28 de novembre de 2020 28/11/20

L’alta participació i la tranquil·litat marquen els festejos de sant Pasqual

L’alta participació i la tranquil·litat marquen els festejos de sant Pasqual - (foto 1)

  Com cada any, el foc i la pirotècnia van servir ahir per a posar el punt i final a unes festes en honor a sant Pasqual de rècord, que una vegada més –i coincidint amb la celebració del centenari del patronatge del sant sobre Vila-real- han estat marcades per l'alta participació i per la tranquil·litat en cadascun dels 230 actes organitzats per la Junta de Festes i la Comissió de Penyes en 10 dies.

  El regidor de Festes i Seguretat Ciutadana, Javier Serralvo, acompanyat pel president de la Junta de Festes, José Pascual Colás, i per l'intendent cap de la Policia Local, José Ramón Nieto, ha fet un balanç "molt positiu" dels festejos, que ha qualificat de "altament participatius". "Els dos principals objectius de les festes són atraure moltes visites i aconseguir actes massius i generar economia, que ajuden els nostres comerços i locals de restauració i hostaleria, i s'han aconseguit, ja que hem tingut els carrers plens de gent tot el temps", assenyala Serralvo.

  L'edil ha destacat la "gran acceptació que han tingut totes les activitats, especialment en un any com a aquest, l'any del centenari" i ha agraït a la Junta de Festes, així com a la Comissió de Penyes, a la Policia Local, Protecció Civil, Creu Roja i a Serveis Públics "tota la seua implicació perquè tot haja eixit perfecte i els veïns hagen pogut gaudir amb seguretat d'aquests festejos tan assenyalats".

  Des del punt de vista policial, l'intendent cap destaca que "han sigut unes festes molt tranquil·les", amb 65 queixes per sorolls de les penyes que, "malgrat ser més que en 2016, no s'han traduït en cap crida a l'ordre ni en denúncies, per la qual cosa descendeix aquest registre", apunta. Només s'han sancionat dos casals per no estar registrats i s'han interposat vuit denúncies per venda ambulant, en alguns casos a venedors reincidents que no tenien el permís preceptiu per a fer-ho.

  Quant a alcoholèmies al volant, s'han registrat 10 de tipus administratiu –és a dir, no superaven el 0,60 que estableix la llei en aire espirat- i vuit delictes contra la seguretat vial, en superar aquesta taxa. Tal com assenyala Nieto, la principal zona on s'han detectat aquests casos és als voltants del Recinte de la Marxa.

  A més, s'han interposat 22 multes per consum de drogues en la via pública i cinc més per conduir sota els efectes d'aquestes substàncies. A elles se sumen dues multes més per pirotècnia, cinc per alterar la seguretat col·lectiva. Quant als ferits en la programació taurina, s'han registrat set, en la seua majoria lleus, majoritàriament per caigudes, tot i que també hi ha hagut dos ferits pels animals. En total es va traslladar a tres persones a l'Hospital de la Plana, que van ser donades d'alta posteriorment. Així mateix, s'han interposat dues denúncies per accedir al recinte de la vila en estat d'embriaguesa.

  Per la seua banda, el president de la Junta de Festes ha agraït la "bona resposta de vila-realencs i visitants" a esdeveniments com els concerts d'Aspencat, Celtas Cortos, Chenoa o Georgie Dann, així com a tota la programació relacionada amb el centenari de sant Pasqual i als nous actes incorporats enguany, com són la Cronopujada al campanar o la trobada de veïns amb el cognom Villarreal. Les orquestres, amb la convocatòria d'un nou musical, el CantaJuegos, el concurs de paelles, els canvis en l'ofrena o la recuperació de la tradició de portar un garbonet a sant Pasqual, són altres dels punts a destacar, juntament amb el concert de La Fuga, l'encierro o el Macrosopar de Veïns, amb unes 2.000 persones. "Hem viscut un any de rècord, amb més de 60 escenaris repartits per tota la ciutat", assegura Colás.

  D'altra banda, cal destacar l'increment de visites a la web del programa de festes, amb 30.899, un 2,51% superior al mateix període de 2016. El 96,3% de les visites s'han realitzat des de mòbil o tableta i només un 3,7% des de l'ordinador, "consolidant de manera definitiva la implantació d'aquesta iniciativa que realitza el departament de Noves Tecnologies", indica Serralvo. En la mateixa línia, l'edil destaca que "un 65% dels accessos s'han produït a través de l'aplicació municipal, que ja compta amb 2.150 usuaris actius, 590 més que abans de les festes, la qual cosa suposa un increment del 38%".
  "En definitiva, hem gaudit de 10 dies de diversió en un ambient festiu diferent a la rutina de la resta de l'any amb molt bons resultats", conclou l'edil.

  Pujar