elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple aprova una proposta en defensa del parany i per a exigir a la Conselleria l'autorització de proves de cistella malla

El Ple aprova una proposta en defensa del parany i per a exigir a la Conselleria l'autorització de proves de cistella malla
  • La sessió ha donat llum verda a les bases per a contractar el préstec de 3,1 milions que permetrà escometre inversions i pagar dues sentències urbanístiques heretades

MÉS FOTOS
El Ple aprova una proposta en defensa del parany i per a exigir a la Conselleria l'autorització de proves de cistella malla - (foto 2)
El Ple aprova una proposta en defensa del parany i per a exigir a la Conselleria l'autorització de proves de cistella malla - (foto 3)

El Ple de l'Ajuntament de Vila-real ha donat llum verda a la proposta d'Alcaldia per a mostrar el suport del municipi a la tradició de la caça del parany i sol·licitar a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica que autoritze les proves de la cistella malla sol·licitades per l'associació Apaval. La proposta ha tirat avant amb els vots favorables de PSPV, PP, Ciutadans i Vox, mentre que Compromís i Unides Podem han votat en contra de la petició. La regidora de Tradicions, Noelia Samblás, ha explicat que les proves de la cistella malla pretenen ser “el testatge d'una tècnica alternativa que permeta mantindre el parany” i ha recordat que “l'Ajuntament de Vila-real sempre ha mostrat el seu suport a Apaval en la realització d'aquestes proves per a trobar una solució sostenible i respectuosa amb el medi ambient per a garantir el futur del parany”.

L'alcalde, José Benlloch, ha incidit en què la llei permet la realització d'aquestes proves científiques i que la competència d'autoritzar-les és de la Conselleria dirigida per Mireia Mollà a qui ha demanat que “done l'oportunitat a Apaval de dur-les a terme perquè és l'única manera de comprovar si estem davant una alternativa de caça selectiva i no massiva”.

D'altra banda, el Ple també ha aprovat les bases per a la contractació d'una operació de crèdit per import de 3.166.859 euros en unes condicions òptimes, tal com ha explicat el president de la comissió d'Hisenda, el regidor Xus Madrigal. Les bases estableixen que l'operació estarà exempta de despeses i comissions d'obertura, amortització i cancel·lació anticipada i un diferencial màxim del 0,61, unes condicions que l'edil ha considerat “molt avantatjoses, a diferència de les quals en el seu moment va signar el Partit Popular per al préstec de 20 milions d'euros, que continuem pagant a un interés desorbitat”. Les bases han tirat avant amb el vot favorable de PSPV, Compromís, Ciutadans i Unides Podem, mentre que Vox i PP s'han abstingut.

El préstec servirà, d'una banda, per a sufragar inversions per valor d'1.780.224 euros. Es tracta de projectes com la compra del solar per a la construcció del quart institut (600.000 euros); la segona fase de construcció del bescanviador de transports i adequació de l'entorn de l'estació (235.000 euros); la rehabilitació de l'alqueria de Botànic Calduch (182.248 euros); l'adequació de la planta baixa del Gran Casino per a albergar el servei d'Atenció i Tràmits del consistori (122.000 euros); o la remodelació de l'edifici dels antics jutjats per a situar la seu de la Regidoria d'Economia i el Departament de Tresoreria Municipal (489.152 euros).

D'altra banda, 1.386.635 euros serviran per a saldar dues sentències judicials, per cessions de solars en els anys 1999 i 2010, abans de l'arribada a l'Alcaldia de l'actual equip de govern. Els pagaments corresponen a la cessió de solars per l'obertura de l'avinguda Portugal així com per a la urbanització del jardí de Jaume I.

Madrigal ha indicat que, una vegada es formalitze aquesta operació, el deute municipal se situarà en un 68,52%. “Esperem que la sagnia de sentències urbanístiques heretades de l'etapa anterior finalitze i no hàgem de recórrer a noves operacions de crèdit per a garantir la viabilitat municipal”, ha apuntat.

El Ple també ha donat llum verda per unanimitat a la bonificació del 50% de l'Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) a favor de la Conselleria d'Educació per obres en l'IES Miralcamp i el CEIP Carlos Sarthou.

La sessió ha començat amb la presa de possessió del regidor socialista Eduardo Pérez Arribas, després de l'eixida de Francisco Valverde de l'Ajuntament. Arribas ha mostrat la seua satisfacció per tindre l'oportunitat de poder treballar de nou per la seua ciutat. L'alcalde també ha donat compte de la delegació de l'àrea de Serveis Públics, que fins ara estava en mans de Valverde, a favor del regidor Xus Madrigal.

Pujar