9 de desembre de 2019 9/12/19

La gestió de l’equip de govern de Vila-real permet rebaixar l’endeutament 14 punts en huit anys

La gestió de l’equip de govern de Vila-real permet rebaixar l’endeutament 14 punts en huit anys - (foto 1)

  La gestió de l'equip de govern de Vila-real ha permés l'endeutament de les arques municipals d'un 74% en 2011 a un 60% a l'actualitat. Així ho ha explicat l'alcalde, José Benlloch, que ha donat a conéixer la liquidació del pressupost de 2018, que ha permés obtindre 8,2 milions de romanents.

  “Quan acaba l'any es fan comptes i mirem el que s'ha gastat i el que no”, explica Benlloch, qui recorda que “el pressupost anterior es va aprovar a meitat d'any i, després de la seua entrada en vigor, només va funcionar uns mesos, per la qual cosa van quedar alguns projectes en el tinter. Per tant, no sobra res, simplement són quantitats que s'han de reassignar per a poder portar endavant aquestes propostes en 2019”, indica.

  El primer edil manifesta que després de la liquidació definitiva, el primer que s'ha de fer és descomptar d'aquests 8,2 milions la quantitat corresponent a despeses i serveis que s'han prestat a la fi de 2018 i que, per la burocràcia i el procediment que segueix l'aprovació de factures, encara no s'han pogut abonar. A aquest apartat es destinaran 2,2 milions dels 8,2, que aniran directament als proveïdors.

  No obstant això, Benlloch ha assenyalat que “també hi ha hagut expedients que no hem tingut temps d'executar per haver aprovat tard el pressupost, a causa de l'herència urbanística del PP, que ens va portar a pagar, només en 2018 uns 9,4 milions en sentències i empastres”. Entre aquests projectes es troben l'adequació de la rotonda del Cedre, de l'avinguda d'Alemanya amb Sant Manuel, el tram de vorera de l'avinguda de Castelló al costat de la rotonda de la fada, l'obertura dels carrers d’Herarbo i, fins i tot, alguns pagaments d'expropiacions de la ronda Sud-oest a aquells propietaris que en el seu moment no van acceptar el que se'ls oferia i van acudir als tribunals, entre altres.

  “Hi ha una llista molt extensa d'expedients que no es van poder executar en l'exercici anterior i que passen a aquest. Per tant, hem hagut de fer una reserva i, descomptant l'import al qual ascendeix aquest llistat, ens queden 3,8 milions”, afirma.

  D'aquests 3,8 milions, es reserven 300.000 euros, que “no es tocaran fins a finals d'any, a l'espera que el nou Govern aclarisca si ha de ser per a pagar deute als bancs o els podem invertir en coses necessàries per a la ciutat”.

  D'aquesta manera, queden 3,5 milions disponibles. “Hem reservat 1,5 milions per a finançar la primera fase dels projectes de millora dels polígons industrials de l'IVACE, que especifica que són els ajuntaments els qui han d'avançar els diners. Així, no caldrà demanar cap préstec i no endeutem més a la ciutat”, assegura Benlloch. Els dos milions restants es destinaran a despesa corrent i a ajustar partides, ja que “les regidories solen tindre el pressupost sempre molt ajustat”. A més, avança que entre les idees que tenen per a aquests dos milions estan retornar l'IBI als agricultors o crear l'alberg de transeünts de Càritas. “Quan entrem per primera vegada al govern en 2011, trobem un Ajuntament endeutat fins al punt de quasi ser intervingut”, apunta, “gràcies a la bona gestió d'aquest equip, hem reduït els valors en 14 punts i podem estar tranquils, perquè a més de reduir l'endeutament hem multiplicat per 10 les infraestructures esportives, les ajudes a entitats socials i hem donat solució a molts dels empastres que ens van deixar”.

   

   

  ocultar
  La gestió de l’equip de govern de Vila-real permet rebaixar l’endeutament 14 punts en huit anys
  Pujar