elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Benlloch reafirma l'aposta per una Vila-real inclusiva i treballa en solucionar la falta de personal en Serveis Socials provocada per la provisionalitat de les places

  L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha lamentat la situació en la qual es troben els serveis tècnics de Serveis Socials, denunciada recentment pel sindicat UGT. “Som conscients de la situació i som els primers a lamentar-la. Per a l'equip de govern de Vila-real les persones són el primer i mai hem deixat ni deixarem d'invertir els recursos econòmics que siguen necessaris per a garantir la protecció social. Però també és cert que la llei ens aboca a una provisionalitat en les places que ens ha generat molts problemes i en la qual portem ja temps treballant”, detalla Benlloch. De fet, hui mateix s'han publicat en el BOP les bases de noves borses de treballadors i educadors socials.

  “Per a aquest equip de govern el primer són les persones. I així ho hem demostrat sempre, amb la creació, per exemple, d'una potent xarxa de protecció social, que estava totalment desmantellada quan vam assumir el govern en 2011”, recorda el primer edil. Benlloch es refereix, d'aquesta manera, a l'aliança amb la societat civil entaulada pel consistori a través de convenis amb entitats sense ànim de lucre que sumen prop de tres milions d'euros. D'aquestes entitats, un 75% són de caràcter social, com Creu Roja, Sant Vicent de Paül, Joventut Antoniana o Càritas. “Mai hem escatimat un euro en els Serveis Socials. De fet, a penes assumir l'alcaldia vaig habilitar un sistema de gestió pressupostària perquè mai es denegara una ajuda per falta de crèdit. I tot això, a més, sense deixar de gestionar la crisi de l'urbanisme del PP -amb més de 30 milions d'euros pagats ja- i del deute heretat, amb el préstec de 20 milions del qual ens queden encara sis anys”, argumenta.

  D'altra banda, Benlloch s'ha referit a la nova llei valenciana de Serveis Socials Inclusius i el “canvi de model” que comporta, amb ràtios “estrictes” de places de funcionaris. “La llei és un avanç sense precedents, fruit de la clara aposta del Consell de Ximo Puig per les persones, però hui dia troba molts obstacles per a la seua aplicació, agreujats pels efectes de la inesperada crisi de la covid-19, que ha triplicat la necessitat d'ajuda. Els ajuntaments seguim amb una legislació estatal que ens impedeix crear places fixes i estables, que són les que es necessiten per a aquest tipus de perfils, i aquesta impossibilitat és la que ha fet que hagem de recórrer a programes que duren poc temps i que no són atractius per als aspirants; circumstància que ha provocat una provisionalitat en les places que redunda en un perjudici en l'atenció al ciutadà”, explica l'alcalde, qui recorda que, fruit de la llei, que multiplica de manera exponencial la quantitat de recursos socials municipals, existeix un “enorme dèficit d'oferta” d'alguns perfils professionals exigits en la llei.

  “Aquests són els problemes que hem tingut a l'Ajuntament de Vila-real, que, a pesar d’haver creat les places de la forma que hem pogut i fins i tot acudit a convenis amb altres ajuntaments, hui dia tenim places sense cobrir que sí que estan consignades en el pressupost. Per tant, amb una clara aposta econòmica per atendre aquesta realitat, però sense possibilitat de prestar adequadament el servei. Fa temps que els alcaldes estem traslladant aquest problema al Consell sense obtindre resposta”, lamenta. En aquesta línia, Benlloch incideix: “Està molt bé que cada vegada tinguem més autonomia i se'ns financen aquests serveis perquè és evident que, des de la proximitat, s'atén millor els ciutadans. Però els canvis han de fer-se quan les estructures són sòlides, perquè en cas contrari ocasionem dificultats”. Sobre aquest tema, l'alcalde recorda que recentment l'Ajuntament de Vila-real ha hagut d'adaptar les seues estructures per a atendre dues noves competències, com són la gestió de la dependència i la de menors, fruit de modificacions legislatives. “Torne a reivindicar davant el Govern valencià instruments legals que ens permeten poder estabilitzar aquestes places i ajuda per a poder complir amb una llei que tots volem, però que ara com ara està generant tremends problemes als ajuntaments”, incideix.

  “No es tracta, per tant, que no destinem recursos econòmics a aquesta importantíssima labor, sinó que, tenint els recursos, ens està sent impossible cobrir aquestes places i estem entrant en una competència entre tots els ajuntaments a l'hora d'aconseguir personal qualificat que resulta realment lamentable”, puntualitza.

  En relació a la queixa d'UGT, Benlloch explica que tenen constància de l'escrit remés pel sindicat, però prèviament a la reunió amb els delegats s'han estat fent ja passos per a buscar solucions. Per exemple, el dimarts passat es va aprovar en la Junta de Govern Local la convocatòria de les bases per a treballadors i educadors socials, atés que les places s'han quedat vacants; convocatòria que ha sigut publicada hui en el BOP. Aquesta mateixa setmana, a més, l'alcalde ha mantingut una reunió amb el secretari municipal i la cap de Recursos Humans, als quals se'ls ha encarregat una sèrie d'informes i treballs amb l'objectiu d'intentar buscar solucions a aquesta situació. “Sabem que Serveis Socials està col·lapsat per les places buides i les conseqüències que està tenint en l'atenció. Estem treballant en solucions i en breu convocarem una reunió per a explicar-los la situació i els passos que estem donant”, agrega. “L'aposta de l'equip de govern per una Vila-real inclusiva, que no deixe a ningú arrere, és absolutament ferma”, conclou Benlloch.

  Pujar