elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

José Ramón Ventura: “El servei de Bicivila’t tindrà un cost de 10€ reembossables en donar-se de baixa”

José Ramón Ventura: “El servei de Bicivila’t tindrà un cost de 10€ reembossables en donar-se de baixa”
  • Entrevista amb el regidor de Transició Ecològica i Energètica de Vila-real per a conéixer més sobre la iniciativa Bicivila't

En elperiodic.com parlem amb José Ramón Ventura, regidor d'Agricultura, Sostenibilitat, Transició Ecològica i Energètica i Medi Ambient de l'Ajuntament de Vila-real per a conéixer com funcionarà el servei de Bicivila’t que està impulsant l'executiu i com creu que seran els hàbits de mobilitat dels vila-realencs en el futur.

P: Quan es començarà a habilitar el servei de Bicivila’t?

R: El servei s'habilitarà quan es presenten les empreses a la licitació. Nosaltres volem traure la licitació el més prompte possible perquè la teníem ja preparada però el COVID-19 ens ho va parar. Llavors, només passe el decret d'emergència volem traure el concurs a licitació pública i, llavors ja es presentaran les empreses, es puntuaran els projectes i després hi haurà un període d'al·legacions. Imagine que això com a mínim tardarà, quasi segur, mig any.

P: Com podran els veïns de Vila-real beneficiar-se de Bicivila’t?

R: Es fa normalment com en tots els serveis, tu et dónes d'alta i dónes el número de compte on s'abonarà, en teoria, un cost de 10€ de fiança. En l'antic Bicivila't ja es va fer així. Volem mantindre els 10€ que valia l'anterior perquè no siga un problema de diners. A part, quan una persona es done de baixa del servei, aqueixos 10€ se li retornaran. Per tant, no suposarà cap cost per als usuaris perquè l'assumim l'Ajuntament. Una de les característiques que m'agrada és que els usuaris podran utilitzar tant l'aplicació mòbil com targetes perquè puguen gastar el servei els que són espavilats digitalment parlant i els qui encara van amb el mètode analògic.

P: Com s'adaptarà el servei per a respectar les mesures de sanitat?

R: És el tècnic de prevenció el que ens ha de regular la situació en la qual es puga fer el préstec de les bicicletes. A les ciutats que ho estan fent estem veient els protocols que estan gastant i, segurament, la bicicleta la podrà gastar només un usuari un dia. A la nit es netejaria i es desinfectaria aqueixa bicicleta i l'endemà ja estaria disponible per a un altre usuari. Aqueixes limitacions es podran fer en les aplicacions, però això encara requereix un estudi que no tenim solucionat encara.

P: Com ha sigut la mobilitat dels vila-realencs durant el confinament?

R: Ha baixat moltíssim l'ús del vehicle privat. La gent ha estat desplaçant-se molt més a peu. Els pàrquings dels supermercats no s'han omplit en cap moment, exceptuant la primera setmana que tothom comprava paper de vàter. Després, la gent ha sigut molt conscient i ha reduït moltíssim la seua mobilitat. Fins i tot, molta gent que anava a treballar ha estat desempolsant les motos. Ha augmentat l'ús de la moto i també de l'autobús urbà.

P: A partir d'ara, canviaran els hàbits de mobilitat?

R: Sí, per descomptat. La gent s'ha adonat que a Vila-real no és necessari agafar el cotxe per a anar a fer-te una cervesa amb els amics o per a anar al centre al banc o anar a alguna botiga a mirar-te roba o a arreglar el mòbil. La gent s'ha adonat que pot anar a peu o pot anar en l'autobús. Hem vist que també ha augmentat l'ús de patinets i bicicletes. Per exemple, en la zona d'aparcament de la plaça de l'Ajuntament hem vist més bicicletes. Jo crec que la gent començarà a utilitzar el cotxe per a desplaçaments interurbans, per a anar a Onda o a Xilxes, per exemple. Molta gent està reduint l'ús de l'automòbil per a desplaçaments dins de la ciutat.

Pujar