elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
8 DE MARÇ

Silvia Gómez: “L'educació és clau per a prevenir, afavorir la conscienciació i atallar la discriminació”

Silvia Gómez: “L'educació és clau per a prevenir, afavorir la conscienciació i atallar la discriminació”
  • La regidora d'Igualtat de Vila-real parla de l'estudi pioner sobre la realitat de la dona en la localitat: “la imatge no és precisament positiva”

Davant el 8 de març, Dia Internacional de la Dona, Vila-real ha programat diverses activitats amb les quals conscienciar a tota la societat per a atallar la discriminació i afavorir polítiques d'igualtat, una programació que compta amb la col·laboració de les associacions locals que treballen en l'àmbit de la igualtat.

D'entre els actes, destaca el concert de Sole Giménez, la potent veu de Presumptes Implicats que actuària el dissabte 11 de març a l'Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner amb el concert ‘40 aniversari. Celebració’.

elperiodic.com ha entrevistat a Silvia Gómez, regidora d'Igualtat de Vila-real, que ha parlat de l'estudi pioner sobre la realitat de la dona en la localitat, destacant el gran camí que queda per fer perquè la igualtat siga real i efectiva.

Quin és el lema de l'Ajuntament de Vila-real per a enguany amb motiu del 8M, dia internacional de la dona?

El nostre lema és treballar juntes i junts, dia i dia i de la mà de tota la societat, per un món i una nova Vila-real del segle XXI d'iguals. Una societat en la qual no càpia discriminació de cap mena i en la qual les dones puguem exercir els nostres drets en llibertat, sense por, sense violència, sense sostres de cristall, en igualtat de condicions en l'accés a un treball o a llocs de responsabilitat.

Conciliació i corresponsabilitat. Quines accions està duent a terme l'Ajuntament de Vila-real per a afavorir-les?

En primer lloc, saber d'on partim. Acabem de presentar un estudi pioner que ens dóna una radiografia d'en quin punt estem en matèria de corresponsabilitat. I la imatge no és precisament positiva, perquè constata amb dades empíriques alguna cosa que, lamentablement, ja intuíem, i és que són encara les dones les que porten un major pes de la responsabilitat de la llar i les que habitualment renunciem a millores en les nostres carreres professionals per a fer-nos càrrec dels fills, entre altres qüestions. També som referents a l'Ajuntament de Vila-real en accions que afavoreixen la conciliació, com l'Aplec de Temps Lliure, que organitzem en totes les èpoques de vacances escolars (Nadal, Pasqua i estiu), a més del Campus Natura, específicament destinat a les famílies amb fills i filles amb diversitat funcional, entre moltes altres.

Arran de la radiografia pionera que comentava anteriorment, quines mesures plantegen des del consistori per a avançar cap a la igualtat en tots dos sentits?

L'estudi de corresponsabilitat ens mostra una realitat familiar que incideix en la discriminació de gènere estructural que tradicionalment s'ha exercit sobre les dones, perquè estar més a casa significa estar menys en l'esfera pública i en pitjors condicions, amb treballs més precaris, amb una bretxa salarial respecte als nostres companys homes que supera els 5.000 euros a l'any i encara s'espera que ens felicitem perquè s'ha reduït en els últims anys… Saber en quin punt estem és fonamental per a plantejar accions que ens ajuden a revertir aquesta situació i en això estem.

En 2022, l'Ajuntament de Vila-real va llançar un programa pioner d'assessorament per a la redacció de plans d'igualtat, Quin balanç fa? Quantes empreses s'han interessat i quantes tenen el seu propi pla d'igualtat des de llavors o estan en procés d'elaboració?

Respondre-li a aquesta pregunta amb dades podria donar una imatge distorsionada de la realitat, perquè el servei -que va posar en marxa la que ha sigut la nostra agent d'igualtat en els últims anys, Ana Moltó, a qui vull agrair especialment el seu treball, així com a la nostra tècnica de l'àrea, Ana Esteve- no canalitza tots els expedients de les empreses de Vila-real que sol·liciten el certificat d'igualtat. És a dir, és un servei complementari. Totes les empreses de més de 50 persones en plantilla tenen l'obligació legal de comptar amb un pla d'igualtat, registrar-lo oficialment i actualitzar-lo. Algunes d'elles acudeixen a nosaltres a la recerca d'assessorament i unes altres tenen els seus propis departaments o personal extern que els dóna suport. Encara que no tenim les dades globals de Vila-real, sí que ens consta la voluntat i l'interès de les nostres empreses per comptar amb aquests plans i, en conseqüència, treballar per un entorn laboral en el qual no hi haja discriminació cap a la dona.

En els últims mesos s'ha aprovat la llei de l'avortament i la del ‘només sí que és sí’, que sens dubte han vingut amb polèmica, sobretot la segona, com les valoreu des de l'equip de govern de Vila-real?

El Partit Socialista Obrer Espanyol, al qual pertanyem 13 dels 14 regidors de l'equip de govern- és el partit de les conquestes de drets de les dones. Les principals lleis que han regulat negre sobre blanc la igualtat, les principals mesures i accions per a convertir en fet aqueixa igualtat de dret, tenen la signatura del PSOE. Entre elles, la interrupció voluntària de l'embaràs, la llei integral contra la violència de gènere o la llei orgànica d'igualtat. Amb la llei de llibertat sexual, és evident que s'han produït uns efectes no desitjats i una alarma social que el propi PSOE ja està treballant per a introduir modificacions per a posar fi a aquesta situació. I així ens hem manifestat també el Grup Municipal Socialista en el Ple de Vila-real.

Quin és el paper de la dona en la vida social, cultural, política i esportiva de Vila-real?

M'agradaria poder dir-li que té un paper ple, però la realitat és que no és així o, en cas contrari, no hauríem de celebrar jornades reivindicatives com les del 8 de Març o la del 25 de novembre. Dit això, a Vila-real tenim exemples excel·lents de dones que han trencat barreres, dones empresàries, en associacions de tota mena, músiques, actrius, atletes… Estem molt orgulloses de les nostres dones i del paper que tenen en el nostre entramat social, econòmic o cultural, però cal continuar avançant. I en aqueixa línia treballem també des de la Regidoria d'Igualtat i tot l'Ajuntament de manera transversal.

En l'educació, què esteu fent des del consistori per a afavorir l'educació en valors d'igualtat i respecte?

L'educació és clau. Educar per a prevenir, per a afavorir la reflexió i la conscienciació i per a atallar la discriminació. A Vila-real treballem per l'educació en valors des d'edats primerenques, amb les nostres campanyes pels centres docents, i també amb altres iniciatives enfocades a un públic adult, com és la nostra Escola d'Igualtat. La sensibilització social, amb accions com el concert de Sole Giménez o l'exposició d'escultures de la Fundació Joan Simó, és una altra de les línies d'actuació.

Per a acabar, li convidem a llançar un missatge amb motiu del 8M per als veïns de Vila-real que lligen elperiodic.com

En els últims anys, determinats sectors han tractat que cale el missatge que ja està tot fet, que no fa falta un 8M o un 25N, perquè ja no hi ha desigualtats de gènere. Però no és així, ni per remei, i ho comprovem amb massa freqüència, amb realitats dramàtiques com les 49 dones assassinades en 2022 per les seues parelles o exparelles. No negarem l'evidència que avui dia les dones hem guanyat en drets respecte a la situació del segle passat -faltaria més-, però no cal regodearse en l'aconseguit fins ara i continuar treballant, dia a dia, perquè la igualtat siga plena i efectiva en tots els àmbits i esferes de la vida. Es comença per combatre el discurs negacionista i prendre consciència de les dimensions del problema. Aqueix seria el meu missatge pel 8M.

Pujar