9 de desembre de 2019 9/12/19

Les IV Jornades d’Agroecologia Antonio Bello posen en valor les potencialitats d’aquesta disciplina científica a Vila-real

Les IV Jornades d’Agroecologia Antonio Bello posen en valor les potencialitats d’aquesta disciplina científica a Vila-real - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Les IV Jornades d’Agroecologia Antonio Bello posen en valor les potencialitats d’aquesta disciplina científica a Vila-real - (foto 2)
  Les IV Jornades d’Agroecologia Antonio Bello posen en valor les potencialitats d’aquesta disciplina científica a Vila-real - (foto 3)

  Vila-real acull des d'avui les IV Jornades d'Agroecologia Antonio Bello. Una trobada organitzada per la Universitat de la Llacuna juntament amb la Regidoria d'Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Fundació Institut d'Agricultura Ecològica i Sostenible (FIAES) que fins al dissabte portarà a la ciutat a reconeguts experts en l'agricultura ecològica.

  L'alcalde, José Benlloch, ha donat la benvinguda aquesta vesprada als participants i assistents, que s'han donat cita en la Fundació Caixa Rural Vila-real. Entre ells es trobava la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el president de FIAES i codirector de la Càtedra Cultural Antonio Bello, José Luis Porcuna; l'edil d'Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Pasqual Sancho; la directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna, Maria Teresa Cháfer; el president de la Fundació Caixa Rural, Enric Portalés, i representants de la Universitat de la Llacuna, la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat Jaume I (UJI), a més d'autoritats i conferenciants.

  “L'agricultura és part del que som”, ha manifestat Benlloch. “És economia, història, tradició, cultura i identitat i també desenvolupament urbà, innovació, recerca, però sobretot és i ha de ser futur”, ha afirmat, al mateix temps que ha destacat “l’exemple de col·laboració institucional” que suposa l'organització d'aquestes jornades, amb universitats, grups de recerca, cooperatives i professionals de l'agricultura, “que durant dos dies ens van a permetre posar en comú el treball dels últims anys i les perspectives en àmbits tan diversos com la citricultura, l'economia social del mitjà rural, innovacions per al control de plagues o experiències singulars que posen de manifest les potencialitats de l'agroecologia com a disciplina científica”.

  Per la seua part, Oltra ha destacat la importància del nou projecte de diversitat agrosocial impulsat per la Generalitat i l’Ajuntament, juntament amb el Centre d’Educació Especial la Panderola i la Fundació Caixa Rural per a recuperar les llavors de la tradicional bajoca de Vila-real, així com els múltiples programes desenvolupats des de 2015 a la Comunitat per a fomentar l’optimització de recursos en l’agricultura i garantir el manteniment i creixement d’aquest sector, “imprescindible per a la vida humana”. “Només tenim un planeta i és la riquesa que deixarem als nostres fills”, indica.

  D'altra banda, el primer edil ha posat de relleu el “orgull” que suposa per a Vila-real “convertir-se en la seu d'un esdeveniment de tal envergadura”. “En dos dies anem a poder conjugar valors pels quals hem vingut apostant molt fort en els últims anys, en els quals resideix la viabilitat de tota societat moderna: la innovació, la generació de coneixement i la seua transferència a través de jornades i seminaris, la formació en totes les etapes i àmbits de la vida, o la preocupació per la salut, per cuidar-nos i cuidar dels nostres, com a millor medicina per a la qualitat de vida”, apunta. “Són els valors de les nostres quatre grans marques de ciutat: de la Ciència i la Innovació, de la Salut i l'Esport, de Congressos, Festivals i Esdeveniments, i Ciutat Educadora”, incideix.

  Entre els ponents es troben investigadors universitaris i de reconegudes organitzacions i ens públics i privats, que parlaran sobre els avanços en la Xilella fastidiosa; noves feromones per al control de plagues, la biodesinfecció del sòl utilitzant restes de collita o els avanços de la utilització de les micorizes en cítrics, entre altres temes com el preu dels aliments, els productes químics, els valors agroecològics dels sistemes agraris tradicionals valencians o la protecció dels territoris agraris històrics. També es posaran sobre la taula nous coneixements amb base agroecològica, alimentació i salut, innovacions en l'associacionisme agrari i iniciatives ressò-socials innovadores, com el pasturatge controlat com a eina de prevenció d'incendis o l'economia del bé comú en el medi rural.

  “En aquestes jornades podrem conèixer millor, a més, alguns dels projectes en els quals l'Ajuntament de Vila-real ja està treballant en l'àmbit de l'agroecologia, com el projecte pilot d'implantació de micorizes en cítrics per a millorar la seua resistència a plagues, la pròxima adhesió al Pacte estatal per la sobirania alimentària o el projecte de confusió sexual per al tractament de plagues en el qual també estem col·laborant per a preparar la terra per al futur”, destaca Benlloch, qui afig que “aquestes jornades són per a parlar amb pluralitat de tot tipus de qüestions que concerneixen a l'agricultura, ecològica o no”, per la qual cosa ha convidat als veïns a participar.

  ocultar
  Les IV Jornades d’Agroecologia Antonio Bello posen en valor les potencialitats d’aquesta disciplina científica a Vila-real
  Pujar