20 de gener de 2021 20/1/21

L'estrena del documental sobre el camp d'aviació marca l'inici de les festes a Vilafamés

L'estrena del documental sobre el camp d'aviació marca l'inici de les festes a Vilafamés - (foto 1)
  • La jornada d'avui dissabte enceta la programació taurina

MÉS FOTOS
L'estrena del documental sobre el camp d'aviació marca l'inici de les festes a Vilafamés - (foto 2)

Les celebracions festives a Vilafamés es van iniciar oficialment la nit d'ahir divendres amb l'acte de presentació de les Festes, en el qual es va projectar per primera vegada el llargmetratge documental titulat “442. Camp d'Aviació de Vilafamés. Història d'un aeròdrom”. Centenars de persones van presenciar de primera mà el resultat d'aquest projecte en el qual es realitza un recorregut històric sobre aquesta infraestructura aeronàutica i també sobre els treballs que es van portar a terme per a la seua recuperació i per a la seua posada en valor com a recurs històric i turístic. A l'acte van estar presents, una part dels estudiosos, historiadors i guionistes que han participat en la realització del documental com són Carlos Mallench Sanz, Blas Vicente Marco, José Francisco Albelda García, i també diversos testimonis. L'alcalde, Abel Ibáñez, també va realitzar un discurs, agraint a totes les persones implicades, el treball realitzat durant el procés de recuperació de l'aeròdrom i el resultat que ha tingut.                                                             

Va ser una nit carregada d'història i cultura, en la qual Angela Marzá, va ser la presentadora del acte que va emocionar a desenes de persones que van viure, quan eren xiquets i xiquetes, l'arribada i enlairament dels avions des del camp d'aviació de Vilafamés. La infraestructura va ser construïda durant la guerra civil i l'estat actual ha sigut fruit del treball de restauració realitzat durant dos anys per part d'un equip d'investigació impulsat per Memòria Històrica, promogut per l'Ajuntament de Vilafamés i finançat per la Generalitat Valenciana, convertint aquest espai en un museu a l'aire lliure.

Protagonisme taurí

D'altra banda, la jornada del dissabte ha tingut un ambient clarament taurí. L'inici del dia, així ho deixava entreveure amb la concentració de cadafals a la plaça de la Cooperativa, que poc a poc, s'han traslladat a la plaça de la Font i han anat dibuixant la silueta que tindrà aquest espai urbà durant els pròxims 9 dies de festa.

El matí ha sigut mogut. Les ganes d'iniciar les activitats taurines eren clarament expressades per molts aficionats en les converses informals. Així, a l'hora del 'vermut' ha tingut lloc la primera entrada a l'estil de la vila amb bous i vaques de Jaime Tárrega, i a continuació ha tingut lloc la prova. Avui ha sigut la primera jornada taurina, la qual ha tingut gran seguiment entre els aficionats. En concret, seran set les jornades que podran gaudir els aficionats als bous a Vilafamés durant aquesta setmana, que comptarà amb un concurs de ramaderies d'un excel·lent nivell en el qual participaran ramaders com Ligallo de Gàguil (Tarragona); Vicente Benavent de Quatretonda (València), Germans Monferrer de Forniche Alto (Teruel), Alberto Garrido (Torre d'en Domènec), Asensi de Tormos (Alacant)

Més tard, sobre les 20 hores es portarà a terme la desencaixonà del bou feréstec 'Aparcero', amb el número 27 de la ramaderia de Torrehandilla (Sevilla) que està patrocinat per l'Ajuntament i per la comissió de Festes. Serà el primer bou feréstec dels sis que es torejaran durant tota la setmana. La jornada ha continuarà amb l'embolada del bou torejat per la vesprada i amb el ball popular amb l'orquestra Mundo i la discomòbil The End.

Pujar