elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vila-real celebra el 749 aniversari de la seua fundació: consulta tots els actes programats

Vila-real celebra el 749 aniversari de la seua fundació: consulta tots els actes programats
  • El Mercat Medieval, els Premis 20 de Febrer o el concert de Pep Gimeno El Botifarra, entre els actes previstos

Vila-real mostra l'orgull per la seua història, tradicions i origen medieval a través de les seues Festes Fundacionals, que enguany compten amb una programació d'actes ampliada que pots descarregar íntegra ACÍ. La ciutat celebrarà el seu 749é aniversari el pròxim 20 de febrer, una efemèrides que es commemorarà de manera oficial a través dels actes institucionals d'homenatge al fundador Jaume I i el lliurament dels Premis 20 de Febrer, i en la qual a més no faltaran activitats culturals, gastronòmiques i d'oci amb l'objectiu de fer partícip a la ciutadania de l'aniversari fundacional. Entre les novetats, destaca el torneig de justes medievals o l'escola medieval, amb activitats per als més xicotets, que s'uneixen a actes tradicionals com l'homenatge a la reina i dames, els Premis Poble, la Mostra de Cuina Medieval o el Mercat Medieval.

La programació, que es nodreix de les activitats impulsades per les diferents regidories, arranca hui mateix amb la inauguració de l'exposició del fotògraf Ramón Siscart, que sota el títol Blanco es pot veure al Mur de l’Art Visual de la plaça Major, organitzada per l'Associació Fotogràfica Sarthou Carreres. Aquest divendres, 10 de febrer, a les 20.00 hores, l'Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner obrirà les seues portes per a celebrar la XXIII edició dels Premis Poble, que enguany guardonen a Pascual Canós Cotolí, María Pilar Safont Jordá i Cristian Pardo Nácher.

Els actes continuaran la setmana vinent amb novetats com l'Escola Medieval que comptarà amb granja escola, ludoteca, atraccions i mostra d'oficis en la plaça Major. Serà el divendres 17 de febrer, una activitat dirigida especialment al públic infantil. A més, els escolars de la ciutat tindran l'oportunitat de participar entre els mesos de febrer a abril en les visites guiades per a conéixer la història de la ciutat organitzades des de l'Ajuntament. El dissabte 18 de febrer, la plaça Major es convertirà en un camp de justes medievals, una activitat que també se celebra per primera vegada en el marc de les Festes Fundacionals.

La nit del dissabte, l'Associació Cultural Socarrats entregarà el premi Socarrat Major 2023 a Pep Gimeno, Botifarra, i el diumenge, 19 de febrer, la ciutat commemorarà de manera oficial l'aniversari de la seua fundació. L'acte institucional d'homenatge al rei i lectura de la Carta Pobla se celebrarà a les 10.30 hores al jardí de Jaume I, i seguidament la corporació, encapçalada per l'alcalde, José Benlloch, i la resta d'autoritats es desplaçaran a l'Auditori Municipal per al lliurament dels Premis 20 de Febrer que en aquesta ocasió guardonaran al col·legi Santa María, IES Miralcamp, Clariana, Arturo Doñate, Javi Mata i Víctor Viciedo.

L'Auditori serà escenari aqueix mateix dia de l'homenatge a la reina de les festes de 2022, María Carmona, i la seua cort d'honor, un acte que està previst a les 18.30 hores. El dimecres 22 de febrer, a la sala d'actes de la UNED, l'ex director de l'Arxiu Municipal Vicent Gil i l'ex president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua Ramón Ferrer presentaran el llibre Pergamins de l’Arxiu Municipal de Vila-real (1307-1690); el dijous 23, la Gala de l'Esport premiarà als millors esportistes i clubs de 2022 i aqueix mateix dia, en el restaurant Cal Dimoni, se celebrarà la XVII Mostra de Cuina Medieval, amb la col·laboració de l'Associació Gastronòmica de Vila-real.

Els actes fundacionals culminaran el cap de setmana del 24 al 26 de febrer amb el Mercat Medieval. Així mateix, el 24 de febrer, el Museu de la Ciutat Casa de Polo obrirà l'exposició A tempo, amb motiu del 175é aniversari de la Unió Musical La Lira, que oferirà a més un concert especial el dissabte 25 de febrer a les 19.00 hores a l'Auditori. També el dissabte 25 de febrer, però en la plaça Major, el Grup de Dolçainers i Tabaleters ‘El Trull’ iniciarà els actes del seu 35é aniversari amb un concert especial, De carrer, a les 17.30 hores. La celebració del 749é aniversari de Vila-real conclourà el diumenge 26 de febrer amb una edició especial de la revista parlada Camí, a càrrec de la Congregació de Lluïsos.

En 2024, la ciutat celebrarà els seus 750 anys d'història, un aniversari que l'Ajuntament vol celebrar de manera especial i amb la màxima col·laboració i implicació de la ciutadania, per la qual cosa en breu s'anunciaran canals de participació perquè tota la societat puga formar part d'aquesta important efemèride.

Pujar