elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real torna a viure Sant Antoni amb la Matxà i el repartiment de pans en l'ermita

Vila-real torna a viure Sant Antoni amb la Matxà i el repartiment de pans en l'ermita
  • La ciutat ha recuperat les festes pel patró dels animals, suspeses l'any passat per la pandèmia

Vila-real ha recuperat el pols santantonià amb la tornada dels tradicionals festejos en honor al patró dels animals. Ahir diumenge a la nit l'entorn dels Lluïsos es va omplir d'animals per la Matxà i hui dilluns 17 prossegueixen els actes amb la missa i repartiment de pans en l'ermita de la Verge de Gràcia.

Així, anit, vespra de Sant Antoni, milers d'animals van tornar a desfilar després d'un any d'aturada per la pandèmia pels carrers de la ciutat fins a la Congregació de Lluïsos, on es van repartir els habituals rotllos i es va beneir a tota mena d'animals, des de gats i gossos fins a cavalls, passant fins i tot per algun peix portat solemnement en la seua peixera.

La regidora de Joventut, Anna Vicens, ha volgut agrair a la congregació el seu esforç i dedicació per a poder recuperar aquesta tradició amb totes les mesures de seguretat. L'ambient festiu de mitjan gener ha tornat amb la tradicional olor de brasa i el murmuri dels animals i amb el repartiment de 3.500 rotllos enfront de la calor de la foguera.

Per a aquest esdeveniment l'Ajuntament ha organitzat un dispositiu especial per a evitar aglomeracions, la qual cosa ha permés repartir els milers de rotllos de manera àgil i en molt poc temps. A l'acte han estat presents l'alcalde José Benlloch i diversos membres de la corporació municipal.

 

Festa en l'ermita


També es recupera hui dilluns la festa en l'ermita de la Verge de Gràcia, amb la tradicional missa i el posterior repartiment de 1.300 panets beneïts, dels quals 50 seran sense glútens. A més de repartir-se als assistents a la festa en el Termet, els panets també es repartiran entre els usuaris de les residències d'ancians de Vila-real.

Així, aquest 2022 Vila-real recupera una de les seues tradicions més populars. I és que, com recorda la regidora de Tradicions, Noelia Samblás, “la missa i benedicció dels panets es feia en l'ermita i l'any 1483 està documentada la presència en una de les coves del Millars d'un frare de Sant Antoni”, per la qual cosa apunta al fet que “pot ser cal buscar ací l'origen de la devoció al sant a Vila-real”. Una suposició que, com ha explicat, se sustenta també “per la proximitat del bovalar, el lloc on es guardava el bestiar antigament”.

MÉS FOTOS
Vila-real torna a viure Sant Antoni amb la Matxà i el repartiment de pans en l'ermita - (foto 2)
Vila-real torna a viure Sant Antoni amb la Matxà i el repartiment de pans en l'ermita - (foto 3)
Vila-real torna a viure Sant Antoni amb la Matxà i el repartiment de pans en l'ermita - (foto 4)
Vila-real torna a viure Sant Antoni amb la Matxà i el repartiment de pans en l'ermita - (foto 5)
Pujar