30 de març de 2020 30/3/20

Vilafamés exposa un bodegó de Palau Ferré, el pintor que cremava els seus quadres

Vilafamés exposa un bodegó de Palau Ferré, el pintor que cremava els seus quadres - (foto 1)
  • El Museu d’Art Contemporani de Vilafamés se suma a l’Any Palau Ferré 2021 exposant un quadre primerenc del pintor cubista

MÉS FOTOS
Vilafamés exposa un bodegó de Palau Ferré, el pintor que cremava els seus quadres - (foto 2)

Fins a primers de la dècada del 2000, el Museu d’Art Contemporani Vicent Aguilera Cerni de Vilafamés (MACVAC) disposava en el seu fons d’un quadre del pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000).

La pròpia naturalesa del Museu, format en gran part per cessions temporals d’obres per part d’institucions i col·leccionistes, ha fet que d’aleshores ençà les parets del Museu no hagin pogut mostrar cap llenç de l’artista. Ara, a les portes del centenari de Palau Ferré, i coincidint amb el mig segle d’obertura del museu, el MACVAC rep de nou la cessió d’un bodegó del pintor cubista.

Durant la roda de premsa de presentació del quadre, la directora del MACVAC, Rosalía Torrent ha afirmat que “amb aquesta cessió, el Museu amplia i enriqueix la seva col·lecció” i ha animat a tothom “a visitar el Museu i a gaudir de l’experiència amb aquest oli de Palau Ferré que des d’ara estarà exposat en una de les sales del gòtic Palau del Batlle”. Per la seva part, el biògraf i besnebot de l’artista, Francesc Marco-Palau, ha agraït a la institució el seu compromís amb l’art i els artistes de l’arc mediterrani i ha destacat que a través del quadre, “Vilafamés serà un dels espais de visita de la ruta artística del centenari de Palau Ferré”. En nom de l’alcalde del municipi, Joan Feliu ha destacat que “amb iniciatives com aquestes, Vilafamés continua sent un referent de l’art contemporani”.

A la presentació, a més, s’ha donat a conèixer el poema “Estàtica estètica” que la jove escriptora castellonenca Aina Garcia Carbó ha dedicat a aquest bodegó.

Natura estàtica amb peixos

Obra primerenca del pintor cubista, Natura estàtica amb peixos és una escena costumista de tons terrossos tractada des d’un punt de vista figuratiu. El quadre té diversos dels elements característics dels bodegons que Palau Ferré pintava a la dècada dels quaranta, cinquanta i seixanta: la fruita, els peixos simbòlics, la platera de vímet i un mantell decoratiu de ratlles cromàtiques paral·leles, blanques, verdoses i roig pàl·lid. Les peces de terrissa que hi pinta poden relacionar-se amb la passió que sentia per la ceràmica, que ell també treballava, policromada, esmaltada i decorativa.

El pintor que cremava els seus quadres

Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) és un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX. Influït per la Barcelona de les exposicions dels Salons d’Octubre, el cubisme picassià i els anys viscuts a París, a cavall entre la dècada dels cinquanta i la dels seixanta, Palau Ferré és el pintor dels paisatges primaverals, de les figures femenines d’ulls ametllats i dels quadres mitològics i simbòlics. També va ser escultor i ceramista. Al tornar de París, el contracte que signà amb un marxant l’obliga a pintar a metres quadrats. Després d’una sentència del Tribunal Suprem de 1974, decideix deixar de pintar a l’oli i cremar els seus quadres durant una dècada i mitja.

Aquests darrers mesos la figura del pintor torna a estar d’actualitat. Se n’ha publicat un llibre El pintor que cremava els seus quadres (Editorial Gregal, 2019) i pocs mesos enrere, el joc participatiu #ladonaméspintada ideat pel periodista Màrius Serra va omplir- les xarxes socials de les seves creacions pictòriques, a la recerca de la musa de l’artista. Com el Museu de Vilafamés, també els Museus de Reus, el Museu Comarcal de la Conca de Barberà i el Museu d’Història de Girona n’estan exposant pintures. 

Vilafamés, 50 anys d’art contemporani

Creat el 1970, el Museu d’Art Contemporani Vicent Aguilera Cerni de Vilafamés (MACVAC) és un referent de l’avantguarda artística valenciana. Ubicat al Palau del Batlle del municipi de la Plana Alta, i dirigit per la professora de la Universitat Jaume I Rosalía Torrent, el museu disposa d’una destacada col·lecció pictòrica de més de set-centes obres de les darreres dècades, amb noms com els de Josep Renau, Joan Miró, Eduardo Chillida, el grup Parpalló i l’Equip Crònica. Des d’ara, també exposa un bodegó de Palau Ferré.

Pujar