demanar copia dels expedients o actes d'acords en els quals s'acorda iniciar els tràmits per a complir la Llei de Memòria Històrica i retirar els símbols franquistes persistents en el municipi. Al setembre aqueix any es va informar que es va obrir expedient i es va comprovar l'existència de la creu del camí barranc com a únic símbol del municipi, però no es van comprometre a la seua retirada.

    Mulet va reiterar al desembre de 2017 que "Després de la carta remesa per aquest Ajuntament a aquest senador amb data setembre de 2017, en el qual s'explica que s'ha identificat un element en el municipi que incompleix la llei de memòria històrica, se sol·licita còpia dels expedients o acords adoptats sobre aquest tema per l'ajuntament per a complir amb aquesta legislació, amb posterioritat a l'anterior requeriment del Senat", al febrer de 2018, la junta de Govern va acordar de nou obrir expedient i traslladar la proposta a la Comissió Informativa d'Interior i posteriorment al ple. Mulet ha demanat còpia de nou de les actes d'aquests òrgans de Govern "esperem complisquen amb diligència".

    El senador de Compromís ha aconseguit la retirada de més de 500 símbols o carrers franquistes en tota Espanya, repartits en 170 municipis aproximadament. A Castelló s'ha aconseguit la retirada d'una placa en l'església de la Vallibana a Morella, o de l'escut franquista de l'ajuntament de Serratella, després de denunciar a l'alcalde davant la Fiscalia Provincial de Castelló. Uns altres com Castelló s'han compromès a iniciar tràmits, El Toro o Cinctorres han demanat a l'església que complisca amb la seua obligació, o Llucena es nega al canvi.

    Uns altres com Almenara, Almassora, Caudiel, Toga, Vallibona, Villahermosa de Rio, Sucaina, Aranyel i Cervera del Maestrat no han contestat encara al requeriment, incomplint les terminis. Uns altres han contestat demostrant el canvi s'ha efectuat amb anterioritat al requeriment de Compromís.

    Pujar